Плани Ватикану щодо відзначення Хресної ходи. Чи вдасться відвернути сценарій?

Плани Ватикану щодо відзначення Хресної ходи. Чи вдасться відвернути сценарій?

Цієї неділі католики всього світу відзначатимуть Великдень. А у Велику п’ятницю 15 квітня в Колізеї відбудеться традиційна Хресна хода за участі Папи Римського. Цьогоріч у Ватикані вирішили вдатися до своєрідного примирення українців та росіян. Під час 13-ї стації, присвяченої роздумам про смерть Ісуса, хрест мали б тримати сім’ї українки Ірини та росіянки Альбіни, які ще 20 років тому залишили свої країни та приїхали до Італії…

0:00 0:00
10
1x

В Україні така версія примирення викликала подив, відторгнення та обурення, особливо через прописані у сценарії слова про братні народи. Адже сьогодні йдеться не про примирення після сварки, а про криваве протистояння між агресором і жертвою агресії. Чи вдасться відвернути цей сценарій ― в ефірі Українського радіо прокоментував Андрій Юраш, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Ватикані.

Які шанси станом на зараз відвернути сценарій

"Думаю, 50 на 50. Це досить великий шанс, адже на початках, коли ситуація стала зрозумілою і набула розголосу в нашому доволі вузькому середовищі, ми одразу ж почали реагувати. І намагалися вже на перших етапах створити певну іншу модель, яка б замінила запропоновану концепцію. На той момент реакція була однозначною і категоричною, мовляв, рішення ухвалено і зміни вносити не можна. З часом, коли стало зрозуміло, що це не лише позиція посольства чи політично зумовлена позиція держави, а це є насправді консолідована позиція українського суспільства, і що запропонований сюжет під час 13-ї стації може стати предметом надто жвавої дискусії, накопичення негативних емоцій, то організатори замислилися. До того ж Апостольський нунцій дуже концентровано доніс свою виважену й системну позицію щодо настроїв в Україні. Та само було отримано сигнали від католицьких спільнот. Тому можемо сподіватися, що бажання конструктиву, прагнення апріорі не породжувати нових ліній напруги буде домінувати над бажанням втілити певну ілюзорну формалістичну концепцію, яка навряд чи може принести зараз користь навіть найменшою мірою. Хто тут може виграти? Лише російське політичне лобі, яке в такий спосіб отримає аргумент, що Росія залишається як чинник і не викинута за борт цивілізованого культурного спілкування в Європі".

Чи бачить Ватикан і захід загалом справжню суть і глибину українсько-російського конфлікту

"Хочу однозначно запевнити, що у Ватикані всі відповідальні особи абсолютно усвідомлюють, що відбувається, вони прекрасно все розуміють і висловлюють підтримку нашій державі на всіх рівнях. Сумніватися немає жодних підстав. Але одночасно відчувається бажання вплинути на ситуацію певними нестандартними, як тут вважають, методами і способами. І те, що було знайдено таку модель поєднання українсько-російської ідентичності у рамках 13-ї стації, це було намагання запропонувати щось оригінальне. На превеликий жаль, ця ідея не була обговорена у ширшому контексті, її принесли як готову друковану версію в офіційних програмах. Як мінімум, з нашим посольством про це ніхто не говорив, але ми на етапі обговорення зі свого боку доклали б максимальних зусиль, щоб не трапилося цієї ситуації. До речі, цей ролик з українкою і росіянкою вже поширюється у мережі та збирає коментарі… Треба зауважити, що навряд чи ці дві жінки усвідомлюють свою відповідальність за репрезентацію певних схем, з якими вони сьогодні вже ніяк не пов’язані".

Чи може відбутися візит Папи Франциска до України

"Ми в це віримо і над цим працюємо. Запрошення передані вже два роки тому, потім вони були повторені рік тому. Переконаний, що зараз триває жваве обговорення цього питання у середовищі тих осіб, які можуть впливати на ухвалення рішення. Прикінцеву крапку має поставити Святіший Отець. Він мені говорив особисто минулого тижня, що всі запрошення у нього на робочому столі, він над ними роздумує. Отець є людиною глибинних емоційних переживань, в яких домінують духовно-ірраціональні моменти. Мені здається, що дуже близький той час, коли Папа зможе сказати, що відчув особливий духовний поклик прибути до України і ще раз продемонструвати свою єдність з багатостраждальним українським народом. Це був би надзвичайно потужний жест і для західних суспільств, які б отримали чергове свідчення, що Апостольська столиця показує і переконує: Україна належить до сім’ї європейських народів та є невіддільною частиною західного цивілізаційного простору".

Фото: zaxid.net