"Петр Фіала позитивно ставиться до нас" — експерт про майбутні українсько-чеські стосунки

"Петр Фіала позитивно ставиться до нас" — експерт про майбутні українсько-чеські стосунки

8-9 жовтня у Чехії відбулися парламентські вибори. Сенсаційні попередні результати в ефірі Українського радіо коментує експерт центрально-східної Європи аналітичного центру "ADASTRA" Богдан Мироненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Які попередні результати парламентських виборів в Чехії?

Підрахунок голосів на виборах у Чехії засвідчив поразку правлячої партії. Ліберальні партії сформують уряд, а комуністи вперше залишилися поза парламентом. Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів після виборів. Опитування та перші результати з дільниць прогнозували, що перше місце очолить партія "ANO" чинного прем’єра Андрея Бабіша, однак дані з великих міст, які зазвичай дораховують бюлетені найпізніше, змінили ім'я переможця. Після підрахунку 99,5% голосів утримує блок "Spolu", що отримує 27,72%. Це праволіберальний союз, що вже має фракцію у парламенті (контролює 20% мандатів, а зараз представництво зросте майже удвічі). Очільник цього політичного союзу Петр Фіала, швидше за все, стане прем’єром. На другому місці, за попередніми підрахунками чинна партія влади "ANO" із 27,2% і відрив від переможця зростає.

В чому сенсація результатів чеських виборів, за попередніми підрахунками?

Сам я відслідковував ці дані з великою увагою і, як бачимо, результат перевершив усі очікування. За даними різних соцопитувань, які проводилися на початку вересня, розрив між керівною партією та "Spolu", а також їхніми союзниками з партії "Пірати і Старости" був надзвичайно великий — близько 10%. Тепер ми бачимо, що ці альянси, ймовірно, зможуть самі сформувати уряд, якщо якоїсь несподіванки не станеться з боку президента Земана. 

Чому результат соцопитування не співпав з попередніми підрахунками голосів?

Люди відчули, що їхні голоси здатні щось змінити, і стали сміливішими. Плюс до цього, соцопитування самі по собі мають таку специфіку, коли люди на одні й ті ж самі питання здатні відповідати по різному, в залежності від того, чия перемога вимальовується.

Про госпіталізацію президента Чехії Мілоша Земана після оприлюднення результатів

За моїми даними Мілош Земан лікувався в цьому госпіталі й раніше. Стан здоров'я президента погіршується аж до того, що на публічних заходах він ходить попід руки з охороною або з'являється на інвалідному візку. Обіцяв, що самостійно прийде і проголосує на виборах за союзника, але змушений був голосувати дистанційно. Через невтішні для нього результати голосувань, Земану як президенту доведеться неабияк викручуватися, аби в межах передбачених Конституцією, доручити саме Бабішеві сформувати новий уряд. Він розуміє, що це буде важкою задачею.  

Чи вдасться президенту Земану надати повноваження сформувати уряд Андрею Бабішу?

Справа в тому, що формування чеського парламенту, попри те, що там парламентська республіка, де ще донедавна президент обирався парламентом, дуже залежне від президента. Тобто уряд може в будь-якому разі працювати: і уряд меншості, і тимчасовий, де прем’єр буде виконувачем обов’язків. А сам президент Земан зауважив, що він хоче надати повноваження сформувати уряд найпопулярнішій за результатами партії. Саме партії. Альянси здобули чудові результати, але серед індивідуальних партій в індивідуальному заліку перемогла саме партія Андрея Бабіша. Тому певні виходи він намагатиметься шукати, однак це важче робити із 72-ма місцями серед двохсот, які є в парламенті. 

Про бажання Андрея Бабіша сформувати коаліцію з партією "Spolu"

Я не думаю, що це можливо, адже фактично всі партії — антибабішевські. Тому, думаю, мала ймовірність злиття цих партій. Частіше зараз говорять про ймовірність формування коаліції без піратської партії, у зв’язку з тим, що на виборах вона здобула всього 4 місця. Ясно, що з тими людьми, які зараз при владі, ніяких домовленостей не може бути. 

Якою буде коаліція, якщо уряд формуватиме Петр Фіала?

Ймовірно, це буде блок "Spolu" та блок "Пірати і Старости".

Як це вплине на українсько-чеські стосунки?

Думаю, що позитивно вплине. Відсутності консенсусу, невизначеності та перетрубацій не буде. Адже і Петр Фіала, і його партія позитивно ставляться до України, попри те, що його партія холодна до Європейського Союзу. А ще краще те, що вони негативно ставляться до Росії.

Фото: Петр Фіала, Facebook