Окупанти вивезуть всіх чоловіків з Маріуполя до Новоазовська для посиленої перевірки — радник міського голови

Окупанти вивезуть всіх чоловіків з Маріуполя до Новоазовська для посиленої перевірки — радник міського голови

Російські військові збираються зробити стовідсоткову перевірку усіх чоловіків від 18 років, які зараз залишаються у Маріуполі. Частину з них буде використано для примусової мобілізації до російського війська. Про це в ефірі Українського радіо заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

0:00 0:00
10
1x

"Практично немає вікових обмежень. Від 18 років. Тобто, скоріше, буде йтись про те, чи може людина самостійно пересуватися або не може", — зазначив Андрющенко. 

Радник міського голови Маріуполя повідомив, що всіх чоловіків буде транспортовано у Новоазовськ для проведення посиленої фільтрації і розподілено на три категорії. 

Водночас пересування районами Маріуполя буде заблоковане. 

"Весь цей тиждень ми спостерігали, як в Маріуполі запровадили реєстрацію пропускної системи для пересування між районами міста. І зараз стає зрозуміло для чого це було зроблено. За нашою інформацією, райони міста будуть заблоковані один від одного блокпостами. Буде заборонене переміщення. І буде йти суцільна перевірка місць, де зараз розселилися люди або де вони укриваються", — сказав він. 

За його словами, тих маріупольців, які не пройшли фільтрацію, відправляють у тюрми на підконтрольних росіянам територіях.

"Доля частини людей, які мають чітку проукраїнську позицію, і не змогли досі покинути місто, буде невідома. Тобто ми знаємо, що в Докучаєвську та Донецьку є щось на кшталт тюрем, як-то "Ізоляція", куди потрапляють наші маріупольці, які не пройшли фільтрацію за критеріями. І ми думаємо, що саме туди і повезуть наших чоловіків", — прокоментував Андрющенко. 

Водночас Андрющенко наголосив, що "частину чоловіків більш молодого віку буде використано для примусової мобілізації так званої ДНР, тобто фактично російської армії, враховуючи, що сама мобілізація всередині (Росії — ред.) провалилася, а гарматне м’ясо потрібне завжди".

Також, за його словами, частину людей, які пройдуть фільтрацію і є прибічниками "русского мира", залишатимуть для розбирання руйнувань, які є в місті. Тобто це фактично трудовий табір за їжу. 

"Така картина нас очікує найближчим тижнем або тижнями", — підсумував посадовець. 

Фото Петра Андрющенка