Третя доза та вакцинація підлітків: кому рекомендоване щеплення?

Третя доза та вакцинація підлітків: кому рекомендоване щеплення?

Наразі офіційно вакцинованих в Україні вже понад 7 мільйонів. Як заявив головний санітарний лікар України та заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін, додаткове щеплення проти коронавірусу в Україні будуть рекомендувати тим, у кого може бути слабка імунна відповідь на стандартний курс вакцинації. Кузін також зазначив, що для третьої дози будуть такі ж рекомендації щодо поєднання вакцин, як і для перших двох доз. Кандидат медичних наук, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій в ефірі Українського радіо прокоментував, чи варто українцям вже готуватися до третьої дози від коронавірусу.

0:00 0:00
10
1x

Чи реально до кінця року вакцинувати 70% дорослого населення 

Навряд чи, що до кінця року ми зможемо вакцинувати 70% дорослого населення України. Якщо взяти нинішні темпи, тобто приблизно мільйон в тиждень, то потрібно брати до уваги ще й потенціал, наскільки люди будуть готові далі підтримувати такі темпи. Зараз через певний примус та обмеження пересування люди пішли на вакцинацію. Але це так само, як і на початку, коли були визначені пріоритетні групи вакцинації. Тоді було багато охочих вакцинуватися не з групи ризику і не з груп пріоритетності. А коли вакцинація стала їм доступною, з'явилися пункти щеплень масової вакцинації в Києві, в Одесі, у Львові, то ми спочатку в суботу побачили чергу, в неділю вже після обіду черги не було, у наступні вихідні люди були в черзі, а потім такий потенціал охочих вичерпувався. Зараз ми так само бачимо, що люди пішли на вакцинацію, але наскільки того потенціалу буде достатньо — не можна сказати. Не можна сказати, щоб на тривалий період.

Про додаткову дозу вакцини 

Треба чітко розділяти поняття бустерної дози, або ж ревакцинації та додаткової дози. Додаткова доза — це є плюс одна доза до первинної схеми вакцинації для осіб, які мають серйозні проблеми з імунітетом, які на дві дози мають менш ефективний захист, порівнюючи з пересічними українцям або американцями. Тобто ці люди від самого початку погано відповідає на дві дози. 

Наприклад, пацієнтам з онкопатологією чи з іншими серйозними захворюваннями, які менш захищені двома двома, рекомендована третя доза, як і в інших країнах. Це пріоритетна група для вакцинації. Вакцини не містять живого мікроорганізму. Тому якщо людина перебуває у тяжкій імуносупресії, коли імунітет на нулі, то їй вакцинація потрібна у першу чергу. І оскільки ефективність захисту через вакцинацію у таких людей є набагато нижчою, то для них рекомендована третя доза в Україні, тобто додаткова доза в курсі первинної вакцинації. 

Якщо говорити про Astrazeneca, Pfizer, Moderna або Coronovac, там схема передбачає дві дози, то ми говоримо зараз про плюс одну дозу через мінімум 28 днів від другої дози. Проте, використання вакцини від компанії Johnson & Johnson передбачає введення однієї дози, тому у цьому випадку плюс одна доза буде другою дозою.

Аби дізнатися, чи вам потрібна третя доза вакцини, то варто поговорити зі своїм сімейним лікарем. Якщо це обтяжливо для вас або ви хочете це дізнатися швидше, то є рекомендації Національно-технічної група експертів з питань імунопрофілактики, які викладаються на сайті Центру громадського здоров'я МОЗ України.  

Водночас ревакцинація — це введення вакцини через певний проміжок часу, як правило, через 6 місяців від другої дози, якщо мова йде про вакцини Astrazeneca, Pfizer, Moderna або Coronovac для відновлення та продовження захисту. У цьому випадку вакцина вводиться планово через 6 місяців. Тобто бустерна доза передбачена для тих, у кого з плином часу знижується рівень імунної відповіді. Для ревакцинації передбачена лише одна доза. 

