25 мільйонів на рекламу — як переконати українців вакцинуватися?

25 мільйонів на рекламу — як переконати українців вакцинуватися?

6 жовтня на засіданні Уряду було ухвалено виділити 25 мільйонів гривень для проведення інформаційно-комунікаційної кампанії поміж населення України щодо вакцинації проти COVID-19. Чи буде ефективною така інформаційна кампанія, як збільшити кількість охочих вакцинуватися і наскільки значним може бути новий сплеск захворюваності, Українське радіо дізнавалося в Сергія Дуброва, лікаря-анестезіолога, експерта Міністерства охорони здоров’я.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Уряд України повідомляє про те, що інформаційна кампанія буде спрямована на інформування населення про важливість вакцинації, місця розташування пунктів вакцинації і нововведення в законодавстві щодо вакцинації. 

Куди варто спрямувати кошти задля ефективності кампанії?

"Я вважаю, що значну частину коштів, виділених вчора Кабміном на рекламу вакцинації, необхідно витратити передусім на інформаційну кампанію по телебаченню. Оскільки кількість вакцинованих у віці після 60 років становить всього 22%, натомість молодше покоління — від 30 до 40 років — є найбільш вакцинованим поміж усіх категорій українців. Тому така реклама на телебаченні буде ефективною саме для популяризації вакцинації поміж старших вікових груп", — розповів експерт.     

Така інформаційна кампанія покликана популяризувати вакцинацію, щоби кожен громадянин міг не захворіти, вижити, зберегти здоров’я і життя. 

Чи повинна реклама вакцинації лякати, щоби бути ефективною?

"Ще під час перших хвиль захворюваності на COVID-19, коли з усіх усюд закликали дотримуватися протиепідемічних заходів — носити захисні маски та уникати місць великого скупчення людей, я говорив — просто покажіть людям, що відбувається у реанімаціях. Покажіть померлих, тих, хто підключені до апаратів ШВЛ, і побачене вплине мегаефективно на мотивацію вакцинуватися", — вважає Сергій Дубров.    

Ряд країн запровадили обов’язкову вакцинацію. У Вірменії з 1 жовтня запроваджена обов’язкова вакцинація для всіх жителів країни. Невакциновані громадяни зобов’язані щотижня приносити на роботу результат дослідження ПЛР-тесту, що є доволі фінансово затратним. Результати української статистики щодо рівня захворюваності на COVID-19 показують, що здебільшого інтенсивної терапії потребують саме невакциновані громадяни. 98,1-98,3 %  поміж госпіталізованих українців, а також понад 90% померлих — є саме невакциновані громадяни, розповів експерт МОЗ.   

Про рівень захворюваності на COVID-19 сьогодні

"За добу 6 жовтня в Україні зафіксовано 15 125 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, що є рекордним показником захворюваності за поточну хвилю. Зараз заповненою є менше половини активного ліжкового фонду для лікування та надання допомоги пацієнтам із COVID-19 в Україні. Також за потреби ми можемо його розширити до 90 000 ліжко-місць в Україні. Тому медичну допомогу ми надавати можемо", — експерт Сергій Дубров.

Про те чи повинне бути платним лікування від COVID-19 для невакцинованих українців

"Я цілком погоджуюся із необхідністю запровадження платного лікування від COVID-19 для невакцинованих громадян. Упродовж усього року МОЗ, Уряд та держава надавали можливість безоплатної вакцинації. Ті, що не скористалися нею з якихось особистих переконань, нехай ідуть в аптеку і купують за власні кошти медикаменти для лікування. А вони можуть коштувати і сотні тисяч гривень.  

Чому платники податків, за чиї кошти були закуплені вакцини від COVID-19, повинні оплачувати лікування тим, хто свідомо не захистили себе від захворювання? Адже "ковідні пакети" НСЗУ передбачають на лікування декілька десятків тисяч гривень", — зазначає експерт.

Про підробку сертифікатів про вакцинацію    

"Мені є незрозумілою ситуація, коли вакцинація від COVID-19 в країні є безоплатною, а люди купують фіктивну довідку, яка коштує 2000-6000 грн. Зрозуміло, що лікарі хочуть заробити кошти, а чим керуються замовники таких послуг — я зовсім не розумію.

Зараз за підробку медичних документів суттєво підвищили покарання — величезні штрафи та навіть ув’язнення терміном до декількох років. Я вважаю прийняття таких мір цілком адекватним зі сторони Уряду.

Наскільки мені відомо, зараз викрито понад 350 випадків підробки сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19", — розповів лікар-анестезіолог. 

Фото pixabay.com

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Кінець лютого або початок березня". Депутат щодо строків ухвалення законопроєкту про мобілізацію
Випадків госпіталізації внаслідок ковіду поменшало з появою "Омікрону" — Мироненко
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців