Чи потрібно сплачувати іпотеку під час воєнного стану: роз’яснення експерта

Чи потрібно сплачувати іпотеку під час воєнного стану: роз’яснення експерта

Війна могла пошкодити і зруйнувати будинки і квартири, які були в іпотеці. Громадяни укладали договори з банками для отримання житла і для більшості родин це було значним фінансовим тягарем. Торік за даними Національного банку України фінустанови видали 10 тисяч іпотечних кредитів на суму майже 9 мільярдів гривень. Найбільше брали іпотеку у Києві і області та Харкові, де окупанти завдали чимало шкоди житловому фонду. Про майбутнє іпотечних кредитів розповів в ефірі Українського радіо голова Асоціації українських банків Андрій Дубас.

0:00 0:00
10
1x

Хто є власником житла в іпотеці?

До моменту виплати іпотечного кредиту майно є власністю кредитодавця. Якщо кредитодавцем є банк — то власником іпотечного житла є банк. Наприклад, якщо ви звернулися до товариша позичити гроші для купівлі квартири, то поки ви не віддали ці гроші своєму товаришу, він може її забрати, продати та компенсувати собі позичені гроші. Якщо клієнт сплачує іпотеку, після цього будинок чи квартира є повністю власністю позичальника на всіх правах.

Про іпотеку у воєнний стан

20 лютого Торгово-промислова палата визначила повномасштабне вторгнення Росії в Україну як форсмажорну обставину. Форсмажорна обставина тимчасово дає право не виконувати умови кредитного чи іпотечного договору. Тобто клієнт чи позичальник може не виконувати умови договору і має  право не платити по своїх зобов’язаннях.

Я бачу, що багато банків знайшли зі своїми клієнтами добровільний компроміс. Тобто якщо це територія, яка не постраждала від бойових дій і клієнт має джерело доходу, то він сплачує свій кредит. В іншому випадку клієнти можуть не сплачувати іпотеку.

Є банки державні і комерційні, банки з українським чи іноземним капіталом. На жаль, в Україні є ще банки з російським капіталом. Усі ці банки здійснюють свою діяльність на однакових умовах для клієнта. Не важливо, чи ви є клієнтом державного банку, чи комерційного, ви отримуєте однакові умови співпраці і обов′язку щодо кредиту та іпотеки.

Про відшкодування за втрачене майно

Щодо зруйнованого чи пошкодженого майна, то комплексного рішення ще немає. Насамперед, банки обов’язково страхували таке майно. Але робимо відсилку, що в період дії воєнного стану відшкодування страхового платежу теж дуже складне. Деякі страхові компанії, коли прописували страховий договір окремим пунктом виводили питання воєнних дій. Тобто повінь, пожежа, крадіжка, що призвели до знищення майна страхова компенсує, а воєнні дії — ні. Клієнтам варто перевірити, як було прописано у їхньому страховому договорі.

Ми зараз розглядаємо інший варіант, більш комплексний. Ми ж розуміємо, що Росія платитиме компенсації, контрибуції, репарації, тобто повертатиме людям гроші за всю заподіяну шкоду нашій інфраструктурі. Тому якщо логічно розібратися, то мало би бути так: людина через додаток Дія подає інформацію, що в неї пошкоджене майно, це фіксується, після цього людина отримує кошти для купівлі житла з ремонтом і технікою, що була до моменту зруйнування і тоді в людини залишається умова сплатити цей іпотечний кредит.

Деякі адвокати, які захищають позичальників, часто посилаються на ст. 17 Закону України "Про іпотеку", де йдеться про те, що іпотека припиняється у разі знищення і втрати переданої в іпотеку будівлі, якщо іпотекодавець її не відновив. І ця позиція чи занепокоєння адвокатів є абсолютно адекватними.

Про переселенців першої і другої хвилі

Вважаю, що правильним буде урівняти всіх переселенців першої хвилі у 2014 році і нинішніх переселенців. Іноді кажуть, що банки змушували сплачувати іпотеку переселенців першої хвилі, але я таких випадків не знаю.

Моя позиція така: якщо людина з 2014 року втратила своє майно через воєнну агресію Росії, то умови його повернення мають бути ідентичні.

Якщо людина продовжує користуватися своїм майном у місті Донецьк навіть під окупацією, але не сплачує за нього, то мені здається, що за нього потрібно заплатити і такий кредит має погашатися.

Про протести через іпотеку

Я не прогнозую соціальних зривів у суспільстві і масових невиплат іпотеки, бо наше суспільство змінилося кардинально з 2014 року, змінилася банківська система.

Сьогодні дії Національного банку є абсолютно адекватними. Вони передбачили низку інструментів для банків, які дозволяють фінустановам пройти цей процес. Це є похвала НБУ, що банки продовжують працювати, бо в більшості країн на другий-третій день після початку військової агресії банківська система переходить у режим канікул. У нас із 24 лютого до сьогоднішнього дня банківська система працює. І це дуже важливо.

Якщо банк вимагає виплати іпотеки?

Якщо до вас звернувся банк із вимогою внести платіж за іпотекою за втрачене або пошкоджене майно, по-перше, напишіть мені у фейсбук у приватні повідомленні. Я швидко реагую на такі звернення.

Також раджу, якщо ви втратили майно, роботу чи джерело доходу, якщо є форсмажорні обставини, які не дають змогу сплачувати кредит, напишіть звернення до свого банку про те, що не маєте зараз змоги сплачувати свої зобов’язання. Потрібно бути на контакті зі своїм банком і не ховатися від нього.

Є гаряча лінія Національного банку, яка працює з початку агресії. Ще раз наголошу, що в період дії воєнного стану, клієнт законно може не виконувати свої зобов’язання і не платити іпотеку. Але я прошу інших громадян, які не опинилися у скрутному становищі, не зловживати цією нормою. 

Фото: facebook.com/bucharada.gov.ua