Вказівка згори або непрофесіоналізм — експерт оцінив дії поліції під час сутичок в Черкасах

 Вказівка згори або непрофесіоналізм — експерт оцінив дії поліції під час сутичок в Черкасах

Відсутність адекватної реакції місцевої поліції на дії членів Нацкорпусу В ході сутичок у Черкасах свідчить або про непрофесіоналізм поліцейських, або про виконання ними відповідних наказів згори. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Михайло Каменєв.
 
"Я допускаю можливість, що в Черкасах був просто безлад. Таку можливість ми не маємо скидати з рахунків, але тоді це просто вирок для Національної поліції і для міністра, тому що абсолютно неприпустимо, коли поліція не може професійно без насильства злагоджено діяти. Це не нормально. Інший варіант — якщо була дана вказівка діяти саме таким чином, щоб створити картинку, нагнітати істерію і можливо навіть якось залякати президента і це так само неприпустимо для міністра внутрішніх справ. Кожен з цих варіантів має право на існування, бо ми бачили як поліція може діяти безпорадно, і ми бачили, як вона може діяти професійно", — зазначив Михайло Каменєв.
 
Нагадаємо, 9 березня представники Нацкорпусу влаштували у центрі Києва акцію "День гніву" та прийшли на вул. Банкову під Адміністрацію президента з вимогою покарати причетних до розкрадань в "Укроборонпромі".  Під час акції сталися сутички. Дізнавшись, що президента немає в Адміністрації, тому що він перебуває з візитом у Черкасах, представники Нацкорпусу вирушили до Черкас, де намагалися прорватися до нього під час виступу біля палацу Дружби народів у центрі міста. В ході спроби прориву відбулися зіткнення з представниками Національної поліції, в ході яких постраждали 22 правоохоронці.
 
За підсумками подій, відкрито кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу: за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.
 
Водночас, лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький заявив, що "єдине правопорушення за вчорашній день – це дії силовиків з незаконного перекриття київських вулиць і недопущення ветеранів на передвиборний мітинг". 
 
Слухати повну версію.