Андрій Юраш про рішення синоду РПЦ щодо грецької церкви: Москва започатковує паралельну систему православної ієрархії

Андрій Юраш про рішення синоду РПЦ щодо грецької церкви: Москва започатковує паралельну систему православної ієрархії

Рішення синоду Російської Православної церкви, яка заявила про часткове розірвання молитовного євхаристійного спілкування з Елладською православною церквою через визнання нею автокефалії Православної церкви України, може стати початком утворення паралельної системи православних церков. Таку думку в ефірі Радіо Культура висловив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Андрій Юраш наголошує, що таким чином Москва наважується на утворення або модерування паралельної  православної системи церков, або окремих ієрархів до тієї, вінцем і першим за честю для яких є Вселенський Патріарх Варфоломій. 

"Є диптих із 15 помісних православних церков, Україна є п’ятнадцятою, Константинополь є першим за честю, Росія є п’ятою в цьому диптиху. І Росія не хоче визнавати пріоритет і беззаперечне історичне право Вселенського Патріарха визначати і давати автокефалію, як це було в усіх випадках, стосовно самої Москви в тому числі (стосовно визнання її в статусі патріархату). І фактично Москва оголошує про те, що вона започатковує паралельну систему православної ієрархії і структури у Всесвітньому масштабі", — говорить директор департаменту. 

Фото: Андрій Юраш/Детектор медіа

Обмеження у євхаристійному спілкуванні стосуватимуться лише тих ієрархів Елладської церкви, які підтримали Україну. Чому така вибірковість, експерт пропонує два варіанти можливого пояснення.

По-перше, Москва намагається показати, що має вплив на Елладську церкву.

"Російська православна церква буде посилювати розкольницькі і децентралізаційні тенденції в церквах, які підтримали Україну.  Лише двоє єпископів Елладської церкви відверто стоять на російських позиціях, можливо, є ще два-три, максимум п’ять єпископів, які мають подібні погляди, але не є такими відвертими у їхньому декларуванні. І цією заявою  фактично Москва намагається спровокувати конфлікти в Елладській церкві для того, щоб показати, що є якісь потужні впливові сили всередині Елладської православної церкви, які стоять на боці московської концепції", — говорить Андрій Юраш. 

Фото: Синод РПЦ/Газета 2000

Другий момент — прагматичний:

"Я думаю, що це — одна із форм самовиправдання Московської патріархії. Річ в тому, що багато паломників, священиків з Росії звикли традиційно відвідувати Грецію — Афон. І припинити цей потік паломників реально неможливо, навіть якщо можна зупинити формальне паломництво, то люди будуть їздити на відпочинок до Греції і будуть відвідувати храми Елладської православної церкви. І якщо вони це будуть робити, то це означатиме в практичній площині, що російські віряни, які формально чи сутнісно є вірянами російської Православної Церкви — вони є у протистоянні з тими ідеями, які проголошуються синодом", — зазначає він.

Андрій Юраш вважає, що це спосіб виправдання для Московської патріархії.

"Оскільки залишається нібито формальна невеличка можливість спілкування та відвідування архієреями митрополій, які не визнають нібито рішення останнього синоду Елладської церкви, то в такий спосіб вони можуть хоч щось відвідувати, навіть якщо вони будуть відвідувати храми, чи мати літургійне спілкування зі священнослужителями єпархій, які повністю підтримують (ПЦУ — ред.), то завжди можна це списати на нерозуміння і те, що віруючі із Росії недобре розібралися і відвідали не той храм, і це їхня особиста відповідальність і не до кінця усвідомленні реалії церковного життя в Греції. Таким чином Московська патріархія буде виправдана, в тому сенсі, що значна частина її віруючих об'єктивно буде й далі вирішувати свої духовні потреби у храмах Елладської православної церкви", — додав він. 

Фото: Синод Елладської православної церкви/pronews.gr

Вселенський Патріарх Варфоломій назвав рішення Елладської церкви "історичним". За попередніми даними грецьких засобів масової інформації, офіційна церемонія визнання Православної церкви України грецькою церквою може відбутися вже цієї суботи, 19 жовтня.