Допомога через океан: як Австралія підтримує Україну у війні з Росією

Допомога через океан: як Австралія підтримує Україну у війні з Росією

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну наша держава отримує небувалу підтримку світу. Це стосується як озброєння, так і гуманітарної допомоги, фінансування нашої економіки та моральної підтримки від людей з різних країн та континентів. Не стала виключенням й Австралія, яка також чітко окреслила свою проукраїнську позицію. Як конкретно допомагає Україні далекий континент Українському радіо розповів Надзвичайний та Повноважний посол України в Австралії Василь Мірошниченко.

0:00 0:00
10
1x

"Для Австралії було досить природно виступити з підтримкою України. В першу чергу це пов'язано із тісним військовим союзом, який існує між Австралією, Великобританією та Сполученими Штатами. Відповідно вони в унісон зі своїми партнерами виступили із засудженням російської агресії та вторгнення Росії в Україну і фактично з першого дня почали надавати активну підтримку", — розповів Василь Мірошниченко. 

Посол підкреслив, що війна в Україні матиме наслідки не лише регіонального, але й глобального масштабу: "Очевидно, що Австралія слідкує за тим, яким чином ця війна відобразиться на індо-тихоокеанському регіоні, оскільки в них там свої проблеми та загрози. Але багато чим вони будуть визначатися і змінюватися залежно від того, чим закінчиться російська агресія в Україні".

"Станом на сьогодні Австралія надала нам військової допомоги на суму 145 мільйонів американських доларів. Також відомо про 20 бушмастерів — це сучасні бронеавтомобілі, які вони нам передали. Частина з них вже в Україні, частина — це в дорозі. Бушмастер — це унікальна австралійська розробка, серед яких два БТРи облаштовані як машини медичної допомоги, які передбачають евакуацію поранених людей. Ці автомобілі захищені від мін, пройшли Афганістан і дуже добре себе показали", — пояснив Мірошниченко.

Також Австралія надала нам протитанкову зброю, яку закупляла напряму в Європі через систему НАТО. 

"Крім того, Австралія наклала дві великі санкції окремо на російські компанії, їхніх олігархів, людей із уряду. Одна санкція — це заборона на експорт алюмінію до Росії. Росія на 20 % імпорту цієї продукції залежить від Австралії і зараз, обмеживши туди постачання алюмінію, вони поставили виробників в Росії в тупикову ситуацію. А алюміній використовується, зокрема, в авіаційній галузі. 

Друга річ — це введення тарифів на будь-який імпорт з Білорусі та Росії на 35 %, що по суті зробило продукцію з цих країн неконкурентоспроможною на ринку Австралії. Таким чином торгівлю на двосторонньому рівні виведено майже на нульовий рівень і заблоковано будь-який контакт з Росією", — розповів Василь Мірошниченко.

Також австралійська влада доволі оперативно приєдналися до повного ембарго на імпорт нафти, вугілля та газу.

"Крім того, Австралія видала нам 44 мільйона американських доларів гуманітарної допомоги. Й понад 6 тисяч українців отримали візи в Австралію, а біля 2,5 тисяч з них вже приїхали сюди. Видані візи тут трансформуються в гуманітарні візи, які дають право на роботу, доступ до медицини та освіти протягом трьох років", — підсумував Надзвичайний та Повноважний посол України в Австралії Василь Мірошниченко.

Фото: Liga.net