Оформлення пенсії онлайн: як скористатись послугою та що варто знати про автоматичне нарахування

Оформлення пенсії онлайн: як скористатись послугою та що варто знати про автоматичне нарахування

Із 1 липня запрацював новий сервіс Пенсійного фонду з автоматичного призначення пенсій. Тепер пенсія призначається автоматично при досягненні пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду, оскільки сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла фахівець із пенсійного права Євгенія Бондар.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"З 1 липня 2020 року за ініціативою уряду через внесення змін до чинного законодавства України Пенсійним фондом України запроваджено нову сервісну послугу ─ автоматичне призначення пенсій за допомогою ресурсу сайту Пенсійного фонду. Основою призначення пенсії за допомогою цього ресурсу є використання електронного цифрового підпису та документів, на підставі яких пенсія призначається", ─ зазначила Євгенія Бондар.

Фахівець із пенсійного права пояснила, що "для цього потрібно зареєструватися на сайті, подати документи, прикріпивши їх до свої заяви, заповнити її онлайн та, підписавши її за допомогою електронного цифрового підпису, направити до органів Пенсійного фонду. При цьому справді не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду. За допомогою смс-повідомлення пенсіонеру буде повідомлено, з якого часу він отримуватиме пенсію, у який спосіб (на картку чи за допомогою сервісу "Укрпошта") та розмір пенсії, на який він має право. Якщо пенсіонер має додаткові пільги чи додаткові лояльності з приводу призначення пенсії, наприклад, підтвердження стажу, ці документи також можуть бути прикріплені до такої заяви".

Бондар зауважила, що "якщо у органів Пенсійного фонду або пенсіонера виникають будь-які питання стосовно розміру чи механізму призначення, необхідно буде звертатися особисто".

Ілюстрація: Пенсійний фонд

Фахівець із пенсійного права також зауважила, кому, насамперед, варто звернути увагу на цей сервіс.

"З 1 липня сервіс працює і опановується потенційними пенсіонерами. Але потрібно заздалегідь подбати про отримання електронного цифрового підпису, оскільки є момент звернення за пенсією і момент права на пенсію. Не завжди вони співпадають. Як правило, органи Пенсійного фонду дозволяють звертатися за місяць до потенційного виникнення права на призначення пенсії. За віком чоловік має право звернутися у 59 років і 11 місяців та подати документи, які розглядатимуться протягом цього місяця. І з моменту дня народження і виникнення права у 60 років йому буде нараховано пенсію", ─ сказала вона.

Бондар додала, що може виникнути питання де і яким чином отримати електронний цифровий підпис.

"Це ключ на електронному носії, який може видаватися банками, органами податкової служби та деякими іншими органами. Якщо потенційний майбутній пенсіонер бажає звернутися за призначенням пенсії в автоматичному режимі, подбати про отримання такого електронного ключа потрібно заздалегідь. І підготувати пакет документів, які є стандартно необхідними: паспорт, довідки про присвоєння ідентифікаційних номерів, якщо ID-картка, то витяги про місце реєстрації, трудова книжка та документи, які підтверджують чи наявний трудовий стаж, чи довідку про заробітну плату за певний період. Тому підготовка до цього є необхідною", ─ пояснила вона.  

Фахівець із пенсійного права наголосила, що автоматичним призначенням пенсії можна скористатися за бажанням. Якщо у вас відсутні технічні засоби, щоб скористатися цим сервісом, то звернення за пенсією особисто не є скасованим.

Бондар також нагадала, що пенсія залежить від декількох чинників.

"Це і страховий стаж, і розмір заробітної плати, яку отримувала особа. Наразі чоловікам потрібно мати 60 років для виходу на пенсію. А з 1 квітня 2020 року жінкам необхідно мати 59 років і 6 місяців. При цьому і першим, і другим необхідно мати 27 років стажу. До 2028 року кожного року стаж для виходу на пенсію збільшуватиметься на один рік. І у 2028 році складатиме 35 років", ─ сказала вона.

Фахівець також додала, що "формула нарахування пенсії складається з цих чинників. Проте варто не забувати про пенсійні коефіцієнти, які вводяться також залежать від страхового стажу. Якщо у вас більше стажу, ніж потрібно, ці роки нікуди не пропадуть. Вони обов’язково враховуватимуться. За кожен рік вводиться пенсійний коефіцієнт у сторону збільшення потенційного розміру пенсії. Крім того, 60 місяців поспіль, потенційний пенсіонер, який виходить на пенсію, має право обирати. Наразі органи Пенсійного фонду надають перевагу стажу, який був після 2000 року, оскільки в Україні діє персоніфікована система обліку. Але якщо пенсіонер вважає, що у 80-ті чи 90-ті у нього гарна заробітна плата і стажу вистачає, він має право взяти ці 60 місяців, які були до введення персоніфікації, але їх буде необхідно підтверджувати документами і довідками про зарплату, аби органи Пенсійного фонду могли внести у програму відомості про розмір заробітної платні і призначити той розмір пенсії, на який особа має право".  

За її словами, "підтвердженням може бути не тільки трудова книжка та відповідні записи в ній, а й довідки з місця роботи про заробітну плату, ті довідки, встановлені постановами Кабміну про розмір заробітної плати, архівні довідки і рішення судів, якщо в них міститься інформація про підтвердження страхового стажу особи".

Фото: НБУ