Шестеро проти однієї: чи допоможе об'єднання угорській опозиції перемогти на виборах

Шестеро проти однієї: чи допоможе об'єднання угорській опозиції перемогти на виборах

Угорщина готується до майбутніх парламентських виборів і у спробі закінчити 10-річне правління партії "Фідес" та її лідера Віктора Орбана, 6 опозиційних партій вирішили об’єднатися та виступити одним фронтом. Про те, чи допоможе це перемогти їм на виборах, в ефірі Українського радіо коментує експерт центрально-східної Європи аналітичного центру "ADASTRA" Богдан Мироненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про об’єднання 6-ти опозиційних партій Угорщини задля перемоги на виборах

Коли 6 опозиційних партій домовлялися про об’єднання задля перемоги над десятирічним правлінням прем’єр-міністра Віктора Орбана, це виглядавалося менш перспективним, аніж є зараз. Така багатогранність виявилася доволі позитивною, адже партії, які окремо могли в найкращому випадку набрати по 10-12% голосів тепер складають серйозну конкуренцію партії "Фідес" і навіть, за деякими соцопитуваннями, перевершують її показники. 

Про популярність чинного прем’єр-міністра Віктора Орбана

Його популярність залишається досить високою. Попри те, що в нього вже існує певний значний антирейтинг, є люди які абсолютно чесно і відверто голосують, вболівають за нього і вважають, що кращого варіанту немає. Зважаючи на те, що довгий час Угорщина перебувала в стані політичної нестабільності (спочатку нею правили християнські демократи, соціалісти, "Фідес", потім знову соціалісти), то час правління Орбана вважається періодом "золотого спокою". Відповідно, Орбан намагається нав’язувати певні цінності, щоб більш свободомислячі не намагалися порушувати цей порядок.

Чи вдасться опозиції, об’єднавшись, перемогти?

Це залежить від індивідуальних поглядів, від сили волі та готовності лідерів опозиції. Адже ми бачимо, що серед простого електорату цей крок знайшов відгук та розуміння. Думаю, що нова влада, якщо їй вдасться прийти до правління, точно робитиме менший упор на підтримку діаспори, яка у нас часто виражаються у контраверсійних кроках. Тому, можливо, для України певне поліпшення й відбудеться.