Гуманітарний коридор з Маріуполя: мер розповів, як виїхати

Гуманітарний коридор з Маріуполя: мер розповів, як виїхати

Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів в ефірі Українського радіо про актуальну ситуацію щодо гуманітарного коридору й те, що наразі відбувається в місті.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Сьогодні о 14:00 запланований гуманітарний коридор з Маріуполя

Сьогодні, 20 квітня, запланований перший з початку війни гуманітарний коридор для мирних жителів Маріуполя, яким можуть скористатися жінки, діти та люди похилого віку. Збір людей відбудеться 20 квітня з 14:00 у Маріуполі на розі вулиць Таганрозька та 130-ї Таганрозької дивізії (орієнтир — пивзавод), зазначив Вадим Бойченко.

Також заплановано дві додаткових зупинки, де зможуть підібрати людей.

"Заплановано дорогою в районі проспекту Перемоги біля заводу управління Азовсталь. Друга локація — бульвар Шевченка, велике кільце біля Портсіті".

Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів – Запоріжжя. 

Сьогодні запланована евакуація 6000 людей

Мер звернувся до маріупольців: "Ви могли чути різне, але я хочу, щоб ви твердо знали: на вас чекають в Україні, вас чекають в Запоріжжі. Там було і є сьогодні безпечно. Не бійтеся евакуюватися, ви отримаєте там усю необхідну допомогу. Вже 200 000 маріупольців змогли виїхати з нашого чудового, але вже зруйнованого міста. Сьогодні вони в безпеці. Ми чекаємо на вас".

Вадим Бойченко наголосив, що в гуманітарній колоні залучено 90 автобусів: "Заплановано 90 автобусів великої місткості, понад 6000 людей заплановано до евакуації". 

Мер додав, що маріупольці, які хочуть евакуюватися, зможуть долучитися до колони на власних авто. "Є погодження з боку рф".

Всі гуманітарні місії зриваються виключно з вини росії

"Щоб доїхало хоч щось системне з точки зору продуктів, медикаментів, великих міжнародних місій — на жаль, впиралося в блок з боку рф. Сьогодні вперше сподіваємося на те, щоб хоч якась місія була організована. Хочеться вірити, щоб вона відбулася", — зазначив мер Маріуполя.

"Всі місії перебувають в руках російської федерації та зриваються винятково рф. Ми завжди на боці того, щоб людські життя були врятовані".

На евакуацію очікують 150 000 маріупольців, понад 40 000 — депортовано

Мер міста зазначив, що сьогодні в Маріуполі залишаються понад 100 000 людей. "Також в околицях міста, у селищах перебувають близько 50 000 населення. Тобто більше 150 000 населення можна евакуювати і вони чекають на евакуацію".

"Верифіковані списки відносно депортації маріупольців в так звану "днр" або на територію рф становлять понад 40 000 населення", — додав Вадим Бойченко.

40% міста неможливо буде відновити. Але в "Азовсталі" є шанси

Сьогодні інфраструктура міста пошкоджена на 90%, зазначив мер Маріуполя.

"60% житлового фонду мають прямі влучання ворожої артилерії або авіації. 40% неможливо буде відновити. Місто за межею гуманітарної катастрофи, немає їжі та питної води".

Втім, як додав Вадим Бойченко, завод "Азовсталь" на початку війни був правильно законсервований: "Це підприємство має шанси на відновлення".