В Україні прийнято питання щодо додаткової, так званої третьої дози, для визначених вакцин. Якщо мова йде про ревакцинацію, то наразі прийняті рекомендації щодо медичних працівників і працівників будинків інтернатного типу. Через 6 місяців після первинного курсу вакцинації їм рекомендовано цю ревакцинальну дозу. Деякі країни вже розпочали універсальну ревакцинацію, зокрема Ізраїль. Проте наразі немає наукових підстав говорити, що ревакцинація потрібна всім і що це потрібно робити раз в рік тощо. 

Про вакцинацію підлітків від 12 років 

Ми не стільки вирішили вакцинувати підлітків від 12 років, як зробили можливим вакцинацію підлітків від 12 років. Пріоритетним залишається вакцинація людей старшого віку, проте незалежно від віку є наявність серйозної супутньої патології, яка робить вас вразливим щодо Сovid-19 і відносить вас до групи ризику тяжкого перебігу Сovid-19 незалежно від віку. 

Ми зробили вакцину доступною для тих батьків, які бажають своїх дітей захистити. Вакцинація доступна від 12 років, тому що вакцина, яку ми маємо в Україні і яка використовується у інших країнах, дозволена від 12 років. В Україні ми використовували чотири вакцини: Astrazeneca, Pfizer, Moderna та Coronovac. Pfizer містить в інструкції дозвіл на використання від 12 років.

Наприкінці червня було прийнято рішення дозволити використання вакцини Pfizer від 12 років дітям, які мають супутні захворювання, тобто визначають, що вони в групі ризику щодо тяжкого перебігу Сovid-19. Друга категорія дітей — це діти, які виїжджають на міжнародні змагання чи беруть участь у міжнародних заходах за кордоном, де є умова наявність вакцинації. І ми могли обмежувати цих дітей. Третя категорія — діти, які отримали першу дозу за кордоном, повернулися в Україну, і ми, щоб закінчити їм вакцинацію, дозволяли робити другу дозу. 

Ми не прийняли рішення зробити вакцину доступною для всіх дітей від 12 років наприкінці червня, тому що подібно до Британії ми наголошуємо на пріоритетності вакцинації людей літнього віку групи ризику і незалежно від віку, якщо вакцина дозволена до використання при супутній патології. Нас бентежило питання реакцій на вакцину, бо є дуже рідкісні побічні реакції від цієї вакцини — враження серцевого м'язу, тобто міокардит. Переважно ці випадки були сконцентровані у віковій групі від 16 до 19 років. Логічно припустити, що чим менший вік, тим вища частота випадків. Це обмежувало використання або рекомендації  вакцини влітку, але ми вже маємо понад 50% вакцинованих підлітків віком 12-15 років в Ізраїлі, Сполучених Штатах Америки, Італії, Німеччині,Франції, де цю вакцину протягом літа використовували у підлітків і відстежували за цим побічним ефектом ураження серцевого м'язу. Дані, які вже стали доступними в вересні, засвідчували, що вакцина у цих дітей безпечна, частота не зростає, і, маючи можливість зробити доступною цю вакцину, ми прийняли рекомендації для Міністерства охорони здоров'я, і вони були затверджені, що ці батьки, які бажають провакцинувати своїх дітей від 12 років, можуть це зробити.

Чи є підтверджені на сьогодні випадки смерті, пов’язані із наслідками вакцинації 

В Україні від початку компанії вакцинації проти Сovid-19 ми маємо 14 випадків анафілактичного шоку. Це тяжка алергічна реакція, яка розвивається незабаром після вакцинації, як правило, протягом 15 хвилин, і у всіх випадках була надана своєчасна медична допомога, і з людьми все нормально на сьогоднішній день. Тобто тут випадків смерті, які було б можна просто так встановити, не зафіксовано.  

Водночас Соvid-19 причетний до тромбозів. Сама інфекція Сovid-19 в рази збільшує ризик виникнення тромбозів, від чого пацієнти можуть помирати і в гострий період, і навіть протягом місяця і більше після перенесеного Сovid-19. Крім того, Сovid-19, навіть коли перебігає без симптомів, може спричиняти тромбоз. Людина може бути вакцинована і мати, наприклад, у післявакцинальний період тромбоз. Але тромбоз-вакцинація на сьогоднішній день не доведена.

Фото: pexels.com