Бюджет України отримав торік від грального бізнесу 10,4 млрд гривень — Гетманцев

Бюджет України отримав торік від грального бізнесу 10,4 млрд гривень — Гетманцев

Держбюджет України отримав 2023 року 10,4 мільярда гривень надходжень із ринку грального бізнесу. Це повідомив Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. "У нас є декілька перемог у 2023 році", — відзначив Гетманцев. До них він відносить ринок алкоголю, де є перевиконання на 100% плану Мінфіну. І "також ми маємо п'ятиразове збільшення податкового навантаження з ПДВ на літр пролитого пального на АЗС". Але найбільші здобутки, на думку Гетманцева, — гральний бізнес. "Якщо за 2022 рік отримали 740 мільйонів гривень від цього ринку, то у 2023 році — 10,4 мільярда".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: УНІАН

"Відбілення ринку спирту"

"У нас є декілька перемог у 2023 році. І ці перемоги є достатньо істотними. До них я б відносив ринок алкоголю, де є перевиконання на 100%. Вдвічі ми перевиконали план Мінфіну. Були анульовані з десяток ліцензій спиртових заводів — шахраїв, які існували в Україні 30 років, організованих злочинних формувань, які лили чорний спирт. Були також позбавлені ліцензії лікеро-горілчані заводи, 9 ліцензій було анульовано. І наслідком цього стало відбілення ринку спирту", — зазначив Данило Гетманцев.

"Ринок пального — на сторону світла"

На думку голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, друга перемога — це ринок пального. "Це також підакцизний товар. І ми маємо п'ятиразове збільшення податкового навантаження з ПДВ на літр пролитого пального на АЗС. Також ми маємо величезні мережі, які відмовилися від практик ухилення від оподаткування, перейшли в білу площину, на сторону світла. Дякую їм за це правильне рішення. І там є збільшення і надходжень, і податкового навантаження", — сказав він.


Данило Гетманцев. Фото: сайт партії "Слуга Народу"

10,4 млрд грн від грального бізнесу

"Але найбільші наші здобутки — гральний бізнес. Якщо за весь 2022 рік ми отримали 740 мільйонів гривень від цього ринку, то у 2023 році — 10,4 мільярда. Ви уявіть собі, скільки грошей крали ці гральні заклади, не сплачуючи гроші до бюджету. І це була величезна боротьба, дуже велике протистояння, бо їх обслуговували та організовували ці схеми банки", — наголосив Гетманцев.

За його словами, протягом 2023 року були позбавлені ліцензії два банки. "Зараз тривають кримінальні справи, ми тримаємо під контролем, аби шахраї сплатили гроші до державного бюджету і не уникли кримінальної відповідальності. Ми комітетом дуже слідкуємо за цим, бо все це відбулося завдяки нашій активній позиції як Комітету Верховної Ради", — переконує Гетманцев.

За словами нардепа, у Комітету є претензії до роботи Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

"На жаль, ми вкрай негативно оцінюємо діяльність КРАІЛ. Ми вважаємо, що вони дуже пасивні. І основна претензія до цього органу полягає в тому, що систему онлайн-моніторингу, яка повинна була б запобігти шахрайству на гральному ринку, треба було запровадити влітку 2022-го року. А вони цього не зробили досі. Зараз уже лютий 2024-го року. Це як треба гальмувати процес, щоб його не запустити", — вважає Данило Гетманцев.