"Махрове Держтелерадіо СРСР": медіаекперт прокоментував ініціативу нардепа ліквідувати Суспільне

"Махрове Держтелерадіо СРСР": медіаекперт прокоментував ініціативу нардепа ліквідувати Суспільне

20 грудня громадські організації оприлюднили заяву проти ініціативи народного депутата Олега Дунди ліквідувати Суспільне мовлення України та створити Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення. Чому громадські активісти проти такої ініціативи розповів в ефірі Українського радіо заступник директора громадської організації "Центр демократії та верховенства права", експерт з медійного права Ігор Розкладай.

Про зміст законопроєкту

Представники фракції "Слуги народу" вже заявляли, що ця ініціатива — позиція самого депутата, а не цілої фракції. У мене особисто була дискусія з цим депутатом у фейсбуці за тиждень до появи цього законопроєкту. Його пост викликав щире здивування, таке враження, що людина перебувала у своїй реальності, а потім раптом збагнула, що щось тут не так, "давайте швидко щось тут вирішимо". Колеги цього депутата кажуть, що він не зовсім розуміє предмет, як працює система і хоче таким "ура патріотизмом" вирішити всі проблеми.

Те, я прочитав у законопроєкті, у мене викликало посмішку і дежавю такого махрового Держтелерадіо СРСР, коли була єдина організація, вона замовляла контент, потім його розподіляла. Сама філософія цього законопроєкту лежить в цій площині. Він хоче, щоб концерн із якоюсь науковою радою вирішував, який буде контент, а комерційна станція має 25% свого часу власне дати цього контенту.

Це виглядає достатньо утопічно та провокативно. У мене враження, що депутат просто не знає предмету, абсолютно не розуміє, що відбувається із Суспільним мовленням, чим Суспільне відрізняється від державного, що було зроблено за останні майже 5 років, які титанічні зусилля і управлінців, і журналістів зроблені, щоб контент Суспільного став набагато професійнішим та якіснішим, і головне — подолати цей негативний шлейф, який дістався із часів державного мовлення.

Краще було б депутату займатися своєю прямою сферою діяльності, де теж достатньо багато проблем, адже він відповідає за містобудування і, здається, боротьбою з корупцією у сфері містобудування. Навіщо лізти у сферу, де є фахівці у фракції, представники Комітету гуманітарної політики все ж є фаховими людьми, які краще розбираються у предметі. 

Відзначимо, що 15 грудня у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України № 6430 "Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України" депутата Олега Дунди, де пропонується створити концерн на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" і Державного агентства України з питань кіно. Фактично пропонується ліквідувати Суспільного мовника. Команда Суспільного мовлення назвала таку ініціативу наступом на свободу слова та демократичний розвиток країни. Проти виступили і низка громадських організацій, які назвали ініціативу щодо створення Державного інформаційного концерну телебачення і радіомовлення неприпустимою. 

Фото: suspilne.media