Вирішення скандалу "Луценко-Йованович" буде залежати від результатів виборів в Україні — Рейтерович

Вирішення скандалу "Луценко-Йованович" буде залежати від результатів виборів в Україні — Рейтерович

Вирішення скандалу "Луценко-Йованович" буде залежати від результатів виборів в Україні, переконаний керівник політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував ситуацію, що склалась довкола заяви генпрокурора Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович передала йому список "недоторканих" для правосуддя осіб.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Що стосується самого скандалу "Луценко-Йованович", я б дивився на нього у більш глобальному контексті, а не лише у внутрішньополітичному, тобто українському. Сьогодні про нього більше говорять не стільки в Україні, скільки у Сполучених Штатах", —  зауважив Ігор Рейтерович.

Рейтерович зазначив, що у "Сполучених Штатах Америки про це зараз говорять дуже багато у контексті розслідування Мюллера, яке начебто не виявило причетності Трампа до змови з Росією. Про посла США в Україні також багато говорять і говорять взагалі, що треба робити далі і які рішення приймати саме через призму майбутніх виборів в Україні".

Експерт наголосив, що вирішення цієї ситуації буде залежати від результатів виборів в Україні і від того, хто буде залишатись генеральним прокурором.

"Україна свій крок зробила. Він був не дуже скоординований, тому що генеральний прокурор зробив одну заяву, президент потім зробив іншу заяву, НАБУ вже по факту було змушене на це реагувати. Крапку у цій ситуації ще дуже рано ставити, ще довго про це будуть говорити, але багато чого буде залежати від результатів виборів в Україні і від того, хто буде залишатись Генеральним прокурором", — сказав він.

Читайте також — Олещук: заява Луценка нічого доброго для українсько-американських відносин не принесе

Як повідомляється, Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю американскому телеканалу The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович надала йому список людей, від переслідування яких слід утриматися. 

У свою чергу, Марі Йованович спростувала цю заяву, зазначивши, що вона не відповідає дійсності. У НАБУ зазначили, що заява генпрокурора України, який публічно припустив, що НАБУ могло вплинути на вибори президента США, не відповідає дійсності та "є абсурдною спробою дискредитувати незалежну антикорупційну інституцію".

Прослухати повну версію.

Фото — usukraine.org