Продовольчий банк: мінімізація органічних відходів та допомога малозабезпеченим

Продовольчий банк: мінімізація органічних відходів та допомога малозабезпеченим

Як працює перший в Україні банк їжі та наскільки масштабною є проблема з харчовими відходами в ефірі Українського радіо розповідає керівник ГО "Тарілка" Іван Павліш.

Щороку у світі виробляють 4 млрд тонн продуктів харчування і цього мало б вистачити на всіх жителів планети, якби їжу використовували і розподіляли раціонально. У Львові ще навесні запрацював банк їжі. Це соціальний проєкт, який ініціювали місцеві волонтери. До благодійності долучають і великі супермаркети, котрі передають харчі, термін придатності яких добігає кінця. Волонтери доправляють продукти організаціям, які в свою чергу допомагають нужденним.

Іван  Павліш розповідає про те, що таке соціальний проєкт "Тарілка": "Це спроба волонтерів створити перший в Україні продовольчий банк. Ми збираємо в супермаркетах продукти, термін придатності яких спливає, сортуємо їх і відправляємо виключно придатні продукти до ГО чи благодійного фонду, який організовує харчування малозабезпечених сімей. В Україні 30% населення проживає за межею бідності. У той же час українці займають 9 місце у світі за рівнем продукування відходів, значну частину з яких складають органічні відходи і продукція, яку можна було би ще спожити. Завданням продовольчого банку  є мінімізація цих показників. Продовольчий банк – це дуже хороший симбіоз еко і соціальної складової, коли за допомогою мінімізації органічних відходів ми допомагаємо малозабезпеченим верствам населення. До нас долучилися три мережі великих супермаркетів, які системо передають їжу. Так само до нас долучився потужний виробник молочної продукції, виробники печива та солодощів".

На питання, як виникла ідея створити банк їжі в Україні та чи допоміг у цьому європейський досвід волонтер зазначає: "Практика діяльності продовольчих банків є загальносвітовою. У Європі мережа продовольчих банків є дуже розвинутою. Ми орієнтуємося на німецький досвід. Німеччина станом на зараз має приблизно 1 тисячу продовольчих банків.  До прикладу, містечко з населенням 100 тисяч людей може  мати аж три продовольчі банки. Культура продовольчих банків в Україні є дуже затребуваною. До нас звернулося вже багато волонтерів, які також хочуть відкривати продовольчі банки в своєму місті".

Крім того, Іван Павліш радить, як зменшити кількість харчових відходів: 2Українці викидають у смітник приблизно 33-35% всієї їжі. Є різні інструменти мінімізації такої цифри. По-перше, має бути раціональне споживання, тобто не купувати більше, ніж можна спожити. По-друге, передача зайвої їжі у продовольчі банки. Завжди є люди, які її потребують. По-третє, є різні екологічні способи переробки чи утилізації їжі. Продукти можна компостувати або передавати на вторинну переробку".

Фото: Твоє місто