Бойкот Зимової Олімпіади в Китаї: експерти про те, як він позначиться на спорті та міжнародній політиці

Бойкот Зимової Олімпіади в Китаї: експерти про те, як він позначиться на спорті та міжнародній політиці

4 лютого 2022 року в Китаї розпочнуться 24-ті Зимові Олімпійські ігри. Проте частина країн, зокрема, Сполучені Штати Америки, Австралія та Канада оголосили бойкот змаганням в Пекіні в зв’язку із недотриманням в Китаї прав людини. Що це означає для міжнародної політики та та світового спорту радіо “Культура” дізнавалося в дослідника історії спорту Олексія Лях-Породька та експертки зі Східної Азії Наталії Бутирської.

0:00 0:00
10
1x

Що означає бойкот Олімпіади в спортивному світі?

"Для спорту це буде означати, що офіційні особи країни, яка оголосила дипломатичний бойкот, не будуть представлені під час церемонії відкриття Олімпійських ігор, під час проведення самих змагань та під час церемонії закриття", – розповів Олексій Лях-Породько

Якщо говорити про спортивну складову, то, на думку експерта, Олімпіада нічого не втратить, тому що спортсмени країни, влада якої оголосила бойкот, приїдуть: "Спортивна складова, яка є суттєвою і для змагальності, і для змагань, залишиться. А в контексті політичних взаємовідносин цих країн будуть питання".

"Проте я не виключаю, що до лютого влада країн, які оголосили бойкот, може змінити своє рішення і спортсмени також не приїдуть. Проте треба враховувати, що підготовка спортсменів до участі чи в зимових, чи в літніх Олімпійських іграх – це дуже об’ємна праця. І відмовитися від участі за місяць-два означає зламати долю сотень-тисяч людей: спортсменів, тренерів та всіх, хто дотичний до підготовки до Олімпійських ігор", – пояснив Лях-Породько. 

Тому, на думку експерта, таких кардинальних рішень, як відмова від участі в Олімпіаді, не буде: "Винятком може стати лише щось зовсім погане, що трапиться в самому Китаї або в світі".

"Проте не слід забувати, що Олімпійські ігри – це не тільки спорт, але й культурна складова та представлення міста чи країни, яка їх організовує, всьому світові. Якщо багато держав почне бойкотувати Олімпіаду, це буде негативним явищем. Зараз оголошений бойкот з боку США зумовлений недотриманням в Китаї прав людини. Для сучасної людини – це глобальне питання, яке змушує думати, що в цій країні щось відбувається. Й в цьому контексті спорт теж буде втрачати як культурна складова", – зазначив дослідник історії спорту. 

Він додав, що, на його думку, спорт не є поза політикою: "Як інструмент, він використовується дуже тісно поруч з політичними процесами. Це не вина спорту, а людський фактор політичних сил, які зрозуміли вагу використання спорту в глобальному масштабі".

"Олімпійські ігри – й літні, й зимові – від самого початку їхнього відродження постійно привертають увагу різних елементів: політичних, терористичних", - наголосив експерт.

Політичний вимір бойкоту Олімпіади

"Ми спостерігаємо продовження того конфлікту, який розпочався у відносинах між Сполученими Штатами та Китаєм. Якщо Дональд Трамп вибрав у своїй політиці стосовно Китаю торговельну складову і тиснув на неї, то Джо Байден вибрав права людини. З приходом до влади останнього ми помітили, що до моментів, які стосуються прав людини, дуже прискіплива ставлення. Й США намагаються об’єднати довкола своєї позиції й союзників та партнерів", – розповіла Наталія Бутирська

Разом з тим, Китай сповідує політику невтручання у внутрішні справи: "Це основа їхнього бачення. Китайці намагаються відгородити країни світу від того, щоб вони реагували на події, які відбуваються всередині країни, вважаючи, що це їхня власна справа. Тому Китай болюче реагує, особливо, коли цей момент піднімається під час Олімпійських ігор – дуже іміджевої події".

"Китай тривалий час готувався і планував показати найкращі сторони своєї країни, тому дипломатичний бойкот дуже їх дратує. Проте в нинішніх умовах Олімпіада відбувається при зачинених дверях і Китай вже наголосив, що не буде запрошувати іноземних глядачів. Таким чином, бойкот згладжується. Плюс країни, які оголосили бойкот, не забороняють своїм спортсменам брати участь в змаганнях. Але самі розмови, які відбуваються, і поява самого випадку викликає в Китаю досить негативну реакцію", – зауважила Бутирська.

Експертка додала, що в розрізі сутичок Китаю на міжнародній арені часів Трампа, дипломатія Піднебесної має агресивне обличчя: "Прессекретар міністерства закордонних справ вже сказав, що ті, хто буде шантажувати, бойкотувати Китай, отримають у відповідь серйозні речі від його країни. Йдеться про те, що потім Китай згадає цим країнам в економічній співпраці чи іншій взаємодії момент нинішнього бойкоту". 

"Австралія, Канада та Велика Британія, які підтримали бойкот, – це найближчі партнери Сполучених Штатів. Кожна з цих країн має певний рівень протиріч із Китаєм і готова реагувати на політичні моменти, які США оголошують в сторону Китаю", – зазначила Бутирська.

Разом з тим, експертка зі Східної Азії додала, що Китай дуже глибоко інтегрувався у світові економічні процеси та стосунки і є досить впливовою країною: "Він вибудував зв’язки навіть з європейськими країнами. Наприклад, Італія, яка входить до ЄС та G7 сказала, що не буде підтримувати цей бойкот, тому що вони мають гарні стосунки з Китаєм".

Фото: Фокус