Промінь рекомендує: MAZEPA з треком "Plane Mode"

Промінь рекомендує: MAZEPA з треком "Plane Mode"

Гурту MAZEPA трохи більше ніж три роки. Але назвати його учасників новачками було би просто злочином. Кожен з них в музиці вже давно — і можна сказати, що це справжній супергурт. Скажімо, гітарист Андрій "Муха" Самойло є одним із засновників "Бумбокса". Володимир Костик — барабанщик Green Grey, а Костя Маркочань — співзасновник гурту "Дно". Фронтмен Андрій Мазепа в музиці з дитинства і, як то кажуть, встиг собаку з'їсти на саундпродюсуванні. 

Ініціатор створення гурту Андрій Мазепа народився і провів свої юнацькі роки в Тернополі. Вчився в музичній школі по класу барабанів і цікавився технікою та роботою механізмів. Так що здобув одразу і музичну, і технічну освіту. Такі знання дозволили йому розуміти структуру звуку і процес вибудови студій і визвучення приміщень. Паралельно він грав з різними гуртами — як гітарист, басист чи барабанщик.

Як творча одиниця гурт MAZEPA виник в 2020 році. Коли світ накрила епідемія ковіду, гастролі припинились, і музика з неприбуткової стала просто безнадійною справою. Знайшовши однодумців, Андрій вирішив зібрати гурт. 2020-й рік MAZEPA присвятили напрацюванню пісень, а дебютували на початку 2021-го з піснею "Поясни" і лайвовим мініальбомом.

Музиканти впевнені, що люди за період карантину сильно втомилися від всього штучного. Фейк перестав їм заходити, а безпосередність стала цінуватися. Тому називають свою творчість чесною. У квітні 2024-го музиканти випустили пісню "Plane Mode", присвячену екологічності спілкування. Вона увійде до першого повноцінного альбому "Кожен Сам Собі Рішає" (тобто, "KSSP"), який вийде у травні.

Ведучі Радіо Промінь Анна Заклецька і Денис Денисенко поспілкувались з Андрієм у прямому ефірі і вивідали в нього, чому він залишив великий спорт, ким приходиться Гетьману Мазепі і чому іноді корисно ставити телефон у plane mode.

Фото надане гуртом

Гетьман Мазепа був кльовим чуваком. Він хотів щось зробити для України, бачив її європейською, сильною і незалежною країною

З усього, що ми знаємо про тебе, виходить, що ти людина — на всі руки майстер. І на музичних інструментах граєш, і як інженер можеш визвучити будь-що. Але найбільше нам подобається про тебе наступний факт. Коли Андрію було 11 років, йому подобалась дівчина, яка ходила до музичної школи. І щоби зблизитись із нею, він збрехав, що також ходить до цієї музичної школи. І щоб не виглядати балаболом — взяв і записався туди на барабани. А на барабани його підсадив той самий Володимир Костик, який є його другом з самого малечку. Привіт, Андрію! Це все правда?

Все так, я послухав і відчув, що Вікіпедія ожила (сміється). Дякую вам за запрошення, завжди радий бути у вас в ефірі.

Сьогодні ми представлятимемо вашу нову пісню "Plane Mode" про екологічність спілкування. Нагадаємо, що це термін, який позначає телефонний режим — коли ми вмикаємо функцію "літачка", щоб нам ніхто не додзвонився. 

Дійсно, це дуже помічна функція в наших телефонах. Коли ми працюємо в студії як музиканти, для нас тиша і спокій — ключові фактори. Потрібно концентруватись, і бажано, щоб нічого не відволікало. І власне, вмикаючи колись такий режим, мені й прийшли такі слова: "I turn on plane mode — і не надоїдай мені, абонент не знайдений, я пішов". Спочатку це була просто жартівлива фраза, цей хук крутився, і пізніше переріс в пісню. І не знаю: дивно чи не дивно, але знайшов відгук в народі — трек став "жизою" для багатьох людей. 

Ми повернемось до пісні трохи пізніше. Скажи, будь ласка, ти з початку повномасштабного вторгнення займаєшся величезними музичними проєктами у Тернополі. Розкажи детальніше про це.

