Коли ЄС може запровадити ембарго на російські газ та нафту. Коментує радниця міністра економіки

Коли ЄС може запровадити ембарго на російські газ та нафту. Коментує радниця міністра економіки

Російський "Газпром" зупиняє постачання природного газу до Болгарії та Польщі з 27 квітня. Це перші сповіщення про зупинки постачання після того, як президент Росії Володимир Путін заявив у березні, що "недружні" іноземні країни, які купують російський газ, повинні будуть платити "Газпрому" в рублях, а не в доларах і євро. Проте Польща та Болгарія зазначили, що можуть замінити своє постачання газу і не користуватися російським газом. Водночас Німеччина готова припинити купувати російську нафту. Радниця міністра енергетики України, Надзвичайний і Повноважний Посол Лана Зеркаль в ефірі Українського радіо прокоментувала, яким чином європейські країни можуть попрощатися з російським газом і чи готові вони до запровадження ембарго на російські енергоносії.

0:00 0:00
10
1x

Про газовий шантаж Польщі та Болгарії

Ця акція була спрямована не безпосередньо тільки на Польщу та Болгарію, а на те, щоб примусити укласти контракти в рублях Німеччину та Австрію. І відразу пішли новини, що німецькі та австрійські компанії вже почали сплачувати в рублях. Водночас ця інформація не підтвердилася, хоча росіяни починають розганяти, що деякі компанії, не називаючи їхні назви, все ж таки сплачують в рублях. Проте цього ніхто не може підтвердити.

Що стосується Польщі та Болгарія, то ці країни були дуже добре готові до такої можливості. Наприклад, у Болгарії вже укладені контракту на постачання скрапленого газу через грецькі термінали, а Польща має власні потужності для того, щоб забезпечити себе повністю скрапленим газом і не залежати від Росії.  Ми зустрічалися з польським міністром позавчора, відразу після того, як вона зробила свою заяву в польському парламенті, і вона почувалася дуже впевнена в тому, що в них готові всі передумови для того, щоб відмовитися вже зараз від російського газу, незважаючи на те, що в них контракт розрахований до кінця цього року.

Які країни Європи готові до запровадження ембарго на купівлю російських газу і нафти

Є країни однаково рівні, але є ті, які більш рівні. Тобто більш рівні країни, які мають більш привабливі умови — це Німеччина та Австрія. Їхні компанії ще за радянських часів традиційно укладали прямі контакти з "Газпромом" на особливих умовах, які створили певне середовище, яким вони дуже звикли зловживати. 

Наприклад, компанія BASF отримує по контракту з Російською Федерацією газ, і, незважаючи на нинішні ціни, вона не є найбільшим постачальником добрив і хімії по Європі зараз. Тому що у них такі умови від росіян, що вони можуть собі дозволити навіть зараз робити хімію, незважаючи на те, що хімічна промисловість в Європейському Союзі зараз в дуже важких умовах, тому що вони використовують газ для виробництва. Компанія Rosenthal розповідала, що їм доведеться закрити виробництво, якщо не буде російського газу, і 600 тисяч робітників залишаться взагалі без роботи. Тобто німці звикли до своїх особливостей, до того, що вони мають привілеї. Позбавитись цих привілеїв для них є і психологічна важко, і матеріально. Це для них великий виклик купляти газ потім за ринковими умовами на таких самих засадах, як купують всі інші. Їхня продукція вже буде не такою конкурентнопривабливою і їхня маржинальність також буде падати. 

Тому зараз говорити про те, що Німеччина може взагалі відмовитися від газу російського, важко. І не тільки тому, що є певні регіони в Німеччині, які отримують тільки російський газ і тільки двома маршрутами: або українським або тим, який був прокладений під час будівництва першого "Північного потоку" і який мав обслуговувати і "Північний потік-2".

На цю тему — Болгарію та Польщу відключають від російського газу. Чи готові європейські країни до шантажу і втрати газу?

Про вплив громадськості на рішення про запровадження ембарго

Формування публічної думки і взагалі сприйняття у суспільстві — це також дуже важлива робота, без якої політики не будуть готові рухатися ні в який бік. Навіть в Сполучених Штатах, коли ми працювали з Конгресом, то перше, що ми чули, що не може бути жодного ембарго, бо це дуже вплине на економіку, буде інфляція і це погіршить можливості демократів отримати більшість у Конгресі під час виборів, які мають відбуватися восени цього року. Але потім замірювання суспільної думки показало, що зволікання з будь-яким заходами, пов'язаними з впровадженням ембарго на купівлю російської нафти має більш негативний ефект на виборців і на їхню підтримку демократів, ніж інфляція. І перше рішення щодо ембарго було прийнято саме у Сполучених Штатах.

Така ж сама ситуація зараз в Європі. Якби не підтримка пересічних європейців України і необхідності припинення фінансування цієї військової машини, яка знищує українську землю та українських людей, то жодні б санкції європейські політики не впроваджували. Тому дуже важливо працювати і з політиками, і з суспільством. Суспільство зараз відіграє дуже велику важливу роль у підтримці України і українців.

Що пропонує Україна, говорячи про потребу заборонити купівлю російських енергоносіїв

Ми пропонуємо варіант, коли перекриваються фінансові потоки, а постачання не переривається. Це так звана іранська модель санкцій, коли фінанси за постачання газу акумулюються на спеціальному рахунку, який відкривається в одному з європейських банків, і гроші там залишаються. Тобто російська військова машина вже не може їх використовувати, а газ при цьому буде постачатися, тому що вентиль і всі видобувні компанії будуть продовжувати працювати. Вони не можуть просто перекрити постачання газу. Таким чином, німецька економіка, яка користується газом, не буде зупинена, а гроші не будуть постачатися в Росію і не буде фінансуватися військова машина. Далі може бути рішення про використання цих грошей на відновлення і відбудову України як реституція.  

По-друге, у німців і взагалі в Європейському Союзі є можливість зараз відмовитися від російської нафти, і вона може бути заміщена нафтою інших виробників і інших країн. І це можливо зробити протягом невеликої кількості часу — від трьох до шести місяців. І саме це ми просимо.

Крім того, ми говоримо про це про те, що Європа може дуже легко відмовитись від постачання російського зрідженого природного газу, тому що це дуже невелика частина, але вона має психологічний вплив на Путіна та його оточення, оскільки Ямал, який постачає скраплений газ в Європу, в великій кількості відсотків належить найближчому оточенню Путіна, і тому будь-які санкції, спрямовані на саме це оточення, матимуть ефект. Також варто закріпити те, що робить зараз бізнес, який відмовляється від нафти і нафтопродуктів, які постачаються морським шляхом. 

Коли можна очікувати на повне ембарго на російські енергоносії з боку Європейського Союзу

Я думаю, що це може бути поступово. Першими кроками можуть бути ембарго зріджений природний газ, на нафту та нафтопродукти. Це може бути прийнято в сьомому пакеті санкцій, якщо ми зараз дуже активно попрацюємо і з суспільством, і з політиками на різних рівнях в Європі, а безпосередньо в Німеччині та у Франції.

Фото: Getty Images 

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака