Рада скасувала ЗНО, держатестацію та інші іспити у 2022 році

Рада скасувала ЗНО, держатестацію та інші іспити у 2022 році

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7132, що передбачає скасування у 2022 році Зовнішнього незалежного оцінювання (із заміною на іншу модель вступу до вишів), державної підсумкової атестації та єдиного фахового вступного випробування.

Про це повідомила очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Тож, відповідно до законопроєкту, випускники 2021/2022 навчального року будуть звільнені від проходження державної підсумкової атестації. А вступ до вишів буде можливий без використання результатів ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування. При цьому Шуляк наголосила, що ці випробування скасовуються лише на 2022 рік.

"Тож не йдеться про якесь усунення запобіжників для непрозорого й нечесного вступу до закладів вищої освіти. Це вимушений виняток, а не правило", ㅡ зауважила вона.

За її словами, парламент ухвалив таке рішення з огляду на те, що цивільна інфраструктура, особливо навчальні заклади, зараз під особливою загрозою. А проведення ДПА, ЗНО тощо зайвий раз наражатиме молодь на небезпеку. Також, зазначила Шуляк, в умовах війни українські заклади освіти не будуть серед найпривабливіших для вступників.

"Тому скасування ДПА, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування допоможе зберегти студентський контингент, стимулюватиме до навчання в Україні", ㅡ вважає депутатка.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що питання проведення ЗНО у 2022 році має бути врегульоване Верховною радою.

Фото: pexels