Закон про олігархів та посилення відповідальності за брехню в деклараціях — аналіз від експертів

Закон про олігархів та посилення відповідальності за брехню в деклараціях — аналіз від експертів

Про те, коли у Верховній Раді з'явиться законопроєкт про олігархів та чи посилять відповідальність за брехню в деклараціях, в ефірі Українського радіо говорять член фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев та членкиня фракції "Європейська Солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе.

0:00 0:00
10
1x

Днями президент України направив листа прем'єр-міністру України, в якому закликав уряд підготувати і внести в Раду зміни до закону про запобігання корупції, зокрема, в деклараціях. Чи пройдуть такі зміни?

"Це питання стало актуальним після прийняття рішення минулого року Конституційним судом, яке фактично зламало систему антикорупційного законодавства в Україні, — зазначив Данило Гетманцев. — Тому президент виступив за ініціативу аби повернути не тільки кримінальну відповідальність, а й зробити її більш жорсткою за брехню в деклараціях, які подають чиновники. Насьогодні кримінальна відповідальність вже існує, але в санкціях передбачає штраф, а не позбавлення волі. Президент пропонує в цю статтю включити саме позбавлення волі, по факту, якщо брехня в декларації є досить істотною. Тому, фракція "Слуга Народу" підтримує цей підхід і я вважаю, що ми повинні це зробити".

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, "Фракція "Європейська Солідарність" підтримала би всі зміни, які повертали би ситуацію до 2019 року. Тоді, коли була серйозна відповідальність за неправдиві дані в декларації. Тому, для нас повна прозорість і розширення переліку тих осіб, які зобов'язані декларувати є абсолютною нормою.

Наголошу, що ми ухвалювали рішення, що передбачали набагато жорсткішу відповідальність за неповне чи невідповідне декларування. Але самого закону не достатньо. Необхідно, щоб працювала судова система, щоб було верховенство права і щоб це не використовувалося виключно для боротьби з політичними опонентами, що дуже часто зараз відбувається", — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе

Про Закон про олігархів

"Законопроєкт покликаний зруйнувати олігархічну систему і, відповідно, створити реєстр з прізвищами олігархів і які матимуть певні обмеження на спілкування з політиками (спілкування мають бути прозорими). Також ці люди повинні будуть мати прозорі стосунки із суспільством. Остаточного тексту законопроєкту ми ще не бачили, але, спираючись на розмови в суспільстві і ті норми, що існують за кордоном, то, якщо говорити про кожну зустріч політика чи чиновника з олігархом, обидва повинні звітувати національному агентству з питань запобігання корупції", — прокоментував Данило Гетманцев.

На думку ж Іванни Климпуш-Цинцадзе, якщо цей закон буде ухвалено, то це буде переділ і рейдерство в медіаринку. 

"Думаю, багато колег звернули увагу на матеріал, який був оприлюднений колегами з "Дзеркала тижня", у мене немає підстав не довіряти їхнім фаховості і джерелам. Цей законопроєкт, який зараз гуляє кабінетами Банкової, ще раз демонструє, що насправді не йдеться про реальну боротьбу з олігархами, про нормальний запуск роботи антимонопольного комітету, про оформлення закону про лобізм, про верховенство права. А йдеться про сміховинний підхід, який ніде у світі не був випробуваний. Ми винаходимо своє колесо і будемо це називати, нібито, боротьбою з олігархами", — прокоментувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Законопроєкт про ліквідацію окружного адміністративного суду міста Києва: чому Верховна Рада його відклала?

"Я не розумію, в чому була причина відкладення. Думаю, що будуть пояснювати це, мовляв, будуються якісь комплексні зміни. Але ми вже дуже довго чекаємо цих комплексних змін від наших колег і від президента Зеленського. Судова реформа була зруйнована у 2019 році, а нової концепції не було запропоновано. А точкові речі, можливо, не повністю відповідають на запит суспільства", — прокоментувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Фото: "Голос України", сайт