Недержавні пенсійні фонди – шлях до фінансової незалежності в старості

Недержавні пенсійні фонди – шлях до фінансової незалежності в старості

Голова ради відкритого недержавного пенсійного фонду "Взаємодопомога" Ольга Бондаренко в ефірі Українського радіо розповідає про те, коли слід відкривати пенсійний рахунок і на що потрібно звернути увагу при виборі пенсійного фонду.

За даними Пенсійного фонду в  Україні на початок 2020 року нараховується 11,5 мільйонів пенсіонерів. Середня пенсія складає 2-3 тисячі гривень, що трохи більше за прожитковий мінімум. Щоб гарантувати собі гідний рівень життя у старості фахівці радять заздалегідь подумати про накопичення пенсії у недержавних пенсійних фондах.

"Треба розуміти, що пенсій у нас не буде.  Третина населення у нас пенсіонери. На жаль, цей рік у нас рубіжний. Ми виходимо на співвідношення один до одного – одна працююча людина утримує одного пенсіонера. За даними ООН до 2050 це співвідношення становитиме 10 працюючих людей на 28 пенсіонерів. Тому сьогодні важливо якомога раніше почати задумуватися про свою пенсію і розуміти, що наповнювати Пенсійний фонд буде нікому. Наповнення будуть, проте їх не вистачатиме, щоб відтворити свій дохід на пенсії. На сьогодні якщо взяти всю зарплату за 100%, то виходячи на пенсію, людина отримує лише 28% від неї", – пояснює Ольга Бондаренко.

Слід зазначити, що за кордоном пенсіонери окрім державної пенсії мають ще й інші види пенсій. "У всіх розвинутих країнах є якийсь пенсійний фіксованих дохід, а решта пенсії формується з декількох джерел. Отже, перший рівень – це державна пенсія. У деяких державах є другий рівень – обов’язкова пенсія, коли держава зобов’язує людину відкрити свій пенсійний рахунок і щомісяця зі своєї заробітної плати робити відрахування на цей рахунок. А третій рівень передбачений для людей, які самі за власним бажанням відкривають свій пенсійний рахунок. І ці кошти, які людина сама для себе відкладає працюють, вони інвестуються у фінансові інструменти, тобто накопичуються. Це як депозит, тільки більш надійний", – розповідає експертка.

На питання, коли саме потрібно відкривати пенсійний рахунок і яким фондам надавати перевагу Ольга Бондаренко відповідає: "Відкладати слід почати що раніше, то краще, тому що тоді буде менша сума щомісячного внеску, а отже менше навантаження на щомісячний бюджет. Щодо вітчизняних недержавних пенсійних фондів, то їхня модель нічим не поступається іноземним. Вона дуже захищена для вкладників. В Україні діє 63 недержавні пенсійні фонди. Деякі з них, на жаль є офшорними компаніями. Тому слід ретельно обирати, кому довірити свої заощадження. Перш за все, слід перевірити, кому належить фонд, хто його засновники. У фонду має бути хороша репутація. Потрібно дивитися на роботу фонду у динаміці хоча б протягом останніх десяти років. Слід звернути увагу на кількість вкладників та дохідність фонду. Якщо дохідність низька то інфляція з’їдатиме кошти вкладника".

Слід зазначити, що недержавні пенсійні фонди дозволяють отримувати пенсію вже з 50-річного віку, а не з 60-річного, як у державному. Крім того, заощаджені кошти можна забрати з фонду  раніше у випадку важкої хвороби аби переїзду на постійне місце проживання за кордон.

Фото Фінансовий клуб