Купівлю-продаж нерухомості відновлено: яка ситуація на ринку ― коментують фахівці

Купівлю-продаж нерухомості відновлено: яка ситуація на ринку ― коментують фахівці

В Україні відновили купівлю-продаж нерухомості. Яка зараз ситуація на ринку нерухомості та хто має право засвідчувати відчуження майна ― в ефірі Українського радіо розповіли Тетяна Шульга, керуюча партнерка спільноти Red Community, співзасновниця ініціативи "Житло для внутрішньо переміщених осіб", та Ігор Фріс, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

Про що свідчить відновлення роботи реєстрів

Тетяна Шульга: "Є попит, але він відкладений. Ситуація така, що ми маємо понад сім з половиною мільйонів внутрішньо переміщених осіб, фактично біженців, це дані на квітень від Міжнародної організації з міграції. Велика кількість цих людей потребують житла, але чи мають вони кошти... Певна кількість людей могли би придбати житло, але вони не поспішають це робити поки в країні не відновиться мир. Хоча на ринку вже було зафіксовано кілька угод, кілька купівель квартир, одна з них в Одесі, а також люди придивляються до нової нерухомості на заході України. Проте говорити, що ринок відновлено і повноцінно працює, ще зарано".

"Забудовники говорять, що неодмінно потрібна податкова підтримка влади, а також підтримка держави в частині іпотечного кредитування з низькими ставками. Мають бути соціальні програми від держави для фінансування житла для переміщених осіб і для тих, хто втратив житло. Тут бізнес дуже допоміг би державі, бо девелопери вміють будувати швидко, якісно і системно. Єдине ― від держави потрібна підтримка ― або повне фінансування житла для тих, хто його втратив, або соціальні іпотечні програми".

Де є пропозиція вільного житла для купівлі

Тетяна Шульга: "Сьогодні на ринку є недобудовані житлові проєкти, а в добудованих проєктах є певна кількість квартир, які були викуплені інвесторами. Стосовно регіонів ― перспективними, на думку фахівців, є Івано-Франківщина, Тернопільщина, Закарпаття. Центральна Україна поки під питанням, маємо спершу отримати перемогу".

Які умови щодо продажу квартирних метрів

Тетяна Шульга: "Довоєнних цін уже немає. І ми повинні розуміти, що забудовник мусить виходити в якийсь плюс по бізнесу. Тому що це податки, робочі місця, це кадрові складнощі, бо багато хлопців пішли на фронт і в тероборону, до того ж є проблеми з будівельними матеріалами. Це буде ще один запит до держави від забудовників ― налагодити постачання конструкцій та будматеріалів. Про вигідні угоди зараз складно говорити. Немає того об’єму покупок, щоб була картина динаміки цін та прибутковості. Ринок дуже сповільнився, а поодинокі угоди це такий обережний оптимізм для бізнесу та людей. Важко спрогнозувати, коли ринок справді запрацює".

Як вплинула війна на інвестиційні проєкти громадян

Тетяна Шульга: "Безперечно, це негативний вплив. Але багато компаній-забудовників дуже ретельно та уважно поставилися до таких угод, запропонували відтермінування по виплатах. Деякі компанії змогли відновити у невеликих обсягах будівництво, і в Києві, і на заході країни. Інвестиційних угод у цей період не спостерігається".

Нагадаємо, що кілька днів тому в Україні відновили проведення державної реєстрації прав власності на нерухоме майно. Водночас змінилися вимоги до нотаріусів, про що розповів Ігор Фріс: "Це нотаріуси, розташовані на територіях, де не ведуться активні бойові дії. І це мають бути люди, які в процесі своєї багаторічної діяльності не були притягнуті до дисциплінарної відповідальності; робота яких не зупинялася відповідними розпорядженнями Міністерства юстиції; які не вчиняли заборонених правочинів (адже подекуди наші колеги-нотаріуси посвідчували угоди відчуження нерухомого майна вже після початку воєнного стану, це було неправильно); які не вчиняли виконавчого напису на простих кредитних договорах, що були заборонені. Тобто це ті нотаріуси, які сумлінно виконували свої обов’язки в мирний час і не притягалися до відповідальності. Саме їм делеговано право посвідчувати відповідні правочини і здійснювати державну реєстрацію під час війни. Міністерство юстиції опублікує відповідні списки нотаріусів, вони будуть розміщені на сайтах головних територіальних управлінь юстиції, у нотаріальній палаті. Зараз відбуваються технічні процедури ― підключення нотаріуса до реєстру, його верифікація, що він перебуває на території України і його ключ не пошкоджено".

Ігор Фріс наголосив, що громадянам, які бажають придбати або продати нерухоме майно, треба звернути увагу на важливі нюанси. По-перше, на час воєнного стану заборонено продавати квартири за довіреністю. Тобто власник квартири або будь-якої нерухомості повинен здійснювати продаж особисто. Це зроблено з метою унеможливлення зловживань в частині того, чи довіритель є живим, чи помер, але інформацію не внесено в рагс. По-друге, людина не зможе продати і купити квартиру буквально в один день. Умовами передбачено, що нерухомість, яка набута, окрім успадкованої, має перебувати у власності особи не менше одного місяця. Лише після цього нерухомість можна відчужити і здійснити державну реєстрацію. По-третє, банки будуть позбавлені права стягнення на іпотечну нерухомість у процедурі безспірного виконання, тобто за договорами задоволення, відповідно до Закону про іпотеку, коли банки без суду набували право власності або відчужували квартири, які були предметом іпотеки.

Фото: Укрінформ