Проблеми визнання COVID-сертифікатів у Європі. Експерт назвав медичні та політичні причини

Проблеми визнання COVID-сертифікатів у Європі. Експерт назвав медичні та політичні причини

Від сьогодні ЄС дозволить вільний в’їзд громадянам з 12 країн, України в цьому списку скоріше за все не буде. Про це у Твіттер повідомили журналісти Радіо Свобода з посиланням на рішення комітету постійних представників Європейського Союзу. Чому до цього списку не включили Україну, в ефірі Українського радіо розповів експерт ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Тут експерт Олександр Краєв називає декілька факторів. "Один із них — невелика довіра до нашої статистики. З України до Європи їде багато осіб і в відсотковому значенні — дуже мало вакцинованих, третій факт, що невелике постачання вакцин на внутрішній український ринок і не всі з цих вакцин визнаються країнами Європейського Союзу".

Багато питань, зауважує Краєв,  пов’язано з китайською вакциною CoronaVac і багато країн Європи, зокрема Іспанія та Австрія готові її визнавати. Однак, зазначає він, всередині самої Європи можуть виникнути схожі проблеми, адже, наприклад,  в Угорщині масово проходила вакцинація російською вакциною "Спутник V".

Невизнання вакцини в країнах ЄС – це питання і медичне, і політичне, каже експерт. "Наприклад, якщо порівняти ефективність дії вакцини  CoronaVac і Pfizer або Moderna, ефективність останніх становить від 92% до 98 %, CoronaVac – від 52% до 93 %, тобто перші більш передбачувані, і людина не буде переносником. Політична сторона теж дуже важлива, бо "вакцинна дипломатія", як це називалось в Пекіні, активізується, бо західні країни намагаються отримати доступ до лабораторії в м. Ухань і провести незалежне дослідження, чому Китай надзвичайно сильно опирається і проводить "зачистки" серед своїх вчених: був звільнений останній не китайський вчений, доступ до даних лабораторії отримують вчені, які є комуністами і мають партійний квиток".

Можливо, прогнозує аналітик, постане проблема, пов’язана з тим, що різні країни будуть видавати сертифікати на свій розсуд, при цьому не визнаючи вакцин, що застосовувались в інших країнах. Однак, він вважає,  що  будуть поступки таким країнам як Угорщина, Сербія, Чорногорія, які вакцинувались всім, чим могли.

Фото: УНІАН