Запуск ринку електроенергії спричинить зростання цін — Прудка

Запуск ринку електроенергії спричинить зростання цін — Прудка

Запуск нового ринку електроенергії спричинить зростання цін та оголить сильні проблеми, які швидко не вирішать, переконана економічний оглядач інтернет-видання "Главком" Наталя Прудка. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"До цього часу не зведені нормальні баланси споживання електроенергії, а коли немає балансів, учасники ринку не розуміють, за якою ціною вони купують електроенергію і за якою ціною її перепродають споживачам. Запуск ринку оголить суттєві проблеми, які не можна швидко вирішити", — зазначила Наталя Прудка.

Експертка зауважила, що законодавство зобов’язує кожного споживача мати лічильники з погодинною формою передачі даних.

"Законодавство зобов’язує, що кожен споживач, хоча б на першому етапі, повинен мати лічильники з погодинною формою передачі даних. Це потрібно, тому що енергоринок — це товар, який в одну секунду виробляється і споживається. Потрібно, аби оператор ринку бачив, яку енергію споживач спожив у цей момент, і тоді формується ціна", — сказала вона.

Прудка також наголосила, що ціна на електроенергію зросте.

"Міністр енергетики стверджує, що ціна зросте на 8%. Для населення стрибок ціни стримають на перший час. Закон про ринок передбачає, що повинна бути одна ціна і для населення і для промисловості, однак для промисловості ціна може зрости на 40-50%", — прокоментувала вона.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект закону, яким пропонує відтермінувати запровадження ринку електроенергії на один рік.

Зокрема, зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо нової дати запровадження ринку електричної енергії (10376) покликані відтермінувати запровадження нового ринку електроенергії на рік — до 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, 31 травня на нараді за участю членів Ради національної безпеки і оборони Глава держави підкреслив, що одним із зобов’язань України перед Європейським Союзом є реформування енергетичної сфери. Йдеться, передусім, про демонополізацію енергетичних ринків.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com