Стартував Х "Книжковий Арсенал". Куратор фокус-теми фестивалю про його особливості

Стартував Х "Книжковий Арсенал". Куратор фокус-теми фестивалю про його особливості

Сьогодні, 23-го червня у Києві стартує Х "Книжковий Арсенал". Про особливості цьогорічного фестивалю, його фокус-тему, авторські програми та гостей, в ефірі Українського радіо розповідає доцент Національного університету "Києво-Могилянська академія" та куратор фокус-теми фестивалю Ростислав Семків.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про фокус-тему фестивалю "ОПТИМІСТИ СКЕПТИКИ"

Ця тема пропонувалася ще минулого року. Була навіть ідея зробити певне опитування серед відвідувачів: оптимісти вони чи скептики. Тобто, таким чином планували дізнатися як суспільство на той час налаштоване і з якої точки дивиться на безліч речей. Така назва, перш за все, стосувалася мистецької і книжкової сфер. 

Цьогоріч, після карантинного року ми розуміємо, що така тема стосується життя як такого. Ми зійшлися на тому, що ці 2 поняття зараз невіддільні одне від одного, тому що події останнього часу схиляють нас до скепсису: чи витримає економіка ще один локдаун? Чи довіряти медичній системі? Але, з іншого боку, розуміємо: хто опускає руки і втрачає оптимізм, у того нічого не вийде. Відповідно, кожна людина має мати і скепсис, і оптимізм. Тому зараз ми вже не пишемо ці слова окремо, адже вони притаманні, загалом, сучасному світогляду. 

Про лекції в межах фокус-теми фестивалю

В Оксани Забужко буде лекція "Уроки української історії" і там вона спробує в ширшому контексті подумати, що живило наш оптимізм впродовж дуже складних років, коли в контексті мови й державності були значні утиски. Українці — оптимісти зі стажем, які звикли вдивлятися вперед і вірити, попри все, у щось хороше. 

Також до нашої фокус-теми буде приурочена зустріч дисидентів-правозахисників 1960-х років і сучасних правозахисників, які зараз обстоюють права ув'язнених. Що давало можливість не загубити оптимізм в погляді у майбутнє?

Будуть також гості з Білорусі, зокрема поети й письменники. Вони також поділяться досвідом, що їм не дає зараз зневіритися. Розкажуть про власні джерела оптимізму та ресурси для руху вперед.

Ми розуміємо, що скепсис — одна із ознак критичного розуму, здорового глузду. Він повинен бути і, вочевидь, є в усіх. Але, так само має бути і оптимізм, без якого жодної мети не досягнути. 

Про проблеми книговидання

Проблем є дуже багато, особливо тих, які пов'язані з пандемією, локдауном і закриттям книгарень на довгий час. Практично половину 2020-го року книгарні були зачинені і це стало великою проблемою для всіх книговидавців. Але, з іншого боку, обережний оптимізм зберігся. Ми побачимо, як пройде Арсенал. Сподіваємося, що поступово наповнюватиметься цей живий офлайновий формат. Фактично, всі найцікавіші події проходитимуть в онлайн-трансляціях на сторінці Мистецького Арсеналу. 

До речі, одним із позитивних конструктивних наслідків кризи є велике узвичаєння онлайну. Значно більше людей почали розумітися на використанні його інструментів для проведення онлайн-конференцій, лекцій, презентацій. Онлайн-формати вже звичні, залучені, окуповані. А тепер, частково, можна повертатися й до офлайнових форматів і бути оптимістами. 

Про переможця книжкового дизайну, який представить Україну на книжковому фестивалі у Франкфурті

Важливо, що кульмінація конкурсу на кращий книжковий дизайн відбувається саме на Книжковому Арсеналі. З одного боку, це подія, яка пов'язана з книгами, а з іншого — показує вигляд книги та її існування як культурного продукту. Насправді, Україна досить давно брала участь у Франкфурті. Але ця українська делегація, як правило, була малопомітною. За кілька останніх років український стенд став яскравіший, з кращим дизайном і став більш помітним. Цим загальнонаціональним стендом займається Український інститут книги. В 90-х про про дизайн взагалі не йшлося: про вигляд українських книг було страшно думати, а дуже хороші тексти з'явилися в чорних палітурках з білими літерами. Насьогодні дизайн показує кращу розвиненість книжкової сфери, бо книга це і про те, що в ній,  і про вигляд, який має. 

