Ціни на продукти харчування зросли на 30%. Чи підвищуватимуться вони й надалі?

Ціни на продукти харчування зросли на 30%. Чи підвищуватимуться вони й надалі?

З травня минулого року виробники харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів збільшили оптові ціни на 30,1%. Про це звітувала Держслужба статистики 10 червня. У чому причина такого зростання в ефірі Українського радіо розповідає експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

0:00 0:00
10
1x

Що вплинуло на збільшення цін виробників

Щоб не лякати українців, треба пояснити, що це цифри в річному вимірюванні. І це не ті ціни, за якими ми купуємо, не ціни споживачів. Мова йде про ціни виробників, а потім до них додається ще торговельна надбавка, згодом вони потрапляють на споживчий ринок, де ціни менші. За період, коли ціни виробників зросли на 30%, той самий показник для споживачів становить лише 9,5%. Але ми маємо розуміти, що у тих, хто виробляє товари, ціни зросли. Для цього є досить багато об’єктивних причин, однією з них є Covid-19, ми це прекрасно розуміємо. Більшість врожаїв збирають сезонні робітники, але після пандемії держави закрили свої кордони для працівників з інших країн, внаслідок чого багато де врожай так і не зібрали, що, звісно, вплинуло і на ціну продуктів. Ми ж знаємо, що й українським працівникам не вдалося потрапити у Польщу та країни Скандинавії, щоб зібрати врожаї. Є така  міжнародна Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), яка оприлюднила індекси росту цін на продовольчі товари, що свідчать: за останній рік ціни на світовому ринку піднялися на 40%. Тобто та ситуація, яка виникла в Україні, є наслідком світової тенденції.

Крім того, є ще один чинник, який впливає на ріст цін — Китай з початку 2021 року вийшов на світові ринки, де почав закуповувати великі обсяги продовольчих товарів для збільшення внутрішніх резервів. 

Я зупинився саме на продуктах харчування, бо вони є драйверами інфляції в Україні, ціни на них виросли найбільше. У цей список, звісно, ще варто додати збільшення цін на комунальні послуги. Так от інфляція у нас становить 9,5%, а споживчий кошик виріс більше ніж на 12,5%. Тільки ціна на хліб збільшилася на 17%, у той час як на свинину — лише на 1%. Це говорить про те, що ми стали споживати менше м’яса, зменшився платоспроможний попит на нього. 

Читати далі: Погода в Бразилії, коронавірус, закриті кордони: що впливає на ціни на продовольство

Чому ціни виробників, які виготовляють хліб, хлібобулочні та борошняні вироби, зросли на 16,3% 

Хочу нагадати, що Україна є великим виробником зерна. Минулого року в країні зібрали 65,4 мільйона тонн зернових, зважаючи на те, що для внутрішнього споживання нам потрібно лише 20 мільйонів тонн. Все інше ми відправляємо на експорт. Україна дійсно повністю забезпечена власним зерном. Проте погодні умови і Covid-19 суттєво вплинули минулого року на світовий ринок і призвела до збільшення цін. Кукурудза зросла на світовому ринку на 100%, збільшилися ціни і на пшеницю. Ми маємо розуміти, що у нас ціни формуються, зважаючи на динаміку на світовому ринку. 

Чому вітчизняна олія в Польщі коштує дешевше, ніж в Україні

Є багато причини, чому один і той самий товар у нас і наших сусідів має різну ціну. Мова не про те, що нашим громадянам виробники продають дорожче. Особливість полягає у формуванні ціни на ринку. В ЄС податок на додану вартість на продукти харчування від 5% до 7%, а на промислову групу він становить 20%. В Україні податок не залежить від груп товарів, він становить завжди 20%. Ми з вами 15% переплачуємо за один і той самий товар. Тому так виходить, що в Іспанії українська олія дешевша, ніж тут. Я думаю, що на це мають звернути уваги наші депутати. 

Як змінюються ціни на промислові товари

Є певні сегменти, де ціни на продукти зросли досить серйозно, проте, наприклад, одяг зріс у ціні менше рівня інфляції. 

Прогнози щодо змін цін на товари на найближчі 6 місяців

Хочу сказати, що літо — це переважно період дефляцій, коли впродовж певного періоду рівень цін в економіці знижується. У цей час йде надходження товарів з грунту. Тому, я думаю, що найближчі три місяці ціни рости не будуть, що ситуація буде більш-менш стабільною. Так буде тривати до вересня-жовтня, а після цього ми з вами почнемо дивитися на ті процеси, які відбуваються у світі. 

Читати далі: Рання городина: користь чи шкода? Пояснює експерт

Зазначимо, найбільше зросли ціни у виробництві цукру - на 61,6%, всередині України - на 68%.

Фото: pixabay.com