Реєстрація відбуватиметься добровільно – Ольга Герасим’юк про новий законопроєкт "Про медіа"

Реєстрація відбуватиметься добровільно – Ольга Герасим’юк про новий законопроєкт "Про медіа"

Про розширення прав журналістів, захист медіа та запровадження органу співрегулювання в ефірі Українського радіо розповідає голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

0:00 0:00
10
1x

Кілька днів тому на сайті Верховної ради опублікували доопрацьований законопроєкт про медіа. Зареєстрований він був ще 27 грудня минулого року. У травні парламент направив проєкт закону на доопрацювання. Як змінився документ і які зауваження медіаспільноти були враховані розповідає Ольга Герасим’юк: "Ми від 1993 року живемо зі старим законом про медіа, який регулює увесь наш інформаційний простір. Усі технології змінилися, а ми живемо з законом, який регулює примітивне тодішнє мовлення. Цей закон створений не тепер, він пишеться вже шостий рік. Усі представники медійного ринку брали участь в його обговоренні. Усі пропозиції, які лунали були враховані. Цей законопроєкт дуже добре збалансований. Він ставить усіх у рівні умови. Законопроєкт не регулює журналістську діяльність, не говорить що і як робити журналістам, де працювати, а навпаки пропонує їм захист. Коли хтось реєструється, як видання, як он-лайн видання, це, до речі, відбувається добровільно, то отримує додаткові права. Наприклад, журналісти он-лайн видань отримають статус журналістів. Крім того, зареєстровані медіа будуть захищені від місцевих влад. Місцева преса завжди виконувала роль денщика у місцевої влади, тобто обслуговувала її інтереси.  Противники цих змін маніпулюють інформацією, тому що хочуть залишитися у тому печерному вигляді та інформаційному хаосі, який ми маємо сьогодні. Цей законопроєкт передбачає запровадження такого органу, як орган співрегулювання. Такого немає в багатьох законодавствах Європи, оскільки це зменшує повноваження Нацради. Але ми свідомо вводимо цей орган, оскільки стосунки між інформаційниками і Нацрадою завжди були непростими. Орган співрегулювання складатиметься із представників мовників і він матиме право давати свої рекомендації щодо того чи іншого ухваленого рішення. І до цього органу Нацрада має прислуховуватися. Це і є той суспільний контроль, про який ми усі мріємо. Важливо також, що для обрання складу Нацради вводиться конкурс з певними критеріями і він буде також публічним".

На питання, які он-лайн медіа потрапляють під регулювання і мають бути зареєстровані Ольга Герасим’юк зазначає: "Регуляція буде дуже лояльна, тобто нікого не змушуватимуть насильно реєструватися. При цьому усі мають відповідати законові і не порушувати основні засади законів України. Ми сьогодні стоїмо в епіцентрі інформаційної війни, тому не пред’являти усім однакові вимоги не порушувати закон у тих частинах, які становлять національну безпеку ми не можемо. Друкована преса також буде пропонуватися до реєстрації, оскільки зараз ми маємо повний безлад у цих реєстрах".

На фото Ольга Герасим'юк Радіо Свобода