Назріла і перезріла земельна реформа: як і навіщо працює відкритий геокадастр

Назріла і перезріла земельна реформа: як і навіщо працює відкритий геокадастр

Українцям відкрили доступ до геокадастрів. Верховна Рада на позачерговому засіданні в другому читанні ухвалила Закон "Про Національну інфраструктуру геопросторових даних". Цей закон одна із складових запуску земельної реформи. Про те, як і навіщо працює відкритий геокадастр розповідає Денис Башлик, голова державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Інформація геокадастру не була раніше закрита, але вона була неузгоджена. Наприклад, ви, як потенційний інвестор, для того, щоб отримати інформацію (обмеження є на цій ділянці, які містобудівні умови) про якусь ділянку, маєте сходити в багато органів. Система НІГД об’єднує геопросторові дані як державного, так і приватного та місцевих секторів. Це буде єдине вікно входу та інструментарій аналізу інвестиційної привабливості та управління тим чи іншим об’єктом. Головна задача – поєднати всі дані на одній основі.

Кадастр – це реєстр земельних ділянок. Геокадастр – географічно прив’язані земельні ділянки, які мають певні контури. В геокадастрі є інформація щодо обмежень, що накладаються на земельну ділянку місцевими чи державними органами - повний доступ до всієї інформації.

Про роботу над помилками в геокадастрі

Усі помилки пов’язані із тим, що раніше відрізнялися технології ведення держгеокадастру, відрізнялася система координат, законодавство. Виправлення помилок – це приведення до єдиного формату всього реєстру, який існує в нас на сьогодні. Де можливо вирішити питання без землевласника – за його заявою ми це робимо, але бувають випадки, коли реєстратор зробив помилку в прізвищі людини, і поки такий землевласник не подасть заяву, ми не можемо дізнатись, яке в нього прізвище і виправити помилку.

Помилок залишилось небагато і всі вони мають бути виправлені за заявницьким принципом. За останні два роки було виправлено багато помилок координаційної прив’язки, вже оброблено приблизно 98%.

Про діджиталізація геокадастру 

Ми хочемо, щоб цикл щодо придбання, переоформлення чи взяття в оренду земельної ділянки був повністю цифралізованим. Наявна пандемія чудово демонструє, наскільки подібний сервіс є необхідним. Ми вже перевели в онлайн 80% найбільш популярних послуг. Деякі з послуг ще в розробці, адже потребують, наприклад, сканування архіву, але все що можна робити в онлайн режимі – ми робимо.

На сьогодні в нас вакансії в геокадастрі незаповнені навіть на 80%, тому діджиталізація послуг і зміна існуючих процедур змінить професійну направленість працівників. Якщо раніше це були відділи розпорядження землею, то зараз будуть створені відділи НІГД (національна інфраструктура геопросторових даних), які вже будуть працювати в інших форматах. Зважаючи на це, зараз не можна сказати, що буде втрата робочих місць - буде переформатування роботи.

Щодо безпеки переведення в онлайн

Рейдерство виникає на право власності, коли хтось намагається привласнити чиюсь власність. Держгеокадастр фіксує не право власності, а суто земельні ділянки і їх надходження як суб’єкта правових відносин, тому це більше питання до реєстру прав. Але в той же самий час ми як і будь-який держорган, що отримує інформацію з персональними даними людей, – маємо отримувати, і вже отримали, сертифікат КСЗІ (комплексна система захисту інформації), яка і захищає роботу із персональними даними. За останні 5 років в нас не було ніяких спроб втрутитись в роботу або щось там підправити.

Ми вже почали показувати у ретроспективі розпізнавання врожаю – що на цій ділянці росло. Наскільки це допоможе захиститися від рейдерства? Насправді, рейдерство виникає, коли в когось щось не до кінця або не прозоро оформлено. У випадку, коли все прозоро і ти бачиш, що в людини все в порядку з документами – навіть думати не будеш про якесь рейдерство.

Про унеможливлення тіньового обігу земель

Якщо раніше існувала сільхозінспекція, яка планувала собі перевірки, засновуючись на власних переконаннях або інформації, яка надходила, то зараз в них буде повноцінний інструмент, який покаже земельну ділянку, яка роками обробляється, але не зареєстрована в жодному реєстрі. Отже, її треба перевірити. Фактично, буде збільшено кількісні показники якості роботи інспекції. Може бути ситуація, коли ділянка не до кінця оформлена, не внесена в кадастр і для цього потрібно піти і перевірити.

Про заощадження коштів

Найбільші проблеми на сьогоднішній день - це дублювання роботи на центральному, регіональному та місцевому рівнях та обмеженість доступу до державної інформації. Вже сьогодні ми часто бачимо, як об’єднані регіональні громади або місцева влада замовляє чи розробляє свої місцеві геопортали, а ми надаємо вже готовий інструмент і не потрібно буде нічого замовляти чи розробляти. Платформа дозволити вносити свої дані для всіх рівнів і таким чином ми позбудемось дублювання інформації. За нашими підрахунками це дозволить зекономити приблизно 100 млн грн на рік.

Кому буде корисним геокадастр 

Наша система буде корисна простим людям, які мають обмежений доступ до інформації, та місцевій владі, яка отримує інструмент для ефективного управління  засновуючись на фактичних даних.  

На жаль, ми останні в Європі, хто це запроваджує. Ми розробляли цей законопроект у відповідності до європейських стандартів та регламентам наборів даних, які мають бути на цих геопорталах.

Ми плануємо, що буде відкритий доступ до всієї базової інформації. Таких шарів у нас планується 17. Щоб дізнатись, хто володіє земельною ділянкою, потрібно буде авторизуватись електронним ключем.

Про те, що ще потрібно зробити для земельної реформи

У ВР зараз на розгляді ще два законопроекти про земельну децентралізацію,  де спрощується та змінюється процедура оформлення, реєстрації земельних ділянок. Також централізується розпорядження земельними ділянками. Вся земля за межами населених пунктів передається громадам. І другий – запровадження електронних земельних аукціонів.

Я вважаю що земельна реформа в Україні не просто назріла, а вже давно перезріла і було б дуже неправильно залишатись далі в тіні. Ця реформа дозволить вивести все на світло – земля не має оброблятися за безцінь в оренді. Я вважаю, рішення щодо реформи давно потрібно було прийняти, і дуже дякую цьому парламенту, який спромогся це зробити.

Фото: Уніан