Як найкраще заготовляти овочі та фрукти на зиму — радить біологиня

Як найкраще заготовляти овочі та фрукти на зиму — радить біологиня

Влітку ти тішимося фруктами, ягодами, овочами і зеленню. В кого свої сад і город, зараз мабуть має надлишок врожаю. А взимку нам так бракує рослинної їжі! Як же найкраще запасти врожай на зиму? Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дар’я Озерна

Вибір у нас такий — купити багато цукру, солі, оцту і зіпcувати собі здоров’я консервацією, чи купити морозильну камеру і сушарку. Варення погане тим, що в ньому забагато цукру, а більшість вітамінів та антиоксидантів зруйнувалися від тривалого приготування. Соління погані тим, що в них багато солі, оцту чи навіть ацетилсаліцилової кислоти. Вітаміни так само руйнуються в процесі приготування солінь.

Більш-менш непоганим варіантом є консервація стерильних овочевих салатів, як-то лечо чи ікра. Головне, щоб вони не зіпсувалися і не стали причиною ботулізму.

Це не дуже дешево не початку, але врожай на зиму справді найкраще заморожувати. Якщо ви збираєтеся ці ягоди чи фрукти перед вжитком мити чи піддавати термічній обробці, то можете не мити перед заморозкою. Інакше вони злипатимуться. Просто розкладіть тонким шаром на деку, заморозьте і складіть у пакет чи контейнер. Але рано чи пізно мити необхідно.

Якщо ж ви хочете їсти полуницю чи малину одразу після розморозки, то варто їх помити, почистити від хвостиків чи кісточок і трохи розім’яти, щоб утворилося пюре. Пюре треба розкласти по ємностях і так заморозити. В такому вигляді ягоди будуть компактні і готові до вживання. Вишні варто почистити від кісточок, трохи притрусити цукром, і їсти взимку свіжими, а не в складі компотів. Якщо ви бачите, що ягоди, приміром шовковиця, трохи підпсувалися, зробіть ягідне пюре і закип’ятіть його, охолодіть і заморозьте. Така пастеризація вб’є мікроорганізми, що псують ягоди, і зупинить роботу ферментів, що руйнували вітаміни, зокрема, аскорбінази. До речі, я прогріваю абрикосове чи персикове пюре перед заморозкою — саме це зберігає смак природним.

А ось овочі точно треба піддавати термічний обробці перед заморозкою. Кабачки, броколі, перець, баклажани варто бланширувати в солоній воді, а краще — в пароварці. Так ви їх розморозите на пательні чи в мікрохвильовій пічці — і вони будуть готові. А якщо заморозите сирими, то вони втратять всю воду, поки розморозяться і приготуються.

Сушіння — ідеальний спосіб заготівлі яблук, груш та сухих сортів абрикосів. Навіть можна зробити сухий борщ, насушивши варені буряки і квасолю, та сирі моркву, цибулю і капусту. Потім достатньо залити водою, додати картоплю, томат і спеції. Якщо у вас є сушарка, ви навіть можете зробити пастилу із яблук та ягід. Всі ці способи значно простіші і здоровіші за традиційну консервацію.

Ефір програми слухати тут

Фото pixabay.com