Як українцям отримати та витратити "ковідну" тисячу? Розповідають спеціалісти з Мінцифри

Як українцям отримати та витратити "ковідну" тисячу? Розповідають спеціалісти з Мінцифри

19 грудня в Україні офіційно стартує програма "єПідтримка", в рамках якої двічі вакциновані українці зможуть отримати тисячу гривень від держави, які можна буде витратити на задоволення своїх культурних потреб. Як саме оформити заявку, аби отримати гроші від держави, навіщо оформлювати новий рахунок в банку та в яких саме це можна зробити й що робити людям, які не мають id-картки або біометричного паспорта? Про все Українське радіо розпитало керівника команди електронних послуг Міністерства цифрової трансформації Дениса Іванова та керівника з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Андрія Набока.

0:00 0:00
10
1x

Коли починає працювати програма, в рамках якої можна отримати тисячу гривень від держави?

Програма називається "єПідтримка" й саме її назв ви будете знаходити, коли відкриватимете картку – спеціальний рахунок в банку. Пілотний запуск програми вже відбувся й на сьогодні на бета-тестування вже записалося 2 млн 800 тисяч українців, які вже в застосунку "Дія" отримали запрошення і підтвердили участь у виплатах по програмі. 

Офіційно в повному обсязі  програма запускається з 19 грудня 2021 і закінчується 18 грудня 2022 року, тобто триватиме близько року. Заяву можна буде подавати протягом цього періоду, але зробити це можна тільки в застосунку "Дія". Єдине, що може бути зроблено з боку банків, які є партнерами програми й в яких будуть рахунки, на які здійснюватимуться виплати, – це пропозиція того, щоб ви просто відкрили рахунок. Але відкриття рахунку в банку ще не є достатньою підставою для того, щоб ви мали право на отримання цієї виплати. 

Які умови участі в програмі "єПідтримка"?

Треба бути громадянином України старше 18 років, мати два щеплення, смартфон, де встановити застосунок "Дія" і згенерувати перед тим "зелений" сертифікат про вакцинацію. Четвертий критерій – це відсутність заявки на відповідну програму заздалегідь. Тобто подати заявку можна лише один раз. 

На сьогоднішній день в нас за статистикою 8 млн 200 тисяч сертифікатів, серед яких 7 млн – це "зелені" сертифікати і близько 1 млн 100 тисяч – це "жовті" сертифікати громадян, які зробили одне щеплення. Прогнозуємо, шо до кінця року цей показник зросте на 2-3 млн громадян, які вакцинуються,  і згенерують сертифікати в "Дії". 

На що можна витратити тисячу від держави?

Гроші можна витратити на культуру, подорожі і спорт. Йдеться про купівлю абонентських квитків в спортзал, музеї, концерти, внутрішні авіа- або залізничні подорожі та книжки. Літні люди в наступному році можуть витратити їх, зокрема, й на ліки. 

В яких банках можна відкрити "віртуальну" картку для отримання грошей?

Наразі є п’ять банків, які офіційно запустили картки для програми "єПідтримка", тобто надають громадянам можливість відкрити спеціальний рахунок, на який буде зарахована виплата по програмі. Йдеться про Приватбанк, Монобанк, Альфа-банк, А-банк та Укргазбанк. Дуже скоро доєднається ще Ощадбанк. Також ми дуже щільно співпрацюємо з десятьма іншими банками, вони також дуже скоро приєднаються до програми. 

З минулої п’ятниці вже почалася емісія карток й банки почали відкривати спеціальні рахунки через застосунки. Але повторюсь, що подавати заявку на виплату все одно треба через застосунок "Дія".

Навіщо відкривати додаткову картку в банку?

Відкриття окремого рахунку є обов'язковою умовою щодо програми "єПідтримка", тому що існують певні обмеження стосовно сфер, категорій бізнесу, на які можна витрачати ці кошти. Плюс їх неможливо отримати в готівкові формі, неможливо зняти через банкомати.

Наразі такі віртуальні картки доступні в мобільному застосунку банку, яким ви користуєтесь. Проте питання щодо фізичної карти також про робляться банками, які тільки це буде готово – вони вийдуть в комунікацію, де можна забрати ці фізичні картки. 

Протягом якого часу можна буде витрачати кошти програми?

З дня, коли кошти будуть зараховані на ваш рахунок в банку, у вас є рівно 4 місяці, щоб витратити їх. Після того, як спливе цей час, кошти, які залишилися на рахунку, будуть перераховані до державного бюджету.

Чи можна "ковідну" тисячу витратити в інтернеті?

Так, замовити щось в інтернеті, наприклад, книги можливо, але є одна обов'язкова умова: категорії бізнесу, на який можна витратити кошти, отримані за програмою "єПідтримка", мають відповідати так званим MCC-кодам, які видають банки суб'єктам бізнесу. Коли ви сплачуєте через інтернет за будь-який товар чи будь-яку послугу, то завжди можете побачити у виписці або квитанції, на що це було витрачено. Категорії бізнесу, компанії чи підприємства, в яких ви плануєте купувати послуги чи товари, мають відповідати зазначеним кодам. Наприклад, якщо ви спробуєте купити книжку в торговельному центрі або на заправці, то, скоріш за все, вам буде відмовлено, тому що такий платіж буде проходити по MCC-коду "заправка" або "торгівельний центр". Тому купуйте книги в книгарнях, займайтеся спортом у відповідних спортивних закладах, а квитки на літаки або потяги для внутрішніх перевезень купляйте у відповідних організацій.

Чи можна буде встановити "Дію" та оформити виплати, якщо немає ані id-картки, ані біометричного паспорта?

На нинішньому етапі програми передбачено, що користувачами "Дії", які офіційно авторизовані, є ті користувачі, які авторизувались або завдки id-картці, або ззакордонному біометричному паспорту, або завдяки NFC-чіпу, який є у відповідних документах. Користувачі паспорту-книжечки для онлайн-оформлення заявки наразі не можуть скористатися цією послугою. Вони зможуть реалізувати цю послугу вже у другому етапі, тобто в 2022 році, коли буде можливість оформити все офлайн. 

Фото: BBC

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук