На Сході України 29 серпня показуть спектакль про те, як князь Володимир прийняв християнство

На Сході України 29 серпня показуть спектакль про те, як князь Володимир прийняв християнство

29 серпня у трьох містах на Сході України покажуть спектакль "Сказ про Володимира та його спадок" — вуличний перфоманс молодих митців, який буде відбуватися з мінімумом технічних декорацій та оснащення. Про проект, підтриманий Міжнародним культурним фондом, Радіо Культура розповів режисер, один із солістів гурту "Авіатор" Дмитро Тодорюк.

"Спектакль виглядає так, як виглядав, напевно, середньовічний вуличний театр. Мене надихнув приїзд Лондонського театру "Globe" в 2014 році, коли вони грали Гамлета. Вони це все подавали так, ніби грали Гамлета за часів Шекспіра. Йдеться про те, що актори не мають чітких ролей, а на майданчику все постійно змінюється", — розповідає Дмитро Тодорюк.

За його словами, формат спектаклю більш вуличний: "Немає стін і актори, коли чекають, сидять разом з глядачами. Для цього не потрібен спеціальний майданчик: коли ми грали в Житомирі на центральній алеї між двома деревами, ми поставили колонки, планшет, де позначили, що це сценічний простір".

"Щодо змісту вистави, то ця історія не стільки про Володимира, скільки про стан кожного з нас, коли приходять люди, які готові щось змінити. Це, по суті, про політику, яка є в житті кожної людини: навіть якщо ви цим не цікавитесь, ви в цьому замішані", — ділиться режисер.

Також він пояснює, чому формат спектаклю випав саме на вуличний театр: "Тому що коли я сів писати свій сказ, все лягало як казка у віршах. Коли це вже вилилось на папір і мало отримати якись сценічний формат, то поділ на персонажів був би складним. Я просто дав акторам текст і кожен повторює якусь його частину. Є абсолютна комунікація з глядачем, проте без інтерактиву".

"Зараз жодна людина не ставить під сумнів доцільність прийняття християнства Володимиром, але наша українська риса — не відмовлятись від старого. Тому зараз багато християнських свят перемежовуються з язичництвом. Я не пропагую християнство, воно показало себе в багатьох моментах не досить гуманним, але ми маємо на сьогодні загальноприйнятий орієнтир, що ми християни. Саме про це мені хотілося сказати", — розповів Дмитро Тодорюк.

Режисер також підкреслив, що спектакль уже був показаний у Житомирі, а попереду ще прифронтові міста: Щастя, Новоайдар і Старобільськ: "Все відбудеться 29 серпня вранці, в обід та ввечері у всіх трьох містах. Ці міста — одна із запропонованих нами локацій для УКФ. Оскільки мої партнери, які втілюють цей проект, дуже часто бувають на Сході саме в цих населених пунктах". 

ФОТО: Моя Україна