Військовий експерт про воєнний стан, територіальну оборону, національний спротив та загрозу вторгнення РФ в Україну

Військовий експерт про воєнний стан, територіальну оборону, національний спротив та загрозу вторгнення РФ в Україну

Про те, що США, Великобританія та державні департаменти інших країн дали дозвіл на добровільний виїзд державних службовців з України, про збройну підтримку для нашої країни від наших міжнародних партнерів, про національний спротив та територіальну оборону Українське радіо розпитало в Олега Жданова, військового експерта.

0:00 0:00
10
1x

Як реагувати Україні на інформацію про те, що державні департаменти інших країн дали дозвіл на виїзд своїх посольств з України

"Нам потрібно реагувати спокійно та не панікувати. Річ у тому, що це не є відкликанням дипломатів, а можливістю добровільного виїзду співробітників посольства. Сьогодні ми з вами стаємо свідками нової "холодної війни". Відклик дипломатів, погрози щодо початку позапланових військових навчань з метою залякування — це все елементи "холодної війни".

Поки немає переговорів, а є лише обмін позиціями та думками, ми спостерігаємо "холодну війну".

Можливо ця "холодна війна" не завершилася і ніколи не завершувалася, але зараз ми бачимо черговий сплеск.

Ще у 2013 році Папа Римський Франциск сказав, що світова війна нового гібридного типу вже розпочалася", — розповів військовий експерт Олег Жданов.

Про збройну підтримку для України від наших міжнародних партнерів

"В основному перелік зброї, якою готові нам допомогти міжнародні партнери, складається і протитанкових засобів. Для України це є дуже корисно та ефективно. Адже будь-яка оборона із застосуванням протитанкових засобів є більш стійкою та міцною. Прорив її стає менш ймовірним. Це може стати стримувальним фактором для Російської Федерації.

Зенітно-ракетні комплекси "Stinger", про які говорять країни Балтії, є засобом ближнього бою, які прикриють наші позиції від штурмової та армійської авіації противника. Ці комплекси є дуже ефективним засобом на сьогодні. 

Якщо ж говорити загалом про те, чого потребують Збройні Сили, то нам потрібно розпочати та завершити модернізацію наших Збройних Сил, розпочинаючи від автомата та завершуючи літаками та ракетами", — наголосив військовий експерт.

За словами Олега Жданова, модернізацію армії потрібно було розпочати ще вчора, а та модернізація, яка триває сьогодні, є точковою та безсистемною. В Україні немає державної програми модернізації Збройних Сил. Станом на сьогодні ми, як громадяни, не маємо уявлення про те, яку модель Збройних Сил має мати Україна для того, щоби вона відповідала нашій концепції національної безпеки та оборони.

Щоби визначити цю модель Збройних Сил, нам потрібно вирішити, якою буде загальна структура Збройних Сил. Чи це буде армія резерву, наприклад, як у Швейцарії, або ж це буде армія всеосяжного призову, як в Ізраїлі, або ж це буде професійна армія, як у Великобританії, США чи інших країнах. Надалі можна вже вирішувати скільки має бути видів Збройних Сил чи потрібно виводити ракетні війська в окремий вид Збройних Сил. Є різноманітні методики, які допомагають це визначити. 

Наскільки Збройні Сили України є захищеними від кіберзагроз

"Збройні Сили України є найбільш захищеними від кіберзагроз. Система управління Збройних Сил немає точок перетинання з зовнішнім світом, вона є внутрішньою і тому є більш захищеною. До неї добратися є майже неможливо", — стверджує військовий експерт.

Про те наскільки актуально зараз оголошувати воєнний стан

"Воєнний стан потрібно було оголошувати в 2014 році та вводити його в тих областях, де були активні бойові дії.

Закон про оборону України не дає шансів Президентові на роздуми, а зобов’язує Президента оголошувати воєнний стан. Якщо він не виконав цього, то повинен понести покарання, аж до кримінальної відповідальності.

Станом на сьогодні підстав для оголошення воєнного стану немає. У законі є 6 пунктів, за яких вводиться військових стан. Зважаючи на ту ступінь загрози, яка є сьогодні, ми можемо оголосити "особливий період". Але не так гібридно, як він діє у нас сьогодні. Нам потрібно повернутися до закону України "Про оборону", ввести "особливий період" та перевести країну на військові рейки, підготувати економіку України до випуску продукції військового призначення. Збройні Сили України потрібно перевести в стан підвищеної готовності та доукомплектовувати до штату воєнного часу", — розповів Олег Жданов.

Наскільки швидко можна реалізувати закон "Про основи національного спротиву"

"Закон "Про основи національного спротиву" набув чинності з 1 січня. І наскільки я розумію, наша бюрократична машина лише починає ознайомлюватися з цим законом та рухатися у напрямку його практичної реалізації. На жаль, зненацька в Україні нічого не спрацьовує. 

Виконання цього закону є покладеним на Міністерство оборони. Щоби він був реалізованим швидко та ефективно, це потрібно було робити в рамках держави й контроль щодо виконання закону повинен був вести Президент і Рада національної безпеки й оборони України. А виконавцем потрібно було призначати Прем’єр-міністра та Кабінет Міністрів.

Це потрібно було зробити тому, що цей закон є дуже широким і він охоплює декілька сфер, починаючи від місцевих громад та завершуючи Міністерством оборони", — розповів військовий експерт.

Про формування територіальної оборони в Україні

"Люди підходять до Центрів комплектування Збройних Сил України й записуються до територіальної оборони, але формування самих частин територіальної оборони потребує часу. 

Потрібно створити та визначити все, починаючи від нумерації та печатки і завершуючи командируванням у штат останнього бійця, для того, щоби укомплектувати ці підрозділи та частини до повного штату.

Тому територіальна оборона не сформується моментально, це є тривалим процесом. Кожну частину потрібно вивезти на полігон, провести навчання, бойове злагодження і тактичні навчання, на яких частина покаже свої можливості. Паралельно потрібно сформувати вертикаль управління та систему управління військами територіальної оборони. Лише після цього можна говорити, що в нас є сформованою територіальна оборона.

В Україні, буде дуже добре, якщо всі ці етапи вдасться завершити до кінця року і сформувати війська та укомплектувати всі частини та підрозділи військ територіальної оборони. Мова навіть не йде про добровольчі формування. Адже на це потрібно ще більше часу", — розповів військовий експерт Олег Жданов.

Фото: з відкритих джерел