Росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН. Як це вплине на світовий туризм?

Росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН. Як це вплине на світовий туризм?

27 квітня Росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН. За проголосували 40, проти — 11. Що означає це виключення для туризму РФ та як на світовий туризм вплине війна в Україні? Про це в ефірі Українського радіо розповіла голова Державного агентства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів.

0:00 0:00
10
1x

Про роль Всесвітньої туристичної організації ООН

Організація об'єднує країни і є таким основним майданчиком для комунікації представників туристичної галузі та міністерств туризму країн чи інших органів, які відповідають за туризм, а також впливає на міжнародну туристичну політику. Особливої ролі організація набула під час пандемії ковіду, коли туризм звучав голосно у світі завдяки організації та її впливу на політику інших організацій, зокрема Всесвітньої організації охорони здоров’я, аби полегшувати міри ковіду. Це є ряд програм, які спільно з організацією розробляються для підтримки галузі в країні. Це майданчик, де країни мають можливість спілкуватися один з одним, домовлятись про взаємну співпрацю, про збільшення взаємних туристичних потоків, покращення туристичних програм один для одного і загалом обмінюватись цим досвідом. Відповідно тепер завдяки нашим зусиллям до такого майданчика Росія доступу вже не має.

Що означає це виключення для туризму РФ 

Це є дуже важливим кроком для подальшого тиску на приватний бізнес, зокрема в припиненні співпраці з Росією. Ті країни, які на сьогодні не підтримали рішення генеральної асамблеї, є або підпорядкованими Росії, або тими країнами, які на сьогодні сподіваються на російського туриста. Це Сирія, Білорусь, Казахстан, Нікарагуа, Зімбабве, Алжир, Боснія і Герцеговина, Північна Корея, Китай та Єгипет. 

Ми розуміємо, що загалом спільними санкціями такого поняття, як "багатий російський турист" скоро не буде. З іншого боку, таке нерукопотискання та показання місця Росії у цивілізованому світі ще раз доводить і показує конкретним країнам, які ще намагаються працювати з Росією, про її місце не серед цивілізованих країн і що співпраця з такою державою в галузі туризму, яка покликана нести мир, не є можливою та потрібною. І виключення з організації, яка про туризм, який є про мир, є дуже показовим кроком.

Яка ситуація з туризмом в Україні 

Сьогодні дуже багато міжнародних організацій і держав висловили готовність допомогти у відродженні та промоції українського туризму. Абсолютно всі міністри туризму тих європейських країн, які підтримують Україну, говорили про те, що першою їхньою справою буде їхати до України, які тільки стане безпечно, як тільки ми переможемо і завершиться війна, і запрошувати своїх громадян їхати в Україну, або подивитися власними очима на ті місця болю, покласти квіти загиблим, підтримати Україну економічно та допомагати в експертній роботі по відновленню туризму.

Тому ми зараз в паперовій роботи, в роботі щодо домовленостей про міжнародну співпрацю. І нам вже зараз треба переосмислювати, як український туризм буде діяти після перемоги, про маршрути пам’яті, про місця, в яких зібрати цей металобрухт орків і нагадати світу про те, що буде з тими, хто нападає на нашу землю і як ми її захищаємо. Та документуємо туристичні пам’ятки, які пошкоджено. 

Про розвиток туризму в умовах воєнного стану 

На заході країни на сьогодні є багато вимушених переселенців та журналістів, які проживають в готелях. І ми спільно з місцевими органами влади, які відповідають за туризм, зробили програму по екскурсіях для цих людей. Вони є безкоштовним з можливістю зробити добровільний внесок для гідів. Багато гідів з іншої території України переїхали на захід. Оскільки ми маємо загрозу повітряних тривог, то всі такі тури передбачають проходження у відстані швидкої можливості з групою піти в укриття. Це нова реальність, в якій український туризм працює і намагається розвиватись. Крім того, Ресторани беруть участь в програмі "World Central Kitchen", яка годує переселенців, Збройні сили та територіальну оборону.  

Про візит генерального секретаря Всесвітньої туристичної організації ООН Зураба Пололікашвілі до України 

Ми отримали усну згоду. Але важлива формальна підготовка такого візиту, зокрема офіційне запрошення, вибрати правильний час для цього. Я думаю, що це можливо саме найближчими місяцями. Такий візит — це жест підтримки і розуміння, що туризму в Україні на світовому рівні буде приділено дуже багато уваги. Ми вже говорили з організацією про те, щоб створити експертну групу на їх рівні для розробки як мінімум плану відновлення туризму, а як максимум — далі з залученням фінансування тих країн, які готові будуть допомагати, та донорських організацій.

 По-друге, це роль України сьогодні в організації, тому що ще минулого засідання в листопаді я піднімала питання анексії Криму, і в нас була жорстка словесна перепалка з Росією про те, що це не стосується роботи в організації. Тоді нам було важче, тому що наслідки таких дій РФ розуміли дуже мало країн. На сьогодні ця підтримка є, і наш голос дуже потужний. І ми маємо його далі використати після нашої перемоги для саморозвитку туризму. 

Як на світовий туризм вплине війна в Україні

Темпи росту туристичної галузі дещо знижуються, але вони все одно будуть зростати. Тому що це є відновлення після ковіду, а під час ковіду дуже багато людей не подорожували, дуже багато ринків випали. Зараз дуже багато обмежень зняті, і більше людей можуть подорожувати. Звісно, що втрати будуть в деяких країнах, які орієнтувались на російських туристів і спрацювали з українськими туристами. Цього року українці не зможуть практично подорожувати по світу як туристи. Але тут завжди є переорієнтація на ринки, Україна готова з цими країнами ділитись досвідом 2014 року,  коли ми також втратили цей ринок. І переорієнтація протягом років ковіду багатьох країн саме на внутрішній ринок, на внутрішній туризм у будь-якому випадку не дасть туризму настільки сильно втратити. Крім того, Росія протягом багатьох років своїм потоком туристів показувала свої чергові демарші та істерики, коли не їздили в якусь країну. Тому моя порада взагалі для всіх країн — ніколи не орієнтуватися на російського туриста, тому що це ненадійно. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака