Наживо: як працює українська опера в умовах карантину у Києві, Одесі і Львові?

Наживо: як працює українська опера в умовах карантину у Києві, Одесі і Львові?

Більшість регіонів в Україні перебувають у "червоній" зоні через нову хвилю захворювання на коронавірус. Це зачепило і мистецький світ. Про щеплення артистів, доступ до залів глядачів розповіли в ефірі Радіо Культура очільники театрів Києва, Львова та Одеси.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Київська опера

Генеральний директор Київської опери Петро Качанов поділився, що на сьогодні театр зачинений, але планує повністю відновити роботу 20 листопада. Театр вирішив взяти паузу і провести пояснювальну роботу серед працівників про необхідність вакцинації, щоб мати на 100% щеплений колектив. Більшість працівників театру провели імунізацію вакциною Moderna, як і його очільник Петро Качанов.

У суботу, 27 листопада, в Київській опері відбудеться унікальний тематичний концерт, присвячений пам’яті жертв Голодомору.

Одеська опера

На початку листопада в Одеському національному академічному театрі опери та балету без глядачів відбулися онлайн-прем’єри балету "Болеро" на музику Морiса Равеля та оновленої версії балету Ігоря Стравiнського "Жар-птиця".

Художній керівник Одеської опери Сергій Мюльберг розповів, що колектив вакцинований на 65%.

"Я вакцинувався CoronaVac і переніс цю процедуру без жодних ускладнень", — каже Сергій Мюльберг і закликав інших українців щеплюватися задля безпеки та свого здоров’я.

Львівська опера

Львівський національний театр опери та балету на сьогодні не працює через потрапляння регіону до "червоної" зони. Нещодавно відкрили музеї у місті, театр проводить екскурсії, але поки давати вистави не може.

За словами генерального директора опери Василя Вовкуна, колектив театру вакцинований на 76%.

Цьогоріч театр мав відзначати важливу подію — 20-річчя світової прем’єри опери "Мойсей" Мирослава Скорика, написану з нагоди візиту Папи Римського Івана Павла II до України. Через карантинні обмеження ювілейний концерт провели у форматі онлайн.

Читайте також: 70 років мовлення з Будинку Українського радіо на Хрещатику, 26

"Нас дивилися у Польщі, Чехії, Італії, Німеччині, Великій Британії, Аргентині, Канаді, США, Ізраїлі. Ми отримали таку кількість позитивних відгуків і різних пропозиції… Очевидно професіонали зацікавилися цим музичним матеріалом. У Польщі попросили докладну інформацію і про композитора, і про музику, і про виставу", — поділися враженнями Василь Вовкун.

Оперу можна переглянути у вільному доступі.  

Нині у театрі триває підготовка до дня пам’яті жертв Голодомору. Музичний керівник опери Іван Чередніченко готує симфонію Гюстава Малера, до якої залучений і хор. Балет працює над постановкою Римського-Корсикова "Шехеризада".

Національна опера України

Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка працює у штатному режимі, кожного дня є вистави. Єдина вимога для глядачів — наявність повного Covid-сертифікату про вакцинацію або ж можна здати експрес-тест на вході до театру.

Як розповів головний режисер Національної опери Анатолій Солов’яненко, театр готується до постановки "Севільський цирульник" Джоаккіно Россіні з новим виконавцем, що відбудеться у п’ятницю, 19 листопада.

Введення нового виконавця в оперу означає залучення нового актора до вже поставленої вистави. Тобто виставу поставили 2-3 роки тому, а нині виникає потреба додати до складу виконавців ще одного артиста. Новий артист - це Олександр Киреєв, він уперше братиме участь у партії Фігаро. Співак свого часу працював в Національній опері після закінчення Київської консерваторії, потім доволі успішно працював за кордоном, згодом повернувся в Україну і тепер співпрацює з Національною оперою.

Фото: opera.com.ua