Біологиня розповіла, як працює наша мотивація

Біологиня розповіла, як працює наша мотивація

Нині дуже популярні тренінги і курси із особистісного розвитку, де нас вчать ставити амбітні цілі і як їх досягати. Нам хочеться мати більше: кращу кар’єру, рельєфніший прес, меншу вагу  але щось нас утримує від досягнення цих цілей. Про те, як працює мотивація і чи можна якось наставити себе на шлях досяснення мети говорили в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дарія Озерна

В нашому мозку є складна система вирішень та заохочення. Нейромедіатор дофамін залучений в спілкування нейронів під час вирішенні питань, як-от чи тренуватися далі чи покинути. Коли ми прямуємо до мети, і здогадуємося, що її досягнемо, в нас виділяється дофамін. Він не дає нам полишити справу. Коли ж мету досягнено, і вона краща, ніж ми очікували, в нашій голові відбуваєтсья вибух дофаміну. Мозок сам себе похвалив і дав нагороду. Нам хочеться ще. Наприклад, ми пробігли десять кілометрів швидше й легше, ніж минулого разу. Так ми не будемо кидати біг. Якщо ж результат гірший, ніж ми гадали, то мозок не дає собі винагороди, і мотивація падає.

Люди, які отримали те, на що чекали, нічого не відчувають. Ось уявіть собі раціональну прагматичну людину, яку ніщо не дивує, але ніщо й не засмучує.

Складність мотивації та винагороди дофаміном — у тому, що ми різні. Те, що працює для одних, є достатнім стимулом, аби продовжувати йти до мети й заохочувати себе очікуванням на результат, для інших — дріб’язок. Їх такі стимули не мотивують.

Тож коли ви йдете до мети, спробуйте зробити три речі. Перша — це збагнути, чи це справді те, чого ви хочете? Часто ми прагнемо того, що від нас очікують, а не того, що ми насправді воліли би робити. Робіть те, що вам до смаку. Друга річ — це уявіть в усіх деталях, що буде, коли ви досягнете мети. Як ви будете почуватися? Що вам дасть це нове вміння чи становище. До речі, саме яскравий опис результату може мотивувати тих, кого ви прагнете переконати. Третє — складіть план досягнення мети і відмічайте кожен пройдений крок. Там ви винагороджуватимете себе за кожне маленьке досягнення і очікуватимете на наступне  виділенням дофаміну.

Лупайте сю скелю, і нехай ваші бажання здійсняться, а дофамін щедро виділяється в потрібний час у потрібній нейронній мережі!

Ефір можна послухати тут

Фото pixabay.com