Навіть якщо точніше, то з 2019 року. Я працював у київській Академії Глієра викладачем і хотів заснувати там лабораторію науково-творчу. Де би студенти окрім своїх музичних скілів розвивали би також скіли навколомузичні — тобто, менеджменту, звукорежисури запису. Тобто, конкретні прикладні знання, які дуже потрібні музикантам в житті. І з початком повномасштабного вторгнення я продовжив роботу над цією лабораторією, але вже в Тернопільському мистецькому коледжі. І вона має успіх. Ми вже зробили студію звукозапису і зробили зал для виступів. Зараз якраз відбувається сезон виступів, де студенти коледжу демонструють свої здобутки за рік на базі цієї лабораторії. І мені дуже приємно працювати з майбутніми поколіннями. Це дуже кайфово. Всі діти класні, всі хочуть чогось досягти. І наша задача — хоча би не заважати їм (сміється). А якщо ми можемо допомогти — то це взагалі великий плюс. 


Андрій Мазепа. Фото: Іван Поливода

Ти ще заснував у телеграмі канал "Ми з України" — це теж велика платформа для музикантів, які скидають свої твори, а потім ти періодично збираєш їх на якісь концерти, ви збираєте постійно кошти. І тут напрошуються деякі паралелі. Гетьман Іван Мазепа, з яким у тебе одне прізвище, теж був дуже дієвим — церкви будував, народ об’єднував. Тебе напевно іноді запитують, чи не є ви родичами. Тобі щось відомо з цього приводу?

Підтверджених родинних зв’язків наче немає. Я не займався глибинним пошуком. Але принаймні дуже багато з того, що робив Іван Степанович Мазепа, мені відгукується. Він, виявляється, був кльовим чуваком. Він хотів щось зробити для України, бачив її європейською, сильною і незалежною країною. І в принципі, зараз, мені здається, кожен українець мріє саме про це — і ми рухаємось до цього. Тому — паралелі деякі все-таки є. 

Не жалкуєш, що не продовжив займатись гірськолижним спортом? Колись у тебе в інстаграмі була купа відео з трюками…

Я займався професійно лижами, це правда. Я чітко пам’ятаю це роздоріжжя вибору: чи я буду спортсменом-гірськолижником, чи музикантом. І колись тренер нашої молодіжної команди України прийшов до директора музичного коледжа, де я тоді навчався і сказав: "Нам потрібно взяти Андрія з собою на змагання на цілий місяць. Відпустіть!" І директор коледжа відповів: "Нема питань! Хай забирає документи і їде куди хоче" (сміється). І в цей момент, конкретно після цієї фрази я зрозумів, що все-таки я буду музикантом. І нікуди не поїхав. 


Андрій Мазепа. Фото: Іван Поливода

Ти надзвичайно різностороння й цікава людина, з тобою можна довго розмовляти про все на світі. Але ефірний час обмежений. Тому наостанок хочемо попросити тебе звернутись до слухачів з тим, що в тебе зараз на серці. 

Хочу побажати слухачам дійсно слідувати вашим рекомендаціям: хай знайдуть гурт MAZEPA в інтернеті, підпишуться на наші сторінки. І це не тому, що ми випустили пісню "Plane Mode". А тому зо 30 травня вийде цілий альбом, де буде 11 треків. Я дуже чекаю на це. Половина з цих пісень написані до повномасштабного вторгнення, а половина вже під час нього. І насправді їх легко розрізнити. Тому я хочу, щоб українці слухали хорошу музику. Щоб усвідомлено ставились до своїх рішень, виборів, до свого інформаційного поля, до свого кола спілкування. Вибирали людей, які їм приємні. Вибирали речі, які їм подобаються, і робили те, що вони люблять. Напевно, це самий правильний рецепт спілкування.


Фото надане гуртом 

А, до речі! 23 травня на арт-заводі Платформа на сцені U’YAVA буде проходити благодійний фестиваль, де ми будемо виступати разом з гуртом O.TORVALD. Тому приходьте обов’язково — почуємось і побачимось наживо! 

Слухати трек "Plane Mode" MAZEPA, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.