"Російська Федерація прагне перетворити Азовське та Чорне моря на свої внутрішні озера": міністр оборони України

"Російська Федерація прагне перетворити Азовське та Чорне моря на свої внутрішні озера": міністр оборони України

Про рівень загрози України з боку РФ, державні оборонні закупівлі та скарги у сфері військового харчування, в рамках Всеукраїнського форуму "Україна 30" та в ефірі Українського радіо, розповідає Міністр оборони України Андрій Таран.

0:00 0:00
10
1x

Російська Федерація анонсувала відведення військ, але обмежилася дислокацією. Який рівень загрози безпеки України?

Рівень загрози, на жаль, зберігається. Анонсоване відведення російських військ дійсно відбувається, але дуже повільно. На сьогодні, за ранковою інформацією, відведення нараховує близько 4-х тисяч. Та головне те, що біля українських кордонів залишається велика кількість військової техніки, а повернути особовий склад не є великим питанням. 

Як українська армія планує вирішувати питання з бажанням РФ цілком заблокувати Азовське море?

На сьогодні, Російська Федерація прагне перетворити Азовське та Чорне моря на свої внутрішні озера. Але, вважаю, цього не відбудеться. Україна багато зусиль спрямовує на розвиток можливостей власних військово-морських сил. Також це питання привернуло увагу західних країн, наших партнерів. Тому здійснюється серйозний політичний і дипломатичний тиск на РФ, з метою запобігання її прагнень встановити такі обмеження. 

Яка ситуація наразі із державними оборонними закупівлями?

Погодження державного оборонного замовлення відбувалося в уряді,потім на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. На сьогодні, погодження майже по всіх позиціях було здійснено. Вважаю, що найближчим часом ми приступимо до його виконання.

Про входження України до НАТО

Я отримував потужні сигнали від своїх колег, міністрів оборони країн НАТО, які запевняли, що підтримують прагнення України до НАТО та надання Україні ПДЧ. А це є політична підтримка з боку урядів цих країн. Та всі ми знаємо, що рішення НАТО приймається консенсусно. Тому, я не можу зараз говорити за інші країни. Безумовне рішення буде прийнято самим НАТО. Але те, що ми заслужили хоча би на отримання плану дій щодо членства моє абсолютне переконання. 

Про скарги у сфері військового харчування, внаслідок наявності монополіста ТОВ "Військсервіс-Волонтер"

Якщо раніше керівництво військових сил озвучувало лише про наміри перейти на харчування за каталогом, то зараз ми реально це здійснили. Щодо монополістів, то були роз'яснення заступника Міністра оборони України Ігоря Халімона, який відповідає за це питання. Також були роз'яснення на сайті Міністерства оборони. А щодо скарг у публікаціях, то багато ЗМІ писало, що це фейкові повідомлення, спрямовані на те, щоб зірвати процес організованого харчування і дискредитувати ту систему, яку ми зараз запровадили. А саме, боротьбу між різними компаніями, які прагнуть вийти на даний ринок надання харчування для військовослужбовців. Хоча, певні скарги, безумовно, мали місце. І ми на це одразу зреагували. Зокрема, розмістили в Інтернеті посилання, за яким кожен військовослужбовець анонімно, у випадку порушень або скарг на якість харчування, може негайно надавати інформацію для оперативної реакції Міністерства оборони України на усунення таких недоліків.

Нагадуємо,що Всеукраїнський форум "Україна-30" це серія розмов, які ініційовані президентом України, напередодні 30-ї річниці відновлення незалежності України. Цього тижня обговорюється низка важливих питань, пов'язаних із безпекою України. 

Фото: Андрій Таран, Всеукраїнський Форум "Україна 30", Facebook