Кольорова та каламутна: чи можна українцям пити воду з крану? Коментує експерт з водопостачання

Кольорова та каламутна: чи можна українцям пити воду з крану? Коментує експерт з водопостачання

Держекоінспекція перевіряє деякі водоканали. Про те, яку воду п'ють українці, в ефірі Українського радіо говорить експерт з водопостачання програм DOBRE USAID і GIZ U-LEAD Сергій Карелін.

0:00 0:00
10
1x

Які порушення найчастіше фіксуються при перевірці води Держекоінспекцією?

 У великих містах достатньо серйозні технології очищення, які, більш-менш, контролюються лабораторіями. Міста, як правило, беруть більшу частини води з річок і готують її до споживання своїми системами очищення. Серед найбільших проблем — старі мережі, які погіршують контрольовану водоканалами якість: додають кольоровість, каламутність, присмак.

У сільських місцевостях джерелом води найчастіше є артезіанські свердловини, на якість води яких теж можуть негативно впливати старі мережі. 

Чи дають позитивні результати перевірки води?

Сама перевірка якості води не вирішує проблему. В Україні практично неконтрольовані викиди з багатьох очисних промислових і комунальних споруд. Якість води в містах залежатиме від вхідної якості річкової води. Якщо підприємства неконтрольовано скидають викиди до річок, то, відповідно, погіршують її якість. Ця вода потрапляє в очисні споруди міст, які проектувалися, коли вода була якісніша. Тому, чим більше забруднена вода, тим важче водоканалам її очищати. Також, навряд чи водоканали отримають додаткове фінансування, а для покращення мереж потрібні мільярди. Не достатньо перевірок водоканалів чи лабораторій. Будь-яка перевірка не додасть об’єктивності до вирішення проблеми, яка знаходиться на рівні держави. 


Читати далі: Яку воду п’ють кияни? Розповідає експертка

Як покращити якість питної води в Україні?

Знаю, що планується програма "Питна вода України", яка повинна буде вирішувати ці питання. Потрібно навести лад зі скидом, адже в більшості міст він не відповідає встановленим нормативам. Неможливо очистити деяку воду через застарілі технології, неконтрольовані викиди промислових підприємств. Наприклад, в місті Вознесенську, наскільки мені відомо, очисні споруди нібито належать місту, але контролюються шкірзаводом. Коли сам себе контролюєш, то проблеми є і вони — відомі. Питання якості води потрібно вирішувати комплексно. Наприклад, в Норвегії, Фінляндії жорстка екологічна політика в підтриманні якості води. Там фактично неможливо забруднити озера чи джерела, з яких береться питтєва вода. 

Чи можуть українці пити воду з-під крану?

Немає одного правила для всіх: кожна очисна система — унікальна та потребує досліджень. Через застарілість труб вода може подаватися будь-якого кольору та присмаку. Вода — різна. Я з Кропивницького і п’ю воду з крану, пропускаючи через вугільний фільтр, адже вугілля — чудовий сорбент. Такий фільтр — найпростіший спосіб отримати очищену воду. Він може прибрати кольори, присмак і залишки хлору. Я не купую бутильовану воду, адже часто вона не є корисною: проходить технологію зворотного осмосу і позбавлена кальцію, фтору, мінералів тощо. 

Чи будуються в Україні нові очисні системи?

Будуються, але набагато повільніше, ніж потрібно через неналежне фінансування таких проєктів. Водоканали самостійно не справляться з вирішенням цієї проблеми. 

Чи зможе перехід на очищення води гіпохлоритом натрію покращити якість води?

Перехід на гіпохлорит натрію може позитивно вплинути на здоров’я людей, адже у воді буде менше залишків вільного хлору. Відповідно менше шкідливих речовин потраплятиме в людський організм. Але якість такої води, звісно, погіршуватиметься через старі мережі та труби. 

Фото: www.pexels.com