Читати також: 30 годин прямого ефіру: програма "Радіо Культура" на Книжковому Арсеналі

Про особливості програми Сергія Жадана

Фокус-тема — найзагальніша рамка, концепція, але ми нікого не зобовязуємо улягати в єдине русло. Це — наголос, який організатори фестивалю хочуть зробити. Інші програми можуть корелювати з цим. На фестивалі будуть представлені кілька авторських програм: музична, візуальна, дитяча. Є програма Сергія Жадана і в межах неї він представлятиме своїх колег-авторів, які працюють на межі поезія-музика. Тобто не просто поети і письменники. Вони намагаються, щоб їхній контент звучав в більш популярному форматі. 

Там мають бути польські, білоруські, німецькі виконавці. Так текст по-різному функціонує. Коли текст читається з листа, спостерігається більша концентрація на метафорах та різних засобах передачі художньої виразності, а коли текст звучить як пісня, він може змінюватися і обов'язково змінює свій загальний меседж, розширює його. У своїй програмі Жадан намагатиметься показати, що це — не одиничний експеримент. Ця тенденція охоплює різні країни, коли поети починають співати, щоб дати своєму слову ширший діапазон. Заради цих вечорів варто йти на офлайновий фестиваль, бо такі речі онлайн не передають своєї енергетики.

Про становлення Книжкового Арсеналу фестивалем

Книжковий Арсенал сам по собі — дуже важливий креативний простір. Фестиваль має зв'язок із карнавалом, духом святкування. Це  — не лише презентація і продаж нових книг, це те, що відбувається між цими подіями: неймовірні перформанси, спілкування авторів, видавців, лекції, мистецькі виступи з музичним та візуальним супроводом. Але разом з цим, існує Книжковий Арсенал як територія, куди приємно піти і відчути дух взаємодії. Мережа соціальних взаємодій  надзвичайно важлива і ми сподіваємося, що за цим повернуться відвідувачі. А заради цього варто бороти і побороти пандемію. 

Наскільки добре зараз купують книги?

Насправді, найбільшою проблемою став параліч роздрібної торгівлі. Книгарні були зачинені внаслідок локдауну. Після нього було літо, а літо — складний час для книготоргівлі. Більшість книгарень не відкрилися і цьогоріч знову закрилися на локдаун. Це, звісно, завдало значного удару тим видавцям, які залежні тільки від живого продажу. Багато видавців не мало сайтів продажу книг. Зараз вони наздоганяють. Торгівля онлайн посилилася і має свої закони. Якась компенсація і знижки привертають увагу. Але, звичайно, не можна сказати, що видавничий ринок зараз на тому ж рівні, що був до пандемії. Нам до того рівня ще кілька років повертатися. Я щиро сподіваюся, що всі учасники збережуть свою активність й надалі. Потрібна підтримка книгарням, які зазнали збитків і були вимушені зачинитися. В Європі держави допомагають компенсувати певні витрати. 

Чи приїдуть на Книжковий Арсенал світові зірки?

Наразі, не той час. Були значні плани, від яких зараз сумно. Дехто не їде, бо не вакцинувався чи закрита держава. Знову зверну увагу на програму Сергія Жадана, там будуть цікаві люди. І на "Білоруській присутності" буде кілька подій з білоруськими письменниками: Володимиром Орловим, Андрієм Ходановичем. Загалом, буде кілька десятків гостей. Але це буде, в більшості, пов'язано з окремими перекладними проєктами саме видавництв. Тож стежте за їхніми анонсами.

Нагадаємо, що Радіо Культура є інформаційним спонсором Х Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". А повну програму Студії прямого ефіру  на Книжковому Арсеналі 2021 можна знайти за посиланням. 

Фото: Ростислав Семків, "Українське радіо"