"Маніпуляція цифрами". Южаніна про заяви щодо перевиконання плану податкових надходжень

"Маніпуляція цифрами". Южаніна про заяви щодо перевиконання плану податкових надходжень

"Відбувається маніпуляція цифрами". Таким чином членкиня фракції партії "Європейська солідарність", членкиня комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна прокоментувала заяву голови цього комітету, члена фракції партії "Слуга народу" Данила Гетманцева про перевиконання плану податкових надходжень у лютому нинішнього року. Южаніна стверджувала: "якщо говорити про надходження Податковій, тут очевидно, що розміри від 5 до 8 мільярдів перевиконання по податку на додану вартість – це зупинення реєстрації податкових накладних, яким грається наполегливо Податкова, щоб виконати показники". "Тому цей резерв – це обігові кошти підприємств, які просто затримуються", – вважає народна депутатка.  

0:00 0:00
10
1x

Ніна Южаніна. Фото: ФБ-сторінка Ніни Южаніної

"Відбувається маніпуляція цифрами"

— Ми надаємо однакові ефірні можливості представникам полярних поглядів у Верховній Раді. Почнемо з визначального: доходи державного бюджету в лютому, перевиконання плану Податкової. Ваша точка зору.

Ми справді дотримуємося різних позицій із паном Гетманцевим (напередодні в ефірі Українського Радіо голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев відзначив перевиконання плану податкових надходжень до держбюджету України. "Якщо говорити про лютий, то це +16% або 16 млрд гривень до плану, а у співставленні минулого та цього років є перевиконання взагалі в 2,4 раза. Це свідчить про детінізацію", – зазначив Данило Гетманцев – ред.) Почнімо з виконання плану. По-перше, переважна більшість даних закрита. Я, наприклад, не можу дізнатися про планові цифри і показники, як вони розпланували всі планові надходження на рік, як вони граються цими цифрами щодо виконання плану тощо. Єдина цифра, про яку ми можемо говорити, це те, що, наприклад, Митна служба недоотримала в лютому 7 мільярдів гривень митних платежів через заблокування українсько-польського кордону фермерами. 

Якщо говорити про надходження Податковій, тут абсолютно очевидно, що розміри від 5 до 8 мільярдів перевиконання по податку на додану вартість – це зупинення реєстрації податкових накладних, яким грається наполегливо Податкова для того, щоб виконати показники. Тому цей резерв – це обігові кошти підприємств, які просто затримуються. Це кошти, на які не скористалися своїм законним правом на податковий кредит інші платники податків всередині України. І тому ми маємо такі перевиконання, надлишкові надходження по податку на додану вартість. І не це головне, є виконання чи немає. Бо відбувається маніпуляція цифрами. Ми можемо навіть не вгадати, як зміняться показники до кінця чи до середини року.

Три мільярди доларів нам потрібно тільки щомісячно

— Наскільки успішно державний бюджет обходиться  без американської фінансової допомоги?

Він узагалі не може обходитися без допомоги. В грудні місяці отримали від МВФ останній транш, він використовувався в січні. Якщо говорити про січень і лютий, то надходили лише допомоги і позики від Японії та Норвегії. І якби не ці позики, ми змогли б виконати свої зобов’язання по заборгованості держави з обслуговування цінних паперів тощо, бо у нас є золо валютні резерви на достатньо високому рівні. Але щодо операційної діяльності, забезпечення виплат бюджетникам, в соціальній сфері, які ми робимо з цих грошей, тут була б величезна проблема. І вона була. Просто в результаті того, що минула невелика кількість місяців без допомоги, то призупинені деякі видатки, навіть ті, які стосуються наших ЗСУ. І це дуже насторожує. Ми просто не всю інформацію можемо видавати з вами в публічний простір, тому скажемо так – якось пережили. Але точно запасу міцності знаходитися без допомоги немає. Три мільярди доларів нам потрібно тільки щомісячно. Тільки тоді ми зможемо забезпечувати соціальні видатки. Якщо їх не буде, цифри не намалюються. Треба реально мати допомогу.

Треба далі прораховувати ситуацію

— Якщо їх не буде, один з виходів – це друкування грошей. Проти чого категорично виступає МВФ. Це явно не той шлях, яким нам слід рухатися. Які є резерви для поповнення бюджету, якщо така ситуація буде зберігатися? Бо грошей нема, а є лише обіцянки: американської допомоги, заморожених російських активів. Американський пакет допомоги мали отримати в грудні, конфісковані російські кошти будемо одержувати десь в липні. Що робити, якщо така диспозиція буде зберігатися?

Наше головне завдання – не розраховувати на цю поточну допомогу в таких масштабах, як 3 мільярди доларів на місяць. Ми можемо розраховувати на допомогу, яку зараз надають інші країни, особливо Японія, яка пообіцяла 4,5 мільярда на цей рік і дає невеличкими порціями. Ми очікуємо до кінця березня отримати величезну суму від ЄС – 4,5 мільярда, які нам дадуть можливість розрахуватися по тих затриманих видатках, про які ми згадали. Але треба далі прораховувати ситуацію. Від виборів в США, приходу до влади Трампа залежатиме допомога всіх американських інституцій. Гроші МВФ – це як маяк, який свідчить про те, що інші інституції можуть надавати нам позики чи допомогу, тому що ми відповідаємо певним критеріям, які є вимогою до країни-позичальника. Нас очікує турбулентність. Я не хочу нікого страшити, але нам просто треба вчитися жити і стояти на своїх ногах. І для цього є резерви, про які ви запитуєте. Але коли я чую заяву голови бюджетного комітету, що ми вичерпали всі резерви, і в цей же день виділяється 2 мільярди на розбудову мостової розв’язки в Миколаєві, я диву даюся. Як так можна витрачати зараз гроші, знову закатуючи їх в асфальт?  Невже суспільству це подобається?  Ніхто не може відтягнути від цього напрямку діяльності нашу владу. 

Отже, які у нас є резерви.

По-перше, менше витрачати на те, що зараз точно не потрібне суспільству, ні з цивільної точки зору, ні з військової.

По-друге, треба дивитися на ті внутрішні резерви по надходженню в бюджет, які у нас можуть бути. Коли запропонували підняття акцизів на тютюн, я відразу побачила чергову проблему – чергову домовленість між владою і тютюновими компаніями. До речі, мене дуже турбує питання, чому 2 компанії, які ще в 2023 році НАЗК внесло в перелік міжнародних спонсорів війни, бо вони працюють в Росії і сплачують там величезні податки, вони у нас в Україні і зараз користуються преференціями? Я говорю про рівень акцизного податку, який сплачують ці підприємства-виробники. Ми в 2017 році впроваджували їм таку систему підняття, на виконання Угоди про асоціацію, і до 2025 року мали вийти на акциз в 90 євро за 1000 штук цигарок. А уряд пропонує ці 90 євро відтермінувати до 2028 року. Але ж це величезний ресурс: 32 мільярди тільки на 2024 рік. І це було б дуже доречно! Тому що це не товар першої необхідності. І досить викривляти цей ринок. Залишати надприбутки компаніям, які платять податки не в Україні – це вже занадто. Якщо все буде сконцентровано навколо великих компаній, які весь час користуються пріоритетом у влади, ми не досягнемо результату. Середнє і дрібне підприємництво має стати основою нашої країни. А ми рухаємося з точністю до навпаки.