"Жінки можуть об’єднуватися задля просування спільних інтересів" — експерт про конкуренцію серед українських політикинь

"Жінки можуть об’єднуватися задля просування спільних інтересів" — експерт про конкуренцію серед українських політикинь

Про гендерну рівність в парламенті та як в Україні змінювалася кількість жінок-політикинь за останні 30 років, в ефірі Українського радіо коментує Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому гендерне питання важливе в політиці?

Місце чоловіків і жінок у суспільстві має бути однаковим, окрім питання народження дитини. Для того, щоб цього досягти, потрібні дії з боку держави, політиків і самих чоловіків і жінок. Держава зробила важливий крок і запровадила так звані гендерні квоти. Я би не називала їх дискримінаційними, тому що це — не дуже коректно. Гендерні квоти — тимчасові заходи, які мають вирізнити ситуацію, пов’язану з дискримінацією тієї чи іншої групи. В даному випадку у нас дискримінація жінок. Такі квоти існують в більшості країн світу і довели свою ефективність. Україні потрібно розвиватися, бо, на жаль, за результатами 2020-го року ми опустилися на 15 пунктів в індексі гендерного розвитку. Незважаючи на досить непогані показники України, виявилося, що інші країни рухаються набагато швидше в цьому напрямку. Жінки мають бути в політиці, бо ми є люди. Адже у нас демократія і ми повинні мати рівні права і можливості. 

Чому така різниця у швидкості?

На жаль, думки у громадській свідомості про те, що жінкам не місце в управлінні та розподіл професій на чоловічі і жіночі, залишається серйозним тягарем для перетворень. Попри те, що багато українців виступають за рівні можливості для чоловіків і жінок, велика частина не розуміє важливості цих процесів. І дуже негативно, на місцевому рівні ставляться до того, що попри приготування борщу, жінки намагаються будувати свою кар'єру і рухатися вперед. Потрібні зміни в громадській свідомості, а також сила і підтримка з боку родини та оточення. Це — звичайний прояв справедливості. Присутність жінок на різних нарадах, форумах, комісіях відчутно збалансувало би процес прийняття рішень. 

Чи справді теперішня динаміка — пік гендерних перетворень у Верховній Раді України?

Якщо говорити про минуле, то сьогодні — найкращі показники: близько 20% жінок у Верховній Раді, але мені би хотілося працювати для того, щоб ця кількість зростала і щоб ми могли говорити про коректне представлення чоловіків і жінок у політиці. До речі, саме жінки ініціювали закон, яким татусям, при народженні дитини надається двотижнева оплачувана відпустка, для того щоб чоловік із самого початку залучався до виховання своєї дитини. Це — така перша ластівка, але я вірю, що будуть й інші позитивні зміни. 

Про жіночу конкуренцію в політиці

Мені здається, що ті процеси, які сьогодні відбуваються в політичній сфері та робота політикинь доводить протилежне: жінки можуть об’єднуватися задля просування спільних інтересів. Нас не виховували в цих принципах і у школах не надавалася об’єктивна інформація, багато було забобонів на рівні освіти, з якими слід боротися. Відповідно, це все сприяє на те, як позиціонується роль жінки в суспільстві. 

Що буде далі з роллю жінки в суспільстві?

Протилежністю патріархату є демократія і паритетний розподіл обов'язків між чоловіками і жінками. Політика має забезпечувати рівні права. У фокусі моєї роботи не знаходяться виключно жінки, а й чоловіки. І ті проблеми, які виникають і в жінок, і у чоловіків. У світі відбуваються сумні процеси, а саме архаїзація. Вона протистоїть модернізаційним процесам, процесам розвитку, які базуються на науці, наукових досягненнях. І питання "що буде далі з чоловіками і жінками?" пов'язане з тим, що буде перемагати: модернізація чи повернення до старого. Якщо архаїзація, то погано буде, насамперед, жінкам. Але й чоловікам буде не добре. Тому нам потрібно ретельно дивитися на політичні пропозиції, які даються для того, щоб захищати свої права і інтереси і рухатися вперед. 

Про дискримінацію чоловіків

Не буде дискримінації чоловіків. Цього немає в цілях політики, яка проводиться. Навпаки, забезпечення рівних прав та можливостей дає змогу кожному розвиватися, відповідно до своїх внутрішніх потреб. Яскравий приклад тому: до минулого року всі чоловіки, які працювали на посадах середнього медичного персоналу, називалися медичними сестрами. І лише в минулому році були внесені зміни в класифікатор професій, коли була введена професія “медичного брата”. Такі зміни потрібні, адже це була девізуалізація чоловіків, які працюють в медичній сфері. Таких прикладів дуже багато. І те, що таким питанням приділяється увага є важливим для кожної людини. 

Про зміну гендерного балансу у вищих ешелонах влади

Наступні вибори у Верховну Раду будуть відбуватися за 40%-ю партійною квотою. Але мажоритарні округи випадають з цього. Важливо, щоб там також боролися жінки. Негативну роль зіграли фінансові застави, які необхідно було робити кандидатам на місцевих виборах, але жіноча участь в політиці посилюється. І, думаю, у Верховній Раді не буде менше жінок, ніж ми маємо на сьогоднішній день. Хотілося би, щоб партії більше висували своїх кандидаток. Наразі є 2 партії, які мають представництво в Парламенті, які забезпечили цю 40%-ву гендерну квоту. Це партія "Голос" та "Європейська солідарність". До речі, партії отримують додаткові 10% коштів, якщо вони дотримуються цієї квоти. 

Про механізми, які допоможуть жінці і будувати кар'єру, і народжувати й ростити дітей

Нам потрібно розвивати інфраструктуру: наявність дитячого садочку, групи продовженого дня, можливість мати няню — дійсно допомагають працювати. Так вдасться приділяти час і дітям, і роботі. Тому головним завданням органів місцевого самоврядування є створення умов для того, щоб була достатня кількість місць у дитячих садочках, щоб був гнучкий графік роботи, безпечна вулиця з освітленням, шкільні автобуси тощо. Бо не можна розвивати суспільство, експлуатуючи одну його частину, покладаючи на неї подвійне навантаження. Це, справді, дуже складно і небезпечно для здоров'я і особистого розвитку.

Фото: Катерина Левченко, Facebook