Фестивальне життя України в умовах карантину

Фестивальне життя України в умовах карантину

Про долю щорічних музичних фестивалів в умовах карантину на хвилях Радіо Культура розповідають очільники національних та обласних філармоній Олена Зеніна, Віктор Обіход, Іван Косяченко, Сергій Єфіменко, Володимир Сивохіп, а також Тростянецький міський голова Юрій Бова та генеральний продюсер Міжнародного джазового фестивалю "Єдність" Сергій Грабар.

0:00 0:00
10
1x

12 березня Кабінет Міністрів заборонив проведення концертної діяльності у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції. Через карантинні обмеження і урізання фінансування під загрозою зриву опинилися десятки щорічних фестивалів. Про те, які є перспективи у проведенні фестивалів, котрі традиційно збирають найкращих музикантів з України та світу розповідають організатори.

Міжнародний фестиваль "Київська весна"

"Традиційно у травні Національна філармонія збирає на своїй сцені найкращих музикантів та виконавців в рамках міжнародного музичного фестивалю "Київська весна". Це вже тринадцятий фестиваль, який ми сподіваємося відбудеться в повному обсязі. Як завжди це 5 днів з 18 по 22 травня. І під час цього фестивалю ми слухатимемо в основному музику Бетховена, тому що це рік Бетховена. Починаючи із січня звучать його твори і звучатимуть протягом всього року. Тому під час фестивалю ми почуємо і шосту і сьому і дев’яту симфонію, якими і розпочнемо фестиваль 18 травня. У фестивалі візьмуть участь три найпотужніші симфонічні оркестри в Україні: це оркестр філармонії, Національний симфонічний оркестр України і оркестр Національної опери. Будуть представлені різні жанри. "Київська весна" не єдиний фестиваль. Влітку з 5 по 31 серпня ми проводитимемо фестиваль під назвою «Літні музичні промені». Крім того, зараз ми можемо слухати музику, записану у колонній залі. Тричі на тиждень(понеділок, середу, суботу) на нашій сторінці у фейсбуці", – розповідає помічниця художнього керівника Національної філармонії України Олена Зеніна.

Фестиваль камерної та симфонічної музики "Амадеус"

"Наш двадцять сьомий фестиваль мав початися 20 березня. Усі 9 концертів довелося перенести на вересень-жовтень. Є домовленість з виконавцями. Ніхто не відмовився, усі обіцяють приїхати. Крім того, планували фестиваль вокального мистецтва, але який, на жаль, у цьому році не відбудеться. Зараз усі артисти працюють дистанційно, роботи дуже багато", – коментує головний адміністратор Херсонської обласної філармонії Віктор Обіход.

Міжнародний фестиваль "Black Sea Music Fest"

"Ми планували проведення цього фестивалю з 27 серпня до 23 жовтня. Проте через брак фінансування з Українського культурного фонду фестиваль відбудеться в іншому форматі, аніж передбачалося", –  повідомляє генеральний директор Одеського філармонійного оркестру Іван Косяченко.

Міжнародний джазовий фестиваль "Єдність"

"Фестиваль попередньо перенесли на 15-16 травня. Проте очевидно, що в ці дати він не відбудеться через можливість подовження карантину.  Тут усе залежить від майданчика. А це Київський національний театр оперети. Усі 18 попередніх років ми проводили фестиваль саме на сцені цього театру. Інша складова – це фінансування. Крім того, це міжнародний фестиваль, тому ми чекаємо на іноземних виконавців, які зможуть приїхати до Києва лише після відкриття кордонів. Цього року ми чекаємо на виконавців з 5 країн: Польщі, Угорщини, Франції Литва і звісно України. У будь-якому разі фестиваль відбудеться", - зазначає генеральний продюсер Сергій Грабар.

Фестиваль "Стравінський та Україна"

"Фестиваль відбудеться у жовтні, можливо в дуже усіченому вигляді, оскільки фінансування з обласного бюджету цьогоріч не буде.  Це єдиний фестиваль класичної музики на Волині. Ми проведемо його з допомогою наших польських друзів. Наразі концертна діяльність зупинена, згідно із постановою уряду. Артисти працюють у дистанційному режимі, над з новими творами, в режимі онлайн ними керують художні керівники", – зазначає директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко.

Фестиваль "Схід-Рок"

"Сьогодні складно планувати  фестивальні заходи, тому що ніхто не знає коли закінчиться карантин. Попередньо фестиваль запланований на середину серпня. Ми його поки не скасували, але розуміємо що музичні колективи наразі перебувають у невизначеному стані. Крім того, не має жодної реклами і промоції. Це теж впливає на те, щоб зацікавлювати слухача і спонукати його до приїзду до нашого міста. Тому можливо доведеться перенести фестиваль на наступний рік, як і фестиваль "Чайковський-фест", проведення якого було заплановано на кінець травня", – коментує  міський голова Тростянця Юрій Бова.

Фестиваль "Віртуози"

"На жаль  тридцять дев’ятий фестиваль не відбудеться в травні, оскільки він міжнародний. Фактично кожен концерт, а їх мало бути понад 20, планувався за участі іноземних солістів і диригентів, які не зможуть у цей час приїхали в Україну. Фестиваль "Віртуози" присвячений 250-річчю з дня народження Людвіга ван Бетховена,  і відбудеться він очевидно вже влітку, коли у світі все заспокоїться", – зазначає директор Львівської національної філармонії Володимир Сивохіп.

 Фото: Укрінформ