Прощавай, пластику! В Україні відзавтра забороняють одноразові пакети

Прощавай, пластику! В Україні відзавтра забороняють одноразові пакети

З 10 грудня 2021 року в Україні запроваджується заборона на безкоштовні одноразові пакети у продуктових магазинах. У такі пакети набирають овочі, фрукти, крупи, горіхи, цукерки. Вони і раніше були небезкоштовними, їхня ціна входила у вартість середнього чека. Тепер за кожен пакет доведеться платити окремо. Заборона діятиме в межах боротьби з пластиком. На першому етапі всі пластикові пакети стануть платними, а в разі безкоштовного розповсюдження, магазин заплатить штраф. З 10 березня 2022 року буде заборонено продавати тонкі пакети під загрозою штрафу. Про порядок використання пластикових пакетів розповів в ефірі Українського радіо Володимир Слабий голова правління Української пакувально-екологічної коаліції.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про альтернату пластиковим пакетам

Потрібен комплексний підхід у цьому питанні. Попри те, що ми забороняємо розповсюдження пакетів, але ми не вирішуємо альтернативи. Як альтернатива пропонуються біорозкладні пакети. Однак для України це проблематична альтернатива, бо в нас немає жодної лабораторії, яка б надавала сертифікат, що це справді біорозкладний пакет. Немає жодної  промислової переробки, немає можливості збирати такі відходи. Європа йде шляхом циркулярної економіки, тобто збирання, а потім переробка пакетів. Але в нас практично немає роздільного збирання, також не запроваджена розширена відповідальність виробника.

Якщо розглядати паперові пакети як альтернативу пластиковим, то він буде дорожчим, навіть якщо паперовий пакет виготовлений із вторинної сировини. Ба більше, якщо простежити екологічний слід виробництва паперового пакета, то він буде набагато гірший, аніж пластиковий.

Про сортування сміття

У Вишгороді ми організували проєкт із роздільного збирання сміття і там стоять 320 контейнерів, в які люди викидають відсортовані відходи. Потім непотріб везуть на сортувальну станцію, а звідти — на переробні підприємства. Але це одиничні проєкти, якщо дивитися загалом, то пакети становлять невелику частину пластику: 1-2% від всього обсягу. Проте ця проблема пакетів на виду, бо пакети люди бачать і в полі, і в лісі. Боротися з пластиковими пакетами можна шляхом збирання.  

Про компостування пакетів

Промислового компостування в Україні немає жодного, у домашніх умовах окремі люди організовують невеликі компости. Водночас є небезпека, на на пакеті стоїть біомаркування, але за фактом він може і не розкладатися.

Читайте також: "За забруднення потрібно платити" — еколог про встановлення роздрібних цін на пластикові пакети

Компаній-лабораторій, що мають право видавати сертифікати щодо домашнього та індустріального компостуванні лише п’ять у світі: в Австрії, Німеччині, США, Австралії і Японії. Виробник повинен звернутися до такої компанії, яка перевірить його продукцію і потім надасть висновок, що справді в певних умовах цей біопластик переробляється. Оскільки в Україні таких лабораторій немає, ми не знаємо, що насправді продають під цим маркуванням.

Про пакування продуктів

Молочна продукція чи риба упаковані у пластик. Щоб вирішити, що з цим пластиком робити, треба перевірити як він переробляється. У європейських країна після 2025 року заборонені упаковки, що не переробляється. 

Фото: pinterest.com