Коронавірус в Україні: спад захворюваності чи тимчасове "затишшя"?

Коронавірус в Україні: спад захворюваності чи тимчасове "затишшя"?

МОЗУ заявляє про спад епідемії. З 6-го травня Харківська, Хмельницька та Житомирська області перемістилися в "жовті" зони епідеміологічної небезпеки. Чернігівська до помаранчевої. У "червоній зоні" залишаються Полтавська, Сумська і Запорізька. Чи протримається ця тенденція спаду захворюваності, в ефірі Українського радіо відповідав завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Ефект "травневих свят"

Україне демонструє зниження захворюваності, яке пішло з Західної України, де спалах відбувся першим серед регіонів. Але не можна розслаблятися, вважає медичний експерт, лікар-анестезіолог Сергій Дубров. "Святкування травневих і Пасхи з порушеннями протиепідеміологічних заходів в деяких церквах,  дійсно може призвести до нового підйому захворювань протягом 2-4 тижнів".  

Нині, каже він, можна сміливо говорити, що статистика МОЗ реально  не відображає кількість осіб, які перехворіли. І це – не тому, що хтось навмисно намагається занизити кількість випадків захворювання, вважає експерт. "Це пов’язане з тим, що велика кількість людей молодого віку, має симптоми, характерні для COVID, як то втрата смаку та запахів, маючи не тяжкий перебіг захворювання, вони просто не звертаються до лікаря, а займаються самолікуванням, не проводять дослідження. Дехто не хоче, дехто вважає, що цього не потрібно робити і хвороба так пройде, займаючись лікуванням яке радять друзі чи колеги. Можливо, реальна кількість людей, які захворіли в 2-3 рази більша, ніж офіційна статистика".

 "Індійський" штам – загроза Україні?

 Інформації, що в Україні циркулює "індійський" штам нині немає, каже лікар, але цей штам є більш заразним ніж "британський" та "південноафриканський". "Ситуація в Індії дійсно лякає – за останню добу захворіло близько 400 тисяч громадян і померло близько 4-х тисяч. Дійсно, катастрофічна ситуація з медичним забезпеченням, з киснем.  Влада Індії не може впоратися з такою кількістю захворювань. Теоретично, "індійський" штам добереться до України, у тому числі, оскільки міграція населення зберігається і сполучення повністю не перекрито", – вважає Сергій Дубров.

Про темпи вакцинації

"На початку кампанії вакцинація була низькою, бо в інформаційному полі було багато бруду і стосовно вакцини, її ефективності, неможливості використання. Зараз, вже декілька місяців триває вакцинація, більше мільйону наших громадян вакцинувалися і ми бачимо відсутність якихось страшних, негативних ефектів", – констатує медик. До того ж добре висвітлюються результати вакцинації в тому ж Ізраїлі чи Великій Британії. "Адекватні люди, сприймаючи та аналізуючи ту інформацію, яка надходить з країн, де проведена вакцинація, бачать, що вона ефективна. І це є аргументом щоби пройти щеплення, подолати COVID і перейти до нормального життя. І з іншого боку, це – можливість подорожувати", – зауважує Дубров.

Фото: фото Євген Бойко, Facebook

Останні новини
Предмет "Захист України" буде спільним для хлопців і дівчат — Совсун
Предмет "Захист України" буде спільним для хлопців і дівчат — Совсун
Ймовірність скасування ордеру на арешт Путіна і Львової-Бєлової мізерна — правозахисниця
Ймовірність скасування ордеру на арешт Путіна і Львової-Бєлової мізерна — правозахисниця
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
Новини по темі
Чергова хвиля коронавірусу: наскільки вона буде масштабною та що її може збити?
Вакцинуйся або звільняйся: як діятиме обов’язкова вакцинація під час адаптивного карантину? Пояснює експерт МОЗ
Карантин продовжено до жовтня: чи діють обмеження на практиці?
Скільки коштуватиме українській економіці нова хвиля пандемії: прогноз Данила Гетманцева
Медична сфера за рік пандемії. Заступниця міністра охорони здоров’я про проблеми, досягнення, зміни