Що має зробити Україна, аби не втрачати 30% свого ВВП через корупцію?

Що має зробити Україна, аби не втрачати 30% свого ВВП через корупцію?

7 липня у Вільнюсі відбулася конференції Ukraine Reform Conference. Під час свого виступу держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна втрачає приблизно третину свого ВВП через корупцію. Він пояснив, що треба зробити, аби зберегти прогрес у реформах. Крім того, Блінкен підкреслив, що за останні 7 років жодного топпосадовця так і не було засуджено за корупцію. Які заходи треба вжити українцям і чому корупція так руйнує наші відносини з партнерами в ефірі Українського радіо пояснює співзасновниця Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

0:00 0:00
10
1x

Про судову реформу

По-перше, перезапуск Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів дозволить нам провести реальну судову реформу і повернути довіру громадян і бізнесу до судової гілки влади. Так можна буде очистити її від негідних і нечесних суддів. Ці два органи є ключовими для перезапуску. Мова йде про два законопроекти, які описують механізм очищення ВРП та ВККС. Для успішної реформи треба зберегти вирішальну роль експертів, зокрема й іноземних, при відборі членів органів суддівського самоврядування. Кілька днів тому у парламенті проголосували за хорошу редакцію законопроекту про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, але вона має технічні проблеми, деякі норми суперечать одна одній. Тому виникло питання про накладання президентом вето на цей документ. Якщо це відбудеться, то необхідно буде оперативно виправити помилки. Стосовно перезапуску Вищої ради правосуддя, хочу нагадати, що це орган, який може карати і звільняти суддів, і зараз там перебувають одіозні постаті, багато членів цього органу були призначені ще за часів Януковича. Голосування щодо законопроекту про ВРП має відбутися на наступному тижні. Там теж є вирішальною роль відбору членів Вищої ради правосуддя, зокрема міжнародних експертів. Також є важливою норма про звільнення діючих членів цього органу. 

Про прозору процедура відбору керівництва НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Спливають повноваження директора НАБУ у квітні наступного року, тому важливо зараз запровадити процедуру аналогічну до тієї, яку нині вводять до відбору ВРП і ВККС, яка б гарантувала незалежність конкурсу. Ми слідкуємо за відбором на посаду антикорупційного прокурора, де відбувається вакханалія через те, що члени конкурсної комісії призначені парламентом є відвертими антиукраїнськими експертами, самі дуже недоброчесні. Такі експерти мають бути учасниками розслідування, бо найкращих кандидатів там безпідставно злили з конкурсу. Тих детективів НАБУ, які мали за плечима успішні розслідування, які стосувалися топчиновників, прицільно вивели з відбору.

Існує така тенденція, вона не нова, так було завжди, що всі завчасно знають, хто виграє конкурс. Але у нас немає альтернативи конкурсу, тому так важливо добре прописати процедуру конкурсного відбору в законі, щоб можна було усунути можливість в нього втрутитися. І ми вигадали таку формулу, яка вже успішно запрацювала при відборі на посади у Вищому антикорупційному суді. Ми почали запрошувати в комісію іноземних експертів, не пов’язаних з депутатами чи будь-ким іншим, хто має вплив. Звичайно, за всіма конкурсами, членами комісії та кандидатами має відбуватися громадський контроль. У публічному доступі є багато інформації про декларації, документи, які ми в Центрі протидії корупції збираємо, обробляємо і публікуємо, щоб розуміти хто є хто. 

Про виступ президента Володимира Зеленського на конференції та його заяву стосовно того, що в Україні відбувається більше реформ, ніж у більшості країн

Я думаю, що президент видає бажане за дійсне. Ми маємо багато підтверджень, коли ніби швидка реформа закінчується нічим, зокрема через повільність президента Зеленського. Якщо ми говоримо про довіру до України від іноземних інвесторів та євроатлантичної родини, то перше ― це зневір’я у суддях. Інвестори не хочуть заходити сюди, бо бачать свавілля Окружного адміністративного суду м. Києва, суддю Вовка і намагання НАБУ притягнути його до відповідальності, а потім "кришування" ОАСКу владою. Вони бачать як президент Зеленський дає доручення про невідкладне скасування корумпованої палати суддівської системи, але разом з тим воно тягнеться вже багато місяців.

Можна подивитися на Польщу. Коли їй було потрібне членство в Європейському Союзі, то там дійсно робили реформи в турборежимі. Їм навіть ЄС ще нічого не казав, а вони вже підганяли законодавство під європейські стандарти. Так само і нам треба роботи ― усувати будь-які недоліки. 

Про проект Антикорупційної стратегії України

Стратегія вже давно розроблена, але її блокують у парламенті. Вона зможе дещо посилити спроможність НАЗК стримувати корупційні дії у парламенті, проте вона не буде тим, що допоможе критично змінити ситуацію. 

Один з п’яти кроків, які назвав Ентоні Блінкін, ― це дотримання міжнародних стандартів корпоративного управління державними компаніями. Держсекретар про це згадав, бо вони були порушені при зміні керівництва НАК "Нафтогаз" у квітні 2021 року. Блінкін вже неодноразово звертав увагу на цю величезну проблему. Для наших іноземних партнерів те, як керують нашими державними компаніями, теж важливо.

Фото: Офіс президента