Коли подешевшають ягоди на українському ринку: прогноз експерта

Коли подешевшають ягоди на українському ринку: прогноз експерта

В Україні триває сезон ягід. Можна посмакувати чорницею, малиною, черешнею, смородиною та лохиною. Директор Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко в ефірі Українського радіо розповів, як змінилися ціни на ягоди, який цього року врожай та які перспективи ягідного бізнесу в Україні.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про падіння ціни на лохину

Зараз можна спостерігати падіння цін на лохину. На формування цін на ранню ягоду вплинули погодні фактори, тому що дощі, які були в червні, змістили врожай і масове збирання перенесли на другу половину липня і пропозиція відповідно збільшилася. Роздрібна ціна може знитися нижче 150 грн і буде на такому рівні ще протягом місяця. Можливо, навіть будуть пропозиції, коли вона буде коштувати 100 грн і нижче. Але це буде не експортна якість, зокрема менший калібр. З 1 липня на ринку вже переважно вітчизняні ягоди: спочатку з Закарпаття, а потім з Києва, Житомира, Західної та Центральної України. Тобто ще місяць у нас буде масова пропозиція і ця продукція ставатиме все доступнішою, навіть дешевшою, ніж куряче м'ясо. 

Яким є врожай ягід цього року 

Найкраще вродила лохина. Всі інші ягоди отримали суттєве зниження за рахунок погодних умов, тому що дощі, які були на півдні, знищили врожай черешні та полуниці. Також непоганим є врожай чорниці. Зараз її ціна доступна, але її сезон вже обмежений. Крім того, непоганий врожай смородини.

Які ягоди експортує Україна 

У свіжому вигляді ми експортуємо лохину. Це переважно країни Євросоюзу та Близького Сходу. Навіть є практика експорту в Південно-Східну Азію. У замороженому ж вигляді ми експортуємо чорницю. 

Чому ціни на ягоди значно різняться у торговельних мережах та на ринках 

За продукцію, яка продається на ринках, як правило, не сплачується ПДВ, а це 20%. У торговельних мережах працюють по безготівковому розрахунку. Відповідно тільки 20% є на тому, що мережі платять ПДВ. Крім того, частка ягід у продажу роздрібних мереж складає не більше 10-15%. Тобто мережі не є каналом збуту ягід, який би формував ціну. А на ринку формується більш нижча ринкова ціна, тому що там продаються більші об’єми за рахунок готівкових розрахунків. Торговельні мережі не мають можливості в кожному магазині робити більш жорстке сортування та списання продукції. На ринку це відбувається простіше, тому ціна може бути доступнішою. Тобто споживач може знайти гіршу якість, але за меншу ціну. Тому складається враження, що продукція набагато дешевша. Але якщо у майбутньому у нас щорічно будуть відкриватися 500-600 магазинів, то буде більше продукції.   

Фото: pexels.com