"Народний підйом, який не змогли зупинити навіть кулі": Революція Гідності як ключовий момент державотворення

"Народний підйом, який не змогли зупинити навіть кулі": Революція Гідності як ключовий момент державотворення

Цьогоріч 18 лютого відзначають сьому Річницю трагічних подій Революції Гідності. 17 лютого Верховна Рада ухвалила постанову про визнання Революції Гідності ключовим моментом державотворення. Що означає ця постанова, на що вона вплине, та що слід зробити народним депутатам, аби справи Майдану нарешті розслідували і покарали винних — про це в ефірі Українського радіо розповів аналітик Центру спільних дій Назар Заболотний.

0:00 0:00
10
1x

Про оцінку Революції Гідності 

Це був народний підйом, який не змогли зупинити навіть кулі. Ми зараз бачимо в інших країнах способи революції проти диктаторів. Більшість з них наражаються на жорстку силу влади, і на тому все закінчується. Українці ж змогли вистояти і перемогти.

Про визнання Революції Гідності ключовим моментом державотворення

Верховна Рада поруч з нормативно-правовими актами може приймати різні рішення політичного характеру. І ця постанова є одним з таких рішень. Нею Верховна Рада каже суспільству своє політичне бачення тих подій семирічної давнини. Тобто що це не громадянська війна, не бунт проти влади, а цілком правомірне повстання людей проти захоплення влади і що не мирні протести, які переросли в насильство через те, що тодішня влада вирішила подавити їх і громадянське суспільство як таке. 

У нас після після Радянського Союзу склалося так, що є багато людей, які мають український паспорт, не те що не вважають себе громадянами України, а просто вороже ставляться до держави. Звідти і деякі представники українського парламенту, які є українськими лише на папері. Тому такі постанови — це дуже хороший вододіл, який бачить хто за кого: хто за Україну, а хто за Росію. 

Про слідство у справах Майдану 

Генпрокурорка заявила, що слідство має закінчитися до кінця цього року. Я думаю, що це реально. Але питання не у тому, коли закінчити слідчі дії, а як. У нас досить часто справа передається до суду і там вона або розвалюється, або просто повертається на додаткове розслідування. Тому дуже би хотілося, щоб це не була заява просто приурочена до річниці розстрілів на Майдані, а щоб це був справді щирий намір завершити розслідування і почати судовий процес, щоб притягнути винних до відповідальності. 

Чи є дані, скільки злочинів, вчинених у ході Революції Гідності, залишаються не розслідуваними

Тяжко сказати. Серед правників існує досить серйозна суперечка на тему того, а як треба було кваліфікувати дії правоохоронців. Наше слідство пішло по точковому підходу. Вони намагаються виокремлювати тих правоохоронців, які стріляли, які особисто били. Але всі правоохоронці, які перебували на Майдані, виконували єдиний задум: одні блокували, інші постачали якесь забезпечення, а треті били. Одне без другого було неможливо. Тому в рамках розуміння кримінального права — це складна співучасть. Тому, я думаю, наше слідство навіть не намагалося пред’явити звинувачення та розслідування щодо 90% тих людей, які перебували в однострої правоохоронних органів і діяли вочевидь у злочинний спосіб. 

Які шанси, що хто-небудь буде покараний 

Вчора Рада прийняла постанову, яка спрощує можливості до заочного досудового слідства і судового розгляду справ. Мається на увазі, що ми не можемо дістати тих людей з Росії, з тимчасово окупованих територій, тому будемо розглядати справи без них. Хоча б такі вироки будуть мати великий психологічний ефект. Це хоч якесь відновлення справедливості, але, на жаль, після семи років вже є дуже невелика ймовірність, що безпосередньо організатори, найвище керівництво країни на той момент, керівники тодішніх силових структур понесуть реальне покарання за свої дії. Реальні ж сроки покарання зможуть отримати здебільшого поодинокі виконавці. 

Фото: Reuters