Закон про обмеження свободи слова військовослужбовців буде діяти лише у воєнний час — автор законопроєкту

Закон про обмеження свободи слова військовослужбовців буде діяти лише у воєнний час — автор законопроєкту

У парламенті зареєстровано законопроєкт №7271 про обмеження свободи слова військовослужбовців. Що він передбачає, пояснив в ефірі Українського радіо Федір Веніславський, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Конституційному суді України, член депутатської фракції "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Федір Веніславський звернув увагу на те, що і Конституція, й інші міжнародні документи передбачають, що обмеження права на свободу слова допускається в інтересах національної безпеки, громадського порядку тощо. Тому автор законопроєкту вважає "легітимним" обмеження для військових можливості розголошувати в медіа та соціальних мережах відомостей, які стали їм відомі у зв'язку з несенням військової служби.

"Тобто щоби ми через ці пости в соціальних мережах чи якісь висловлювання в ЗМІ не дозволили ворогу отримувати ту інформацію, яка може бути використана ним на шкоду інтересам держави, суспільства і самих військовослужбовців. Тому думаю, що в умовах воєнного стану такі обмеження є абсолютно допустимими. Більше того, вони переслідують ту мету, яка забезпечує більш вагомі цінності: життя, здоров'я людей, обороноздатність держави, територіальну цілісність тощо", — пояснює автор законопроєкту.

Законопроєкт обмежує не лише можливість розголошення фактажної інформації, але й критику дій військового керівництва для військовослужбовців. Втім, як пояснив Федір Веніславський, на суспільно важливу інформацію закон у разі його прийняття поширюватися не буде.

"Будь-які відомості, які стали відомі військовослужбовцю про зловживання, про корупційні дії, або про халатність, або про ще якісь протиправні дії військового керівництва — вони точно не підпадають під дію цього закону. Маю на увазі, таку інформацію можна спокійно доносити до широкого загалу, вона не буде обмежуватися цим законом", — зазначив він.

Наразі в законопроєкті відсутнє формулювання стосовно терміну його дії. Федір Веніславський стверджує, що після допрацювання ці обмеження стосуватимуться лише періоду воєнного стану.

"На допрацюванні тексту закону ми саме воєнним станом обмежимо ці обмеження. Метою цих обмежень є їх поширення саме на період воєнного стану. А в мирний час, безперечно, ці права не будуть обмежені".

Фото — фейсбук 93-тя ОМБр Холодний Яр