Аудит фінансів: як поводитися з коштами, аби в новому році бути в плюсі?

Аудит фінансів: як поводитися з коштами, аби в новому році бути в плюсі?

Наприкінці грудня безліч людей у світі традиційно підводить підсумки року, який минає. Чи не в першу чергу аудиту підлягають наші фінанси. Українське радіо вирішило поспілкуватися із фінансовою тренеркою Олександрою Грудзевич та розпитати, як українцям правильно оцінювати свою фінансову поведінку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як та як часто слід робити аудит власних фінансів?

Підводити для себе підсумки – це дуже важлива річ. З точки зору психології, для нас дуже важливо бачити прогрес, динаміку в будь-якій сфері. Якщо ми бачимо прогрес навіть на 1-3-5 %, то хтось скаже, що це мало, а хтось скаже "я майже нічого не робив, але є прогрес. Докладу більше зусиль". 

Перевіряти свої фінанси треба не частіше, ніж раз на місяць. Адже проведення повного аудит того, що ми маємо, – це часозатратна річ і не кожен може знайти цей час. Проте оптимальний варіант – це раз на півроку, коли вже  є результати: чи то в заощадженнях, чи в зменшенні кредитної заборгованості. 

Як вимірювати свої фінансові показники?

Для того, щоб замірити свої доходи та витрати, треба вести фінансову звітність. Тоді можна чітко знати свої середньомісячні витрати та дохід протягом року. Важливо заміряти фінпоказники на початку року та в кінці^ скільки ви заощадили або в сумі, або у відсотках. Також варто проводити аудит майна, яке у вас є, – квартира, в якій ви живете, машина. Це не інвестиційні моменти, але це майно, на яке ви можете опиратися й знати, що базові потреби в житті у вас забезпечені. Однозначно також варто вимірювати розмір ваших активів – депозитів, ОВДП чи просто коштів у матраці. 

Якщо ви робите це вперше, то це буде нульова точка, з якої ви починаєте рухатися далі для того, щоб поставити ціль, як ви би хотіли, щоб було через півроку. Адже не знаючи точки А, важко зрозуміти, скільки часу і з яким темпом треба буде йти в точку Б. 

Як вкладати кошти безпечно?

Не треба всі свої заощадження тримати в одному банку і не варто намагатися заробити одним махом, адже часто так вкладаються в "піраміди". У фінансах треба робити багато різних дій і не чекати магічної палички, яка дозволить однією дією заробити великий капітал. Переважно такі очікування можуть призвести тільки до втрати коштів. 

Другий момент – усвідомити, наскільки критично, якщо гроші, які ви вкладаєте в ризикові прєкти, пропадуть. Якщо дуже критично, то, можливо, зразу і не варто заходити в цей інструмент, або заходити меншими сумами. Адже в будь-якому інструменті завжди є як плюси, так і мінуси і ви маєте зважити, наскільки вони для вас критичні. 

ОВДП – найбезпечніший спосіб примножити капітал

Більш гарантовані інструменти – це ОВДП – облігації внутрішньодержавної позики, виплата яких на 100 % гарантована державою. Більшої гарантії в межах України немає. 

Цінні папери ми не можемо купувати напряму, нам треба йти до брокерів. Серед найбільших, які працюють з фізичними особами, можна виокремити ISeeYou, Freedom Finance та Універ Капітал. В залежності від того, де ви відкриєте брокерський рахунок, можна купувати ОВДП. Банки теж займаються цією діяльністю, але якщо говорити за мінімальну суму купівлі, комісію, то при гривневих ОВДП вигіршінше працювати через брокерів.

Що робити, якщо власна фінансова ситуація не покращилася?

Є чудове формулювання: "Поки так, але я подумаю, як зробити так, щоб було інакше". Це не заспокоєння, що ти не міг, не виправдання, а чесне зізнання, що цього раз не вийшло. Тут також варто подумати, чи взагалі вам це потрібно. 

Якщо протягом півроку чи року не виходить те, що ви дуже хочете зробити, треба задатися питанням, чи ви справді хочете це зробити або чому ви надаєте перевагу, чим заміняєте, заповнюте цей час. Якщо те, чим ви заповнюєте цей час, вам важливіше зараз, тоді можна відкласти справу, яка не виходить, або поставити собі більші терміни, не такі напружені. Адже коли ми знімаємо напругу та перестаємо звинувачувати себе, що щось не робимо, довіряємо всесвіту, все відбувається інакше.   

Фото: Мінфін