Куди сходити: у Києві триває виставка васильківської майолікової кераміки

Куди сходити: у Києві триває виставка васильківської майолікової кераміки

Про виставковий проєкт "Завод: добрі звірі" в ефірі програми "ART-Панорама" на Радіо Промінь розповів куратор виставки Павло Гудімов.

Ведуча:

Наталія Тищенко

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває виставка "Завод: добрі звірі". Це виставковий проєкт, присвячений Васильківському майоліковому заводу. У 1960-1980-их роках продукцію заводу високо цінували як споживачі, так і мистецька спільнота. Високої якості виробів тодішні українські митці досягли завдяки тому, що поєднували технологічні інновації з самобутніми художніми засобами.

"За іронією долі, Васильківський майоліковий завод закрився за три тижні до відкриття виставки. Виставка про майстрів Протор’євих, які присвятили усе своє життя скульптурі, росписам та заводу", – розповів Павло Гудімов.

Створенню виставки, за словами Павла Гудімова, передувала зустріч з голландським архітектором, дослідником і урбаністом Фулко Трефферсом і їхня спільна поїздка до Житомира.

"В одній приватній колекції він закцентував на майолікових статуетках. Такі собі сувеніри радянської доби. Він каже: "Дуже цікавий дизайн. Хто це робив?" А я поняття не маю. І він поліз в інтернет і знайшов, що були такі майстри, сімейне подружжя Протор’євих, які працювали на Васильківському майоліковому заводі", – поділився куратор виставки.

Експозиція проєкту "Завод" складається з виробів не лише робіт Протор’євих, але й інших представників колективу, що працював на підприємстві: Михайла Денисенка, Омеляна Желєзняка та Неллі Ісупової.

Виставка триватиме до 25 серпня у приміщенні Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Фото зі сторінки музею у Фейсбук