До написання Радіодиктанту-2024 може долучитися понад мільйон учасників — Кремінь

До написання Радіодиктанту-2024 може долучитися понад мільйон учасників — Кремінь

Цього року в Радіодиктанті національної єдності може взяти участь один мільйон учасників, зазначив Українському Радіо Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Щороку ми бачимо зростання охочих долучитись до цього диктанту, констатує мовний омбудсмен. І додає: традиція, започаткована 25 років тому, сьогодні справді є тріумфальною. "Тому 25-го жовтня об 11-й годині шукайте трансляцію на каналах Суспільного, звичайно, Українського Радіо, Радіо Культура, щоби долучитися до цього найбільшого мовного марафону світу", – закликає Кремінь. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Суспільне

 

"Я вірю в те, що цього року ми зможемо залучити понад 1 млн учасників"

Радіодиктант – це той проєкт, який надає особливої ваги Суспільному мовнику і гуртує навколо української мови всіх українців, де б вони не були. А статистика свідчить, що українці сьогодні розсіяні практично на всіх континентах, і практично з усіх континентів ми отримуємо сигнали про те, що українці пишуть Радіодиктант. Цього року його читатиме військовий Павло Вишебаба, і це також є виявом нашої поваги і розуміння ваги військовослужбовців у повномасштабній війні. Наскільки це символічно і наскільки таке залучення військових до найважливіших проєктів повинно стати загалом ознакою нашого суспільства тепер? 

Жодного сумніву немає у тому, що читання тексту Павлом Вишебабою, який є талановитим поетом, громадським діячем, людиною, яка на своєму особистому прикладі продемонструвала свою любов і повагу до української мови, і я пригадую його перші відео з початком повномасштабного вторгнення з окопу, якраз говорить про те, що наше суспільство змінилося в ставленні й до української мови, і до наших цінностей, і, звичайно, до питань, пов'язаних із національною ідентичністю. 

Що стосується Радіодиктанту. Традиція, започаткована 25 років тому, сьогодні справді є тріумфальною і неймовірно важливою. У чому? Щороку ми бачимо зростання аудиторії, охочих долучитись до цього диктанту, і звичайно віддати його на перевірку. Я вірю в те, що цього року ми зможемо залучити понад 1 млн учасників. Тому закликаю всіх громадян України, незалежно від вашого рівня володіння державною мовою, незважаючи на те, чи ви будете віддавати на перевірку, чи це буде домашня самоперевірка тексту, написати цей текст і, звичайно, в соціальних мережах розмістити інформацію про це. Сподіваюся, що і за кордоном наші громадяни, які в умовах війни вимушено опинилися в різних куточках світу, так само як закордонні українці, так само як надійні союзники і партнери, очільники дипломатичних представництв, міністри, прем'єри, депутати різних парламентів, так само будуть солідарними з українцями.

Ми справді повинні показати світові додаткову нашу єдність і Радіодиктант національної єдності повинен бути таким і за змістом, і, звичайно, за формою. Тому я хотів би подякувати нашим колегам, які активно долучаються до цього процесу. Звичайно, це закордонне українство і Світовий Конгрес Українців, який очолює Павло Ґрод, а українське представництво – Андрій Шевченко, донедавна заступник міністра оборони України і наш посол у Канаді, робить все для того, щоби інформація про Радіодиктант, а також безліч інших мовних ініціатив (скажімо, Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, Мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка) була за кордоном також. Це, звичайно, Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада, яку віднедавна очолює Люба Любчик. Вона працює зараз активно над тим, щоби не тільки понад 200 українознавчих і суботніх шкіл долучилися до цього процесу, в нас є українські школи навіть в Африці, щоби вони були максимально реалізованими в цій роботі. Не так давно я був в Будапешті, зустрічався з нашими школярами, адміністрацією кількох українських шкіл у столиці Угорщини, вони так само виявили бажання. Тому цей список звичайно може бути збільшений і за рахунок наших громад в Італії, Франції, Чехії, Португалії, де працюють наші друзі. 

Тарас Кремінь у студії Українського Радіо

"25-го числа об 11-й годині шукайте трансляцію"

Мені здається, ви сказали надзвичайно важливу державницьку річ, що діти, які покинули Україну через повномасштабну війну, зараз у школах у всьому світі виявляють бажання писати український диктант. Це означає, що вони виявляють бажання не поривати зв'язки зі своєю Батьківщиною, не втрачати ідентичність.

Крім усього іншого, кожен із них демонструє своє бажання триматися купи. Нас не можна розбити, якщо ми разом, плече до плеча, рука до руки. Тому 25-го числа об 11-й годині шукайте трансляцію на каналах Суспільного, звичайно, Українського Радіо, Радіо Культура із тим, щоби долучитися до цього найбільшого мовного марафону світу, яким ми покажемо кожній країні, кожному громадянину вільних націй, наскільки ми сильні, наскільки високо ми цінуємо державну мову і наскільки вона для нас важлива, особливо в умовах війни. 

Читайте також: Після пережитого на фронті читання Радіодиктанту не лякає — Павло Вишебаба

Читайте також: Радіодиктант національної єдності – 2024: Суспільне оголосило авторку